Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Minęło kilka dni...........

Prace przy pokładach stanęły w oczekiwaniu na klej. Po przygodach z "Sarą" - pod wpływem temperatury pokład pięknie się wygiął, po schłodzeniu wrócił do poprzedniego stanu....... tak więc czekam na klej od kolegi. Kiedyś sądziłem że istnieje jakiś cjano-akryl w sprayu żeby ładnie i równo rozprowadzić klej ale coś takiego chyba nie istnieje.

Wracając do tematu to popracowałem nad nadbudówkami:

b4DNgP7l.jpg ozXqUv0l.jpg

kVUUpbul.jpg c7hTW0Fl.jpg

łódkami

BBiGZJsl.jpg

i uzbrojeniem

q7c6mLCl.jpg 2Ci8xU7l.jpg

no a dziś pociągnałem dalej:

pD62E5Ml.jpg 7ngOJwQl.jpg

vTswmccl.jpg

i......IaFYa80l.jpg

a teraz coś co mi kompletnie nie wyszło czyli:

gjojxw7l.jpg

przypomniało mi się za co nienawidzę japońskie okręty za te cholerne orurowanie.

Niby dopasowane - choć przy wyrzutni torpedowej musiałem wycinać z ogólnej blaszki - i dupka.

Musze się z tym przespać....... bo mi ciśnienie skacze jak pacze na te wieże.....

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wygląda to zupełnie dobrze

Napisano
...przypomniało mi się za co nienawidzę japońskie okręty za te cholerne orurowanie.

Niby dopasowane - choć przy wyrzutni torpedowej musiałem wycinać z ogólnej blaszki - i dupka.

Musze się z tym przespać....... bo mi ciśnienie skacze.....

Dogadaj się z blacmanem - niech ci wynajmie na tydzień ze dwie brygady swoich skrzatów, one to szybko załatwią bo skubańce bardzo biegłe w niuansach konstrukcyjnych IJN

Napisano

Fajne te blachy Tylko ta blacha ryflowana z deko nie trzyma skali. Ale pod farbą i gołym okiem to nie powinno się tak rzucać w oczy. Powodzenia z tą mikro biżuterią

Napisano
Fajne te blachy Tylko ta blacha ryflowana z deko nie trzyma skali. Ale pod farbą i gołym okiem to nie powinno się tak rzucać w oczy. Powodzenia z tą mikro biżuterią

Marudek, przyznaj sie, że nie widziałeś ryfli na okrętach...,-))

Napisano

Dzięki za rady........ chyba muszę sięgnąć po wyższe pokłady cierpliwości.

Niby mam dobry klej - Loctite Gel Control ale nic mi tak nie rujnuje mózgu jak moment kiedy przyklejam kolejny reling i w tym samym momencie ten już przyklejony odpada ...............ile już kur dzisiaj posłałem.

Jednak wolę RN lub USN.......

Napisano

przyklej sobie na spokojnie na PVA albo BCG, i dopiero jak już bedzie na miejscu i wyschnięte glutuj drucikiem 0,1 lub mniejszym. Nie narobisz takich ciapów i spokojniej Ci pójdzie.

Napisano

Ja lepiłem CA. najpierw w kilku punktach. Zeby chwycił, a potem zalewałem reszte i szlifowałem

Napisano
Jednak wolę RN lub USN.......

A oni co, bez relingów pływali?

Piękna robota, chociaż ktoś w pełni wykorzystuje dodatkowe tygodnie przyznane dla działu okrętowego

Napisano

No na kominach i wokół wież na pewno nie mieli ???

A nawet jeśli to sporadycznie a nie nasra.......ne jakby tam mieli bielizne wieszać do suszenia.....

Napisano

Ja po przejrzeniu zdjęć japońskich okrętów dochodzę do kontrowersyjnego wniosku, że te właśnie pojedyncze relingi które tak Cię wkurzają, są w siedemsetce spokojnie pomijalne, i czasem lepiej wygląda fabrycznie odlana wypukła linia albo jej brak, niż relingi tak wielkie, że w realu by blokowały ruchy wież itp.

Napisano

I tu masz rację...... jutro wrzucę zdjęcia z Gakkena gdzie to wygląda zupełnie inaczej niż sobie wymyślił Flyhawk

Napisano

Fotki i rysunki z Gakkena nr 23.

Asg3YMOl.jpg jwckv8Nl.jpg

TwVguHWl.jpg 5ZymMBAl.jpg

RjUxLGPl.jpg gBUPAc6l.jpg

MnoG6vRl.jpg

Jak widać jedne relingi się pojawiają inne znikają.....no i weź to człowieku ogranij.

Chyba pójdę za pomysłem filipsg i nieco przerobię to co mnie wnerwia.

Napisano

Trochę powalczyłem z tym orurowaniem i wyszło tak:

Xaa0qJpl.jpg?1 s7ajjIVl.jpg?1

Te zdjęcia makro są zabójcze........

Nakleiłem też pokład przy pomocy cjanogluta.

98j2UsOl.jpg?1 rkM2u04l.jpg?1

Napisano
Wygląda jakbyś oblał wszystko glutem i dopiero przyklejał blaszki....

Oj tak... dozujesz na igłę? Bo to stanowczo nie wygląda na punktowe dozowanie

A tak w ogóle poza tematem to tą drabinkę zrobili z 1,5x większa niż powinna być, trochę kiepsko to wygląda.

Trzeba by żeby blacman rzucił na to okiem, bo on chyba największy spec od japońskiej blacharki...

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

Oj może nie wstyd ale cieszyć się też nie mam z czego.

Mały apdejt czyli czekamy na oprysk.

sGS8yIEl.jpg oJLOq61l.jpg

i specjalnie dla filipsg zdjęcie drutu:

rS3L7wul.jpg

Nie będę owijał nic w coś po prostu straciłem wenę do tego modelu.

Powodów jest kilka - tym razem nie idzie mi z blaszkami, wakacje itp, i ten cholerny WOWs........

W każdym bądź razie w zeszłym roku z "Sarą" szło o wiele lepiej. A może po prostu japońskich jednostek nie lubię ;-(

Niemniej jednak skończę "Akizuki" choć bez emocji tym razem.