Rack Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Widać włożoną pracę, teciak pięknie się prezentuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Super czekam na zmalowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2018 Mówicie - macie. Baza pod pierwsze zdrapki gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Bardzo ciekawie to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Jakbyś robił rozbitka to jeszcze tylko okopcić i prawie gotowy. Czyli będą zdrapki na jakiś płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Na rozbitki jestem za cienki w uszach. Na razie wciąż jeszcze mam dużo fajnych pojazdów "na chodzie" w planach. Tak, standardowo dość, zdrapki na 7 letni lakier do włosów. A tymczasem Moi Drodzy, mały update co do oryginalnego składaka. Jeśli ktoś z Was myślał, że jego historia skończy się na bitwie o Aleppo, to grubo się mylił. Czerwiec 2017, pół roku po bitwie - T-54 rozbebeszony leży w zakładach remontowych w Homs pomiędzy Damaszkiem i Aleppo: Cóż, to oznacza jedno - raczej na pewno nie jest spisany na straty, bo gdyby tak, to leżałby razem z dziesiątkami innymi wozów na placach dookoła zakładów. Na żadnym ze zdjęć, które znalazłem - a znalazłem ich kilkadziesiąt, ale w słabej jakości - nie wypatrzyłem kadłuba tego T-54, tylko wieżę. Albo więc została skanibalizowana dla innych pojazdów, albo... przechodzi remont i być może w momencie pisania posta już gdzieś dalej walczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Zielony gotowy. Dwie warstwy lakieru i dwie warstwy różnych odcieni zieleni. Zapewne niektórzy z Was mogą od razu pomyśleć, że "za bardzo podrapany", albo "za kolorowy", ale mam nadzieję, że te dwa zoomy ze zdjęć oryginału nakierują Was na mój tok myślenia: Wydaje mi się, że tank miał żółte plamy położone prosto na starą, zdartą i zniszczoną zieloną farbę ( w bóg wie ilu warstwach). Świadczy o tym np. górna część wieży, gdzie widać, że spod żółtych plam świta praktycznie sama rdza. Podobnie na przodzie kadłuba. Więc możliwe, że tak naprawdę wydrapałem nawet za mało. Co do kolorów - oryginał jest wiecznie zakurzony, ale wprawne oko zauważy pewne zróżnicowanie. Liczę, że po wszystkich zabiegach doprowadzę go do podobnego stanu, ale zarazem nie będzie to nudny i mdły kolorystycznie model. Teraz trzeba walnąć pięćdziesiątkę i jakoś wymalować te żółte plamki, kropki i esy-floresy. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Fajnie to wszystko wyglada, ale zielony jest w znacznie ciemniejszej tonacji na przedstawionych zdjeciach, nie wiem czy da sie to wyciagnac nawet po wszystkich planowanych efektach? ps faktycznie wieze mozna chyba mocniej podrapac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Owszem, ale model robiony kolorystycznie 1 do 1 byłby ciemną kupą, na którą nikt by nawet nie spojrzał. Ja jak zwykle usiłuję znaleźć złoty środek między efektownością i realizmem, zobaczymy jak to wyjdzie tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
destro Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Witam. Świetny warsztat i piękny model, czekam na finał. Faktycznie, nie było by przesady gdybyś zdrapał więcej. Teraz trzeba walnąć pięćdziesiątkę... Na zdrowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2018 Obyło się bez pięćdziesiątki, kamo wymalowane i lekko zdrapane. I - po raz pierwszy - coś mi poszło nie tak przy malowaniu na lakier do włosów. Chyba zgubiła mnie rutyna i gdzieś popełniłem błąd - mam pewne podejrzenia, ale o tym za chwilę. Po położeniu plamek kamo okazało się, że... jest ono prawie niezmywalne. Za to próby jego zdzierania prowadzą do naruszania poprzednich warstw zieleni. Miało to swoje plusy - żółte plamy nie mogły być bardzo zjechane jeśli chciałem zachować jakąś zgodność z oryginałem. Z drugiej strony - dzięki temu dodrapałem nieco wieżę i kadłub, zgodnie z Waszymi radami. Wydaje mi się, że tym razem zawiodło połączenie farb matowych Tamki z błyszczącymi - już kiedyś na ukraińskim BMP-1 miałem problem, żeby wydrapać cokolwiek na żółtym błyszczącym Tamki. Tutaj, z braku laku do piaskowego dolewałem błyszczącą żółć i biel. Druga sprawa, to czemu tym razem przedarłem się przez warstwę sidoluxu i mogłem zdrapać poprzednie warstwy farby - tu podejrzewam Levelling Thinner, no ale z drugiej strony ZAWSZE nim rozcieńczałem tamki i do tej pory nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło - a "kilka" modeli techniką na lakier do włosów wymalowałem. No nic, człowiek uczy się przez całe życie, a staż nie wyklucza wpadek - warto sobie wziąć do serca. Tym razem chyba udało mi się uratować i efekt ostateczny jest w porządku, ale na przyszłość warto zastanowić się nad jakimiś ulepszeniami, żeby uniknąć takich baboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 5 Lutego 2018 Autor Share Napisano 5 Lutego 2018 Cześć, Kolorki nieco zgaszone kilkoma filtrami. Teraz wymaluję detale, odpryski i wycieniujemy go. A potem już tylko syfienie większego kalibru. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Fajny ciapek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 No to teraz dopiero sie zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio5432 Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Co to za bezbarwny, że się tak ładnie mieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Lutego 2018 Autor Share Napisano 7 Lutego 2018 Może wstyd się przyznać, ale najzwyklejszy sidolux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Żaden wstyd...Muszę powiedzieć, że po ostatnim kontakcie z lucky varnish, który nabyłem w obliczu kończącego się vallejo, zdecydowałem o... przejściu na sidolux. Ten szmelc od miga ewentualnie zostawię na jakąś 35ke bo na skalę 72 to za wysokie progi...Sido przeszedł natomiast testy pozytywnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Lutego 2018 Autor Share Napisano 10 Lutego 2018 Maznąłem parę detali i oznaczenia. Wiedziałem, że semestr arabskiego kiedyś mi się przyda. A tak serio, to mam nadzieję, że z grubsza przypominają to co jest na oryginale i nie machnąłem jakiegoś ultra babola widocznego dla arabskojęzycznych. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Lutego 2018 Autor Share Napisano 17 Lutego 2018 Lekkie cieniowanie i pierwsza warstwa odprysków z pędzla i nieco z gąbki. Na początek jasne kolorki. Na to pójdą brązy, rudości i tym podobne cuda. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Lutego 2018 Autor Share Napisano 20 Lutego 2018 Od dziś nowe, zmniejszone i nieco bardziej skompresowane zdjęcia - powinno wszystko ładować się szybciej. Wymalowałem ciemne odpryski i zadrapania, więcej (chyba) nie będzie. teraz się wstępnie pobawię w rdzę i jakieś tam syfienie, następnie model dostanie mat i zaczniemy brudzing ostateczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Kawał roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Lutego 2018 Autor Share Napisano 22 Lutego 2018 Teciak już po lakierze matowym i partii rdzy. Zaczyna to mieć ręce i nogi - no, przynajmniej mi się zaczął model naprawdę podobać. Teraz chcę ubrudzić wannę, koła, gąski, złożyć to do kupy i wtedy pozostanie ukurzyć i dodać/poprawić to i owo. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Lutego 2018 Share Napisano 23 Lutego 2018 Teraz to mi sie juz naprawde zaczyna podobac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Lutego 2018 Autor Share Napisano 28 Lutego 2018 Cześć, Teciak stanął na własnych kołach i gęsiach. Teraz tylko dopracować parę detali jak peryskopy, czy lampa, kurz i brud i kończymy z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi