Markuz Posted June 9, 2017 Share Posted June 9, 2017 Dzień dobry. Ponieważ ostatnio mam troszkę więcej czasu postanowiłem otworzyć kolejny warsztat w skali 1:48. Tym razem wyciągnąłem z szafy Panterę G od Tamiya. Do modelu zamówiłem kilka dodatków: gąsienice późne friulmodel ATL-4801 zestaw lin eureka ER-4801, lufę RB Model RB48B07 antenę RB Model RB48A02 Rozważam jeszcze zakup zestawu blaszek foto. Na razie chodżą mi po głowie dwie koncepcje wykonania tego modelu: 1) pojazd zdobyczny w służbie RKKA, 2) pojazd w barwach niemieckich malowanie raczej trójbarwne. Na chwilę obecną skłaniam się do pierwszej opcji czyli pojazdu zdobycznego na podstawie tego zdjęcia. źródło zdjęcia http://www.armchairgeneral.com Efekt dzisiejszej godzinki pracy. Model jak to tamka prawie klocki lego. Lufa zestawowa tyko do zdjęcia założona czekam na dostawę dodatków. Pozdrawiam Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tremac Posted June 9, 2017 Share Posted June 9, 2017 Zacne się zapowiada. Nie wiem jak Aber ale Haulera to poza grillami niewiele użyłem przy swojej panterze tak że nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted June 9, 2017 Author Share Posted June 9, 2017 No właśnie siatki są tym elementem którego temu zestawowi strasznie brakuje. Osobiście skłaniam się również do wymiany błotników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tremac Posted June 9, 2017 Share Posted June 9, 2017 Za dnia zrobię fotki tego co mi zostało napewno mam jakieś niewykorzystane boczne panele z Haulera + połowę blaszki jak chcesz mogę Ci podesłać. Pozatym warto pomyśleć o tylnych zasobnikachch i zmienić na bleszane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 Widzę że idziesz na bogato. Może byś tak w końcu Niemca zrobił? Ale tak czy inaczej będzie ciekawy warsztat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted June 13, 2017 Author Share Posted June 13, 2017 Krzysiek Niemca właśnie kończę a ruska pantera kusi mnie coraz bardziej. Już zbieram kwity na malowanie. Tymczasem dotarły zamówione klamoty. Blachy Abera. Gąsienice friulmodel I różne drobiazgi: lufa, liny, anteny oraz dodatkowo lufa do kolejnego tygryska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted June 24, 2017 Author Share Posted June 24, 2017 Witam po krótkiej przerwie. Pierwsze blaszki polepione, wieża już gotowa. Poskładałem też pierwszą gąsienicę 86 ogniw, zobaczymy jak będzie pasować. Poza kadrem powycinałem i oszlifowałem koła. A tu przygotowania do dalszych prac blacharskich wycięte tylne zasobniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted June 24, 2017 Share Posted June 24, 2017 Fajnie się zapowiada . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 Trzymaj tempo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted June 26, 2017 Author Share Posted June 26, 2017 Cześć. Mała aktualizacja, polepiłem kolejnych kilka blaszek, koła i dorobiłem kilka spawów oraz poprawiłem haki na klapie przedziału silnikowego, sklejone (skręcone) połówki kadłuba. Na dziś to tyle. Jak coś nie tak to proszę pisać, się poprawi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 To może jeszcze spawanie wokół jarzma km-u na przedniej płycie. Tylko trzeba by to sprawdzić, bo coś gdzieś mi ta się zdaje że o nim to była dyskusja czy ma być czy nie. Chwilowo nie mam czasu eBay poszukać, ale zerknij na jakieś fotki. Blaszane skrzynki - rewelacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted June 27, 2017 Share Posted June 27, 2017 Bardzo Fajnie - rób tego zdobycznego , ciekawy pojazd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted July 3, 2017 Author Share Posted July 3, 2017 To może jeszcze spawanie wokół jarzma km-u na przedniej płycie. Tylko trzeba by to sprawdzić, bo coś gdzieś mi ta się zdaje że o nim to była dyskusja czy ma być czy nie. Chwilowo nie mam czasu eBay poszukać, ale zerknij na jakieś fotki. Blaszane skrzynki - rewelacja. No właśnie się zastanawiałem nad tym spawem Tu spaw widać... ...a tu jakby mniej... ... tu spaw jak na ruskim KW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted July 3, 2017 Share Posted July 3, 2017 Może to od ręki spawacza zależało jak wyglądał. Ale musiał jakiś być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted February 4, 2018 Author Share Posted February 4, 2018 Mała aktualizacja. Polepiłem kilka blaszek i dla testów postawiłem panterę na gąsienicach. Zdaje się ze trzeba będzie jedno lub dwa ogniwka ująć. W między czasie rozwiązała się sprawa malowania. Udało mi się kupić maski Disc Camouflage od Uschi. Tak więc będzie malowanie niemieckie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted February 4, 2018 Share Posted February 4, 2018 Fajnie, że wrzuciłeś aktualnizację! Jedno ogniwko może tak ale na pewno nie dwa. Będziesz robił jeszcze łączenia przednich płyt kadłuba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 5, 2018 Share Posted February 5, 2018 No to czekam aż zaczniesz malować. Z tym usuwaniem dwóch ogniw to będzie ciężko. Spróbuj, ale teraz wg. mnie nieżle wygląa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted February 6, 2018 Share Posted February 6, 2018 Super, że wracasz do dłubania . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted March 3, 2018 Author Share Posted March 3, 2018 Witam po przerwie, Dziękuję za uwagi i komentarze. Będziesz robił jeszcze łączenia przednich płyt kadłuba?Raczej nie, chyba, że dostanę gdzieś gotowe spawy w tej skali. Jakoś nie mam natchnienia na dłubanie w millipucie. Chociaż kto wie, może się jeszcze zbiorę w sobie ?? Zobaczymy Tym czasem kolejna aktualizacja. Przybyło trochę biżuterii i dorobiłem trochę narzędzi, siekierę, łopatę, korbę, lewar i młot. Niestety tamka odlała większość narzędzi razem z ramą którą przykleja się do pancerza. W zasadzie nie da się ich wykorzystać stosując elementy fototrawione. Pomęczyłem trochę tylne zasobniki i osłony wydechów. Zobaczymy jak to będzie wyglądało po podkładzie na chwilę obecną nie jestem przekonany do tego co zrobiłem. Shurzeny założyłem testowo, by sprawdzić jak będzie to wyglądać. Docelowo zostaną lekko pokiereszowane. Małymi krokami zbliżam się do malowania. Na arkuszach balach foto już prawie nic nie zostało więc malowanie już blisko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 Śliczna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 Fajna blacharka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 Strasznie długie przerwy robisz. W związku z tak podniszczonym tyłem trzeba będzie resztę też dostosować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Piękna, świetny detal . Ech, też bym se dłubnął kicię, tylko czasu zaczyna brakować, he, he . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wal Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 Jak tył pogięty to boczki musowo też trzeba doświadczyć. Ładnie ten 'metal' Ci wychodzi. Gratuluję. Patrzę dalej. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carlito Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 Oj, oj, oj, ale Ty tu lecisz z tą blacharką... No ślicznie to wygląda. Będę dalej zaglądał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts