Baas ArK Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) Po zakończeniu warsztatu, czas na galerię. Jaskółka Revella została wzbogacona o żywiczny nos CMK, blaszkę Eduarda, tablicę zegarów Yahu, owiewkę Pavli, swastyki z Techmodu i parę własnych drobiazgów. Powierzchnie zewnętrzne malowane Gunze C: 121, 122 (góra) i 117 (dół). Wewnętrzne Humbrolami: 67 (kabina), 240 (elementy podwozia i wnęka komory uzbrojenia), 27001 (wnęki widoczne przez komory podwozia głównego). I oczywiście parę dodatkowych kolorków na różną drobnicę. Na to wszystko różne specyfiki od MiG-a. Krawędzie natarcia płatów i stateczników przetupane suchym pędzlem 127 Humbrola. Sam zestaw jeszcze przyzwoity mimo wieku, beż większych jam czy nadlewek, składał się dość prosto. Wpasowanie tablicy Yahu wymaga usunięcia jednego panela z lewej burty kabiny. Edek pasuje, choć trochę podcięcia wymaga podłoga, gdyż zasłaniała podstawę tablicy i pedały steru kierunku wychodzą bardzo głęboko. Owiewka Pavli nieco wąska, ale daje się naciągnąć. O CMK pisał nie będę, kto chce niech poczyta sobie w warsztacie. Czas na skończenie był najwyższy, szkoda było by przegapić gdy zwierzyna sama się pcha pod lufy. 3xB-17 + 1xB-24 (równoległe warsztaty), według cennika OBL daje 12 pkt., które w programie lojalnościowym LW można wymienić na EK I klasse a uzyskane dodatkowe 2 pkt. za Catalinę razem z pozostałymi z EK wystarczą do Ehren Pokal . Jeszcze raz dziękuję wszystkim pomocnikom i kibicom . Dość gadaniny czas na zdjęcia: ! ! ! UWAGA ! ! ! PONIŻSZE ZDJĘCIE PRZEZNACZONE JEST TYLKO DLA WIDZÓW O SILNYCH NERWACH OGLĄDASZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA STRATY MORALNE ORAZ SZKODY PSYCHICZNE I FIZYCZNE WYNIKAJĄCE Z OGLĄDANIA PONIŻSZEGO ZDJĘCIA NIE ODPOWIADAM ! ! ! Wspólne zdjęcie wraz z Airfixowską Schwalbe zrobioną gdzieś na początku lat '90 XX wieku, przed odkryciem przeze mnie Humbroli: Edytowane 30 Maja 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Bardzo ładna szwalba ;) podoba mi się progres widoczny na ostatnim foto...ja się moich cudów z lat '90 sam boję oglądać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Ty się bawisz w najlepsze modelarstwem a dziecku klocki zabrałeś. Drań jesteś ............... Tak na poważnie zacnie wyszedł modelik. Też mam go w swojej kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Modelik wyszedł bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Porównując oba modele wydaje mi się że jakiś mały bo mały ,ale postęp widać . Ja też mam trochę staroci i pomysł na temat wspólnej fotki - np. Karaś wczoraj i dziś Czyli Heller i IBG ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Bardzo zacnie wykonane maleństwo. Plus za ciekawe foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 24 Maja 2017 Autor Share Napisano 24 Maja 2017 Postęp musi być, w końcu takie było postanowienie: Tytuł: Re: Modelarskie wyzwania i postanowienia 2017!!!Podnosić umiejętności, rozbudować warsztat Ja też mam trochę staroci i pomysł na temat wspólnej fotki - np. Karaś wczoraj i dziś Czyli Heller i IBG ! IDŹ NA CAŁOŚĆ: SP Ruch i IBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Bardzo mi się podoba ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Efekt końcowy podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Postęp musi być, w końcu takie było postanowienie: Tytuł: Re: Modelarskie wyzwania i postanowienia 2017!!!Podnosić umiejętności, rozbudować warsztat Ja też mam trochę staroci i pomysł na temat wspólnej fotki - np. Karaś wczoraj i dziś Czyli Heller i IBG ! IDŹ NA CAŁOŚĆ: SP Ruch i IBG No nie wiem czy SP Ruch jest jeszcze dostępny w kioskach Ruchu Ponieważ tych kiosków też już nie ma Zwykle w modelach sprawdza się gdzie popełniono błędy ? W modelu SP Ruch trzeba by zobaczyć czy cokolwiek jest tam OK ! W dzieciństwie wizyta w kiosku była równie pasjonująca jak dziś w sklepie modelarskim. A model SP Ruch dostarczał niezapomnianych wrażeń Współczesna młodzież nie ma pojęcia jak wyglądało życie w czasach kiedy nie było niczego Karasia od Hellera pierwszy raz zobaczyłem na bazarze i na moją uczniowską kieszeń był zbyt kosztowny Pewien człowiek sprowadzał modele zza granicy i zawsze jego bazarowe stoisko otoczone było wianuszkiem młodzieży, ceny były dla wielu barierą nie do przejścia. Teraz oczy już nie te ,często weny nie ma i dzięki internetowi jestem świadomy jak piękne modele potrafią Koledzy wyczarować z niczego Wtedy model sklejało się godzinkę i na półeczkę cieszyć oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Ten Airfix fajniejszy. Ma bombę. I pilota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Niezłożonego Karasia z Ruchu trzymam gdzieś w swoich "archiwach", podobnie jak Hellera. Pewnie już nigdy nie trafią na warsztat, niestety. A Schwalbe wyszedł pięknie! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 Oglądałem sobie ten model na Krakowskim Festiwalu, z jednej strony kawał włożonej pracy, zdjęcia ładnie oddają efekt, niestety na żywo troszkę to ginie, ale wiem - taka była koncepcja (zwłaszcza szpachlowane podziały). Przejrzałem książki i muszę przyznać że poprawnie zamontowałeś osłony uzbrojenia - byłem przekonany że tan mały płaskownik jest tylko podkładką a osłony po podniesieniu powinny układać się w "V", tymczasem okazało się że to u mnie jest błąd, poprawnie jest u Ciebie, osłony z "przedziałkiem" tworzą "\_/", dla mnie lekcja na przyszłość Bardzo podoba mi się ten schemat malowania, zwłaszcza na ogonie dobrze to wygląda! Brudzenie też wyważone. Z niedoróbek które niestety zauważam to - mam wrażenie że nie skróciłeś goleni podwozia głównego -pisałem o tym w warsztacie- to jest błąd zestawu Revella; model ma zadarty w górę ogon, opony też coś niezbyt starannie wymalowane, druga sprawa to można by je lekko podszlifować, wyglądałby naturalniej (przyznaje się, ja też o tym w moim zapomniałem...), i chyba osłona przedniego podwozia, ta na goleni, powinna być zamontowana nieco wyżej, powinna trochę wchodzić we wnękę. Dość marudzenia, ogólnie kawał roboty i bardzo przyzwoity model, dużo smaczków typu uchwyt w osłonie kokpitu i mocowania płyty pancernej, obicia i obtarcia farby tam gdzie trzeba, wszystko składa się na bardzo pozytywny odbiór:) pozdrawiam! ww p.s. a skoro kolega ze Smoczogrodu to zapraszam na spotkanie IPMSu! może uda się pstryknąć ładne późnowiosenne zdjęcie parki Jaskółek z rozdziawionymi dziobami szczegóły spotkania wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2017 Golenie skracałem zgodnie z Twoją radą "o 1-2mm", chociaż bardziej o 1 niż o 2. I też wydaje mi się,że ogonek zbytnio zadarty. Na opony popatrzę i poprawię. Dobrze jak ktoś świeżym okiem popatrzy, bo samemu to zawsze wszystko jest "the best". Podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi