kornik_69 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Dzięki za "rozwiniętą" opinię , lecz nie bardzo wiem co masz na myśli, mówiąc o niechlujnych przerwach... i kalkomaniach? Wash, a i owszem może się ewentualnie nie podobać , ale to już kwestia gustu. Mnie się troszkę bardziej podobał taki deczko używany i okopcony... ot taka "licentia poetica". Podstawka zaś jest zapożyczona z Kamowa Ka 50sh,i była tylko do zdjęć. Na docelowej będzie odrobinę chłodniej i snieżniej i całość to tylko część tryptyku LPR, gdyż jeszcze powstaje Agusta A-109 Power Ratownik 12 Nie chodzi mi o ślady eksploatacji, tylko o wash, który nadaje trójwymiarowość powierzchni. Ślady eksploatacji są w przypadku takiej maszyny nawet wskazane, bo nadają jej charakteru. Kalkomanie po prostu miejscami nie weszły w linie podziału i zagłębienia przez co chociażby logo "RATOWNICTWO MEDYCZNE" i oznaczenie SP-WXL wyglądają jak naklejone naklejki. Przebieg wash'a w liniach podziału jest miejscami zaburzony właśnie przez źle ułożone kalkomanie i zbyt płytkie (nie przetrasowane) linie podziału. Gdzie nie gdzie (osłony silników) wash jest wyrazisty, a w innym miejscu nie widać go wcale (ogon, boki kadłuba). Jest po prostu nierównomiernie. O to mi tylko chodzi. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 Dzięki za "rozwiniętą" opinię , lecz nie bardzo wiem co masz na myśli, mówiąc o niechlujnych przerwach... i kalkomaniach? Wash, a i owszem może się ewentualnie nie podobać , ale to już kwestia gustu. Mnie się troszkę bardziej podobał taki deczko używany i okopcony... ot taka "licentia poetica". Podstawka zaś jest zapożyczona z Kamowa Ka 50sh,i była tylko do zdjęć. Na docelowej będzie odrobinę chłodniej i snieżniej i całość to tylko część tryptyku LPR, gdyż jeszcze powstaje Agusta A-109 Power Ratownik 12 Nie chodzi mi o ślady eksploatacji, tylko o wash, który nadaje trójwymiarowość powierzchni. Ślady eksploatacji są w przypadku takiej maszyny nawet wskazane, bo nadają jej charakteru. Kalkomanie po prostu miejscami nie weszły w linie podziału i zagłębienia przez co chociażby logo "RATOWNICTWO MEDYCZNE" i oznaczenie SP-WXL wyglądają jak naklejone naklejki. Przebieg wash'a w liniach podziału jest miejscami zaburzony właśnie przez źle ułożone kalkomanie i zbyt płytkie (nie przetrasowane) linie podziału. Gdzie nie gdzie (osłony silników) wash jest wyrazisty, a w innym miejscu nie widać go wcale (ogon, boki kadłuba). Jest po prostu nierównomiernie. O to mi tylko chodzi. Pozdrawiam Kornik Rozumiem, ale cały pic polega na tym, że zabrudzenia nie kładą się równomiernie tak jak i nie wszystkie szczeliny w poszyciu są takiej samej głębokości czy szerokości. Co zaś się tyczy kalek, to parafrazując klasyka "pokaż mnie to palcem" (w kółeczko czerwone) miejsce gdzie się nie położyły... Może tak to na zdjęciu wyszło (zdjęcia robione telefonem..) W razie czego chętnie Ci z innego ujęcia takie miejsce pokaże. Mówią, że jeden obraz wart tysiąca słów Trafiłeś Waść w sedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Mi się wydaje, że problem z washem to wina zbyt głębokich i szerokich linii podziałowych (chodzi mi o część w okolicy silnika i wlotów powietrza). Strasznie mocno się ten wash odznacza na tej żółci. Może kolor mniej czarny by to jakoś złagodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Cudny! Kiedyś bym chciał żeby mi wyszedł tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 Mi się wydaje, że problem z washem to wina zbyt głębokich i szerokich linii podziałowych (chodzi mi o część w okolicy silnika i wlotów powietrza). Strasznie mocno się ten wash odznacza na tej żółci. Może kolor mniej czarny by to jakoś złagodził? Niestety, "przekleństwo" zdjęć makro... na żywo ten efekt nie występuje. Pamiętaj, że oglądasz obraz jakieś 13x powiększony Tu masz skale problemu Washa też nie użyłem czarnego, ale przy żółci i ta wygląda jakby był. Możesz mi tylko wierzyć, że na żywo jest subtelniejszy efekt Cudny! Kiedyś bym chciał żeby mi wyszedł tak samo Dziękuje Kiedyś też tak mówiłem, i nadal tak mówię jak widzę jakiś pięknie zrobiony przez kogoś wiatrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Śliczny model! Bardzo śliczny! Choć troszkę brakuje łosza bo nity miejscami niemal niewidoczne, ale zdaje sobie sprawę z ograniczeń królewskiej skali:) Czy aby na pewno koniec? Brakuje Ci jeszcze jednego do kompletu, mam na myśli W-3 Sokoła w malowaniu TOPR, może nawet zechce Ci się odwzorować tragicznego SP-SXT, który dokonał żywota w straszliwej katastrofie w Tatrach (w Dolinie Olczyskiej) w sierpniu 1994. Nie żebym nalegał...ale pomyśl bo dobrze się w temacie czujesz widać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 Śliczny model! Bardzo śliczny!Choć troszkę brakuje łosza bo nity miejscami niemal niewidoczne, ale zdaje sobie sprawę z ograniczeń królewskiej skali:) Czy aby na pewno koniec? Brakuje Ci jeszcze jednego do kompletu, mam na myśli W-3 Sokoła w malowaniu TOPR, może nawet zechce Ci się odwzorować tragicznego SP-SXT, który dokonał żywota w straszliwej katastrofie w Tatrach (w Dolinie Olczyskiej) w sierpniu 1994. Nie żebym nalegał...ale pomyśl bo dobrze się w temacie czujesz widać. Pozdrawiam Też myślałem o nim Niestety może trochę później, ta część mojej kolekcji to maszyny w malowaniu Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. I o ile mi dobrze wiadomo, to jeszcze mnie czeka Ratownik 12 Agusta 109 Power. Więcej "kanarków" chyba nie było... ale może o czymś nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariano Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Jeszcze kanarkowo LPRowy Sokół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Rozumiem, ale cały pic polega na tym, że zabrudzenia nie kładą się równomiernie tak jak i nie wszystkie szczeliny w poszyciu są takiej samej głębokości czy szerokości. Co zaś się tyczy kalek, to parafrazując klasyka "pokaż mnie to palcem" (w kółeczko czerwone) miejsce gdzie się nie położyły... Może tak to na zdjęciu wyszło (zdjęcia robione telefonem..) W razie czego chętnie Ci z innego ujęcia takie miejsce pokaże. Nie wiem ile jeszcze razy na tym forum muszę powtarzać, że wash to nie "brudzenie". Wash to wash, nadawanie trójwymiarowości. Wash (jeśli już chce się go nanosić), powinien przebiegać na całej powierzchni modelu, w zaciemnionych liniach podziału i zagłębieniach, a nie w wybranych miejscach. Ślady eksploatacji to inna sprawa, je nanosimy w wybranych miejscach. Jeśli wash nie rozchodzi się po liniach jak należy, to znaczy, że są zatkane fabrycznie, przez farbę lub kalkomanie, która się w nie nie wbiła. Zdjęcia na pewno nie pomagają. To czarne tło jest złem, nie pokazuje detali. Nie widać na przykład wirnika ogonowego. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 Witam ponownie. Wirnik ogonowy jest w wariancie zestawowym, wiec nie ma co poświęcać mu specjalnie uwagi poza okablowaniem nic nie zmieniałem. Co do washa, mam zgoła odmienne zdanie. Chyba, że ma on zbliżyć model redukcyjny do wyglądu modelu kartonowego... wtedy, przyznam Ci racje. Każdy ma prawo do indywidualnego podejścia do tego tematu, jedni robią wash, inni nie, jedni robią go realnie, a inni na modlę kartonówek. Wybacz, że wytknę błąd w twoim wywodzie, jeśli linie podziału blach są nierównoległe i blachy sie gdzieniegdzie stykają to będziesz "malował" równiutkie linie na całej powierzchni jednolicie? Taki mały przykład ... pokrywa akumulatorów w mi-2, uwierz mi że nigdzie nie było równoległych szczelin I nawet biorąc pod uwagę ton mentorski jaki przybrałeś... Nie wiem ile jeszcze razy na tym forum muszę powtarzać, że wash to nie "brudzenie" ... nic nie zmieni, ponieważ bzdura powtarzana po stokroć nadal pozostaje bzdurą. Wash to również brudzenie, gdyż ma na celu uwidocznić płaszczyzny powierzchni, imitując cienie i zabrudzenia które się pomiędzy elementami poszycia "zbierają" Widziałem raz takiego "karalucha" zrobionego tak jak mówisz, starannie czysto i sztucznie... wyglądał dość groteskowo z tymi liniami. I choć teraz wiem po kiego czorta wymyślono pisaki do linii... to ten Mi-2 w 72-ce bardziej przypominał drag queen, niż miniaturkę śmigłowca. Kiedyś tak podchodzono do tematu waloryzacji modelu, ale to już nie te czasy kiedy obowiązywało jedno spojrzenie na świat ja w swoich modelach staram się oddać trochę realizmu i klimatu. Rozumiem, że może Ci się nie podobać ... Twoje prawo, ale nie próbuj narzucać jedynie słusznego wykonania washa . Co się zaś tyczy kalkomanii, to nie wiem czy powiększałeś fotki, bo wszystkie miejsca jakie zaznaczyłeś jako mankamenty kalkomanii są albo liniami nitów albo liniami podziału blach. Jedynie zastrzeżenia do pierwszego zdjęcia, przyznam słuszne. Trochę mniej mogłem wytrzeć washa przy wlocie. Posypie głowę popiołem... i niezwłocznie to naprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 Jeszcze kanarkowo LPRowy Sokół O proszę będę musiał zrewidować swoje poglądy na temat kanarków Wielkie dzięki, poszukam więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 No cóż skoro uważasz mój wywód za brednie, to proszę bardzo. Uszanuję twoje zdanie. Moje natomiast jest takie, że ten wash po prostu nie wszedł tam gdzie powinien ze względu na nieprzetrasowane linie. Skoro ja szanuję twoje to Ty uszanuj moje. Nie próbuje być żadnym nauczycielem modelarstwa ale jeśli widzę ciekawy model, któremu w mojej opinii czegoś brakuje to o tym mówię. Jak dla mnie wash to wash, a weathering to weathering. Wielu młodych modelarzy myli te pojęcia i robiąc washa papra olejami po całym modelu, bo "przy okazji zrobię mu brudzenie". Jak dla mnie nie tędy droga, ale co ja tam wiem. W każdym razie życzę powodzenia w kolejnych pracach. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 Myślę, że nie potrzebnie się poczułeś dotknięty moją odpowiedzią. Napisałem wyraźnie, że masz prawo do tego, żeby mój model Ci się nie podobał... niezależnie od powodu. Co świadczy jednoznacznie o tym, że szanuje i przyjmuję twoje zdanie, nie muszę się jednak z nim zgadzać. Dla Ciebie wash to wash, a weathering to weathering, zaś według mnie, wash stanowi jedną z technik weatheringu. Nie wyobrażam sobie, aby zrobić tylko jedno z nich. Jak widzisz słowo klucz to "moim zdaniem"... a nikt jeszcze nie zdefiniował technik modelarskich i zakresu metodologii ich powstawania. Szkoda przydał by się taki "CODEX" ile sprzeczek nie istotnych było by mniej. Poza tym, jak najbardziej szanuje twoje zdanie, inaczej nie dyskutowalibyśmy Jak to mawiali starożytni chrześcijanie... PAX nad chrześcijany Chętnie zobaczył bym mi-2 w jasnym malowaniu i tak jednolitym wash'em w Twoim wykonaniu i według twoich reguł, może by mnie to przekonało do Twoich racji. Na chwile obecną staram się unikać wzorca tego "straszydła" co pisałem wcześniej, i robię co mogę, żeby moje modele zawsze opowiadały jakąś historię. A powodzenie z następnymi pracami (a łatwe nie są) na pewno się przyda, Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Za jakiś czas będę robił tego Mi-2 tylko w malowaniu milicyjnym z Borewicza. Nie będzie to jasne malowanie ale myślę,że równie ciekawe i dające pole do popisu. Popastwisz się wtedy nad nim. Póki co męczę się z P.11 Mirage'a. Moje modele też muszą opowiadać jakąś historię (a raczej być jej częścią) i przez to często brnę w projekty-bagna, które czasem trwają latami. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 Moje modele też muszą opowiadać jakąś historię (a raczej być jej częścią) i przez to często brnę w projekty-bagna, które czasem trwają latami. Pozdrawiam Kornik He he he, opowiedz mi o tym Nie będę się pastwił, za dobrze wiem jak w 72ce jest przerąbane zwłaszcza jak chcesz "doposażyć" model Też mam kilka na koncie kilka "rozgrzebanych" Dokumentacja od Ospreya mi się po nocach śni... Po półtorarocznej przerwie, nie ogarniam jej, i muszę się na nowo w nią wdrożyć ale mu nie odpuszczę, za daleko zabrnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 Moje modele też muszą opowiadać jakąś historię (a raczej być jej częścią) i przez to często brnę w projekty-bagna, które czasem trwają latami. Pozdrawiam Kornik He he he, opowiedz mi o tym Nie będę się pastwił, za dobrze wiem jak w 72ce jest przerąbane zwłaszcza jak chcesz "doposażyć" model Też mam kilka na koncie kilka "rozgrzebanych" Dokumentacja od Ospreya mi się po nocach śni... Po półtorarocznej przerwie, nie ogarniam jej, i muszę się na nowo w nią wdrożyć ale mu nie odpuszczę, za daleko zabrnąłem Np. Dwa lata przygotowań i budowy mini dioramki MONTE CASSINO 1944 z Shermanem i żołnierzami 3DSK przedzierającymi się przez Mass Albanetę. Czytanie, wgapianie się z zdjęcia, wizyta na miejscu walk, konsultacje ze znajomymi historykami. Np. prawie dwa lata przygotowań i budowy modelu C-47 wiozącego pododdziały naszej brygady spadochronowej do Arnhem. Np. Projekt "Tarawa 1943", który rozpocząłem jakieś 10 lat temu od budowy LVT-2 i rozrysowania projektu dioramy, której do tej pory nie zakończyłem, bo nie mam nerwów żeby robić palemki. Chyba pójdę na łatwiznę i po prostu kupię gotowe... Takie to już jest to moje modelarstwo... Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 3 Czerwca 2017 Share Napisano 3 Czerwca 2017 Ładny żółtek Może byś coś tak biało-czerwonego skleił teraz ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2017 Ty już nie bądź taki cwany... Dokładnie wiesz co robię ... to już czwarty dzień... a te noce takie długie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Gratuluję udanego "czajnika" i fotki Admina. Piękna praca. BRAWO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 No gratki za foto na głównej stronie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2017 Dzięki Panowie za miłe słowo , Fotka admina też mnie bardzo mile zaskoczyła, Jemu zatem również bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Lipca 2017 Share Napisano 5 Lipca 2017 Mitrandir - jak zwykle u ciebie mistrzowskie wykonanie w każdym detalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 Mitrandir - jak zwykle u ciebie mistrzowskie wykonanie w każdym detalu Starałem się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jrminiatures Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Fajnie to wszystko razem ze sobą wygląda - ten środek w tej skali! podziwiam - ja w 1/35 się męczę z prostą ławeczką od Mi17 a tu proszę kroplówka wisi! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Lipca 2017 Autor Share Napisano 10 Lipca 2017 Jak dojdzie Agusta A-109 to będzie jeszcze fajniej wyglądało, Wstępnie jesteśmy umówieni z byłym pilotem Ratownika na Warszawskim Bemowie... oj będzie siedziało i zapowiada się niezła dokumentacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi