daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Witam Stosuje do farb tamiyi, vallejo i gunze serii H rozcieńczalnik w postaci wódki( podbieram tacie Krupnik). Działa to całkiem nieżle. Czytałem troche o izopropanolu IPA i czy moge go również stosować jako rozcieńczalnik do wyżej wymienionych farb? Chciałbym się upewnić bo nie chce wydawać na marno pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Nie wiem jak do Vallejo, ale nie prościej kupić do Gunze i Tamki dedykowany rozcieńczalnik Leveling Thinner i nie kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Używałem nie tak dawno właśnie LT ,stosuje się go bardzo fajnie, ale zapach... I mnie on nie pasuje a matka mnie chciała z domu "wyrzucić". Dlatego kombinuje z tym IPA bo podobno nie jedzie od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Słyszałem różne opinie, ale ponoć IPA jest dość toksyczny i raczej nie wolno go wdychać. Ja sam używam tylko wtedy gdy muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 15 Czerwca 2017 Witam. Tak w skrócie. A tu jak byś chciał się więcej dowiedzieć. http://www.mhp.com.pl/gfx/mhp/userfiles/files/atesty/atestMHP-63.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Oooo... to już więcej mi nie trzeba. Skoro drażniące, toksyczne, łatwopalne, itd. to ja już wole LT. W każdym razie dziękuje za informacje, przynajmniej na darmo nie wydałem kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Oooo... to już więcej mi nie trzeba. Skoro drażniące, toksyczne, łatwopalne, itd. to ja już wole LT. W każdym razie dziękuje za informacje, przynajmniej na darmo nie wydałem kasy. No tak, jak to na tobie zrobiło wrażenie proponuję przeczytać MSDS od LT. Jednak pamiętaj by zachować przy tym wszystkim zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Noo. A jak, któryś z Was jeździ dieslem to przecież on w ogóle jest nieszkodliwy i nierakotwórczy... Coniektórzy to chyba już mają "robaki w głowie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Widziałeś kiedykolwiek kartę charakterystyki LT??? Wracając do ipa, dodam ze smakowo delikatniejsze niż etanol, ale niestety nie kopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 izopropanol w przeciwieństwie do LT bardziej się OPŁACA i można zaoszczędzić trzy złote rocznie na malowaniu modeli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 "Bogatemu wszystko wolno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Przeczytałem to: http://www.stanbridges.com.au/files/pdf/T101,_102,_103,_104_MR_COLOR_THINNER.pdf Chociaż słabo znam angielski ale co nieco zrozumiałem. Przyjemna substancja z LT nie jest. Ktoś tam napisał o niby "robakach w głowie"... Kolego... Jak byś spędził 2 miesiące podłączony pod risperator(z czego miesiąc w śpiączce farmakologicznej) jak ja, to byś uwierz mi, inaczej mówił. A ja po tych doświadczeniach wróce do wódeczki... Od razu dodam dla ciekawskich to lekarz zgodził się na "ograniczone modelarstwo" dlatego pytam się tak. --- Jak się dializowałem to pani doktor powiedziała mi że wódka jest najzdrowsza. Ale chodziło jej pewnie o picie a nie wdychanie. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Poczekaj, ten LT nie jest aż taki trujący jak można sądzić, w końcu używają go modelarze na całym świecie i nie sądzę żeby wszyscy nosili przy tym maski przeciwgazowe. Skoro boisz się o zdrowie, pokaż kartę LT lekarzowi i spytaj się czy wystawianie się czasami na opary jest szkodliwe dla Ciebie. Zresztą warto malować w półmaskach gazowych albo przynajmniej przeciwpyłowych, wtedy jest zawsze trochę bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Dobrze że mi przypomniałeś. Sam jak tylko przyjdzie kasa chce kupić maske firmy 3M. I wydrukuje ten plik co wkleiłem jego link i pokaże lekarzowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Trochę w tym duszno i niewygodnie, ale idzie się przyzwyczaić, szczególnie jak jest jakaś dłuższa sesja malowania. Jak się dializowałem to pani doktor powiedziała mi że wódka jest najzdrowsza. No kurde i to jest pani doktor... Receptę dostałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Nie... Na ten specyfik nie potrzeba recepty. Ale chodziło jej pewnie o to że w porównaniu z piwem, winem czy np. takim koniakiem to wódka "czyścioszka" jest najzdrowsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Zapamiętałem tylko "wódka" i "najzdrowsza" i to mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 No to musimy się umówić na kielicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Dobra wydaje mi się że już dajmy spokój o wódce bo tu też są niepełnoletni czy małoletni a pisząc tak o wódce dajemy zły przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 No przecież lekarz powiedział że "najzdrowsza"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Tak ale w ograniczonych ilościach a nie do upicia się w bele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Tak ale w ograniczonych ilościach a nie do upicia się w bele. Jak potem modele malować? No chyba, że w kamo szlaczkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Dobre pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Kończąc powiem ci tak. IPA zamiast wódeczki -do rozcieńczania farb, jako środek antyseptyczny, myjacy - polecam. IPA zamiast wódeczki do śledzika, tatarka czy pod zimne nóżki - nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubawal Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 A mi po zastosowaniu izopropanolu farby Valejo się scinają, po zastosowaniu wódeczki nie zauważyłem tego objawu. Może za duże stężenie? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi