sebko Napisano 24 Lipca 2017 Share Napisano 24 Lipca 2017 Cześć. Zauroczyłem się od pewnej osoby składaniem modeli. Postanowiłem spróbować swoich sił. Zrobiłem lekki research co kupić na początek i padło na ORP Wicher 1:400 z Mirage Hobby. Na pewno będę miał jakieś pytania oraz liczę na wszelakie podpowiedzi co i jak, bo wkręcił mnie strasznie ten temat. Zrobiłem ci porządek z linkami - MR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 24 Lipca 2017 Share Napisano 24 Lipca 2017 No! Zdecydowanie - teraz widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Trudna materia na początek. Ale trzymam kciuki:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 sebko - witamy na pokładzie Powodzenia w budowie, nie krępuj się i o wszystko pytaj --> pewnie nie od razu, ale na pewno zawsze ktoś pomoże. Poproś tylko admina/moderatora o zmianę tytułu (żeby było info co kleisz) = wtedy nie będzie bałaganu i łatwo znaleźć warsztat Acha, i pamiętaj o złotej zasadzie : Trzy razy sprawdzamy, dwa razy przymierzamy, raz kleimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Witaj... Proponuje rzeczywiscie zmienic tytul aby zawieral nazwe okretu, skale oraz ewentualnie producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebko Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Dzięki za miłe słowa. Zacząłem kleić i już mam pierwsze jakieś pytania. 1. Postanowiłem skupić się na klejeniu i zrezygnowałem z malowania kompletnie, póki co będzie goły i szary model. 2. Mimo wszystko próbuję rozgryźć malowanie, aby mieć już naukę na przyszłość, i Wicher ma dół malowany na czerwonobrązowy kolor, a ponad nim jest czarny pasek. Zastanawiam się czy ten wystający "kwadracik" na burcie powinien też być czarny? Co to w ogóle jest za część? W instrukcji jest mało dokładnie pokazane, bo jest on w ogóle pominięty. 3. Co to jest za część nad śrubą? To takie jakby w kształcie litery A? Nie potrafię w ogóle tego dopasować, instrukcja jakby inaczej to pokazuje, jakby to miało być odstające, a nie przyległe. Niestety ciężko zrobić ostre zdjęcie, bo papier jest w błysku i odbija strasznie. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Myślę że chodzi ci o coś w stylu osłon nad śrubami. Tu masz to lepiej widoczne. Żródło: https://www.the-blueprints.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Ten kwadracik wystający zlikwiduj. Nie było czegoś takiego na Wichrze a osłony śrub były na części nawodnej. I proponuje byś zainwestował w fototrawki. Póki co są jeszcze do wyrwania na portalach aukcyjnych. https://dobroni.pl/foto_news/cropped/13253.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebko Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 Dziękuję Wam za pomocne odpowiedzi, jestem mega wdzięczny! Ale wraz z kolejnymi etapami pojawiają się pierwsze problemy: 1. Obie osłony na śruby niestety zepsułem. Tragedii nie ma, ale jednak widać. Mam problem z wycinaniem małych i delikatnych elementów. Mianowicie lewą osłonę wyciąłem z formy, a jej pozostałości na elemencie starałem się wyciąć skalpelem. Błąd polegał na tym, że trzymałem osłonę między palcami i nie była usztywniona na całości i złamała się w połowie. Podkleiłem i jakoś udało mi się przykleić do kadłuba. Natomiast prawą zamiast trzymać w palcach, to trzymałem w pencecie, ale i tak się udało ją nadłamać, może nie w pół jak pierwszą ale jednak. Teraz nie wiem czy robię coś źle, czy po prostu jestem nadgorliwy i staram się zrobić ideał, tam gdzie jednak się go nie da zrobić? 2. Czy polecacie jakieś dobre szczypce? ja mam jakieś zwykłe, uniwersalne i słabo trzymają elementy, bo czasami wypadają... Może powinienem kupić jakieś karbowane od środka? 3. A co to są te fototrawki? Póki co to mój pierwszy model, więc chciałem skleić go jako próbę i wyzwanie dla siebie. W weekend postaram się zdać jakąś fotorelację, tylko zakupię jakiś papier pod ładniejsze tło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 zrobić? 3. A co to są te fototrawki? Póki co to mój pierwszy model, więc chciałem skleić go jako próbę i wyzwanie dla siebie. To: https://www.scalemates.com/products/img/8/0/5/1010805-26926-66-pristine.jpg Wicher z Mirage to był mój pierwszy konkursowy model plastikowy po kilkudziesięciu latach romansu z kartonem. I przyniósł mi złoto na MŚ Naviga w 2008 roku. Czyli można z niego zrobić dobry model. Nie poddawaj się. Powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebko Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 A jaki jest cel ich kupowania, skoro wszystko jest w boxie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 A jaki jest cel ich kupowania, skoro wszystko jest w boxie? W boxie nie ma wszystkiego. Jest tylko plastik. A jaki cel?..... ...bo model ma wyglądać jak okręt a nie jak coś okrętopodobnego w którym zgadza się tylko ilość kadłubów i kominów. Mojego Wichra też skleiłem na próbę i ta próba dała mi spore profity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 29 Lipca 2017 Share Napisano 29 Lipca 2017 Nie daj się namówić na dodatki, bo utkniesz i sklejanie zamieni się w mordęgę. Zrób go z pudła, a na blachy przyjdzie jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 29 Lipca 2017 Share Napisano 29 Lipca 2017 Nie daj się namówić na dodatki, bo utkniesz i sklejanie zamieni się w mordęgę. Zrób go z pudła, a na blachy przyjdzie jeszcze czas. Dokładnie tak, ale warto jednak poćwiczyć na nim malowanie, bo jeśli będziesz chciał bawić się w modelarstwo to bez malowania ani rusz... Maluj śmiało i pokaż jak wyszło, jak coś będzie nie bardzo, to zmywasz farbę i malujesz jeszcze raz Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Ja też uważam ze nie ma co zbytnio kombinować z pierwszym modelem bo się można łatwo zniechęcić... sebko - po prostu staraj się go czysto i porządnie skleić. Jak na pierwszy raz to i tak będzie dużo Do wycinania elementów dobry jest nożyk albo rzeczywiście cążki ale muszą być ostre. I zawsze lepiej jest ciąć "z zapasem" niż na równo z elementem - pozostałość po ramce można łatwo spiłować a jak się kawałek elementu ukruszy to już większy problem. Na blaszki przyjdzie czas bo przy nich też trzeba dość do wprawy i ten pierwszy model co będziesz kiedyś robił z "blacharką" to też na pewno będzie pewna forma eksperymentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Daj sobie spokój z tym badziewnym fotosikiem bo fotki znikają, weź np. Imgura, podmień zdjęcia i będzie ok Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 14 Sierpnia 2017 Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Ja się tez dorzucę z kilkoma uwagami. Jeśli jest to Twój pierwszy to raczej tez odpuść blaszki. Moje pierwsze doświadczenia z fototrawkami wyszły fatalnie i się na pewien czas zniechęciłem. Drobne elementy wycinaj świeżą żyletką, kładź ramkę na stole, żeby miała stabilne oparcie, nie powinno się nic uszkodzić. Powodzenia, trzymam kciuki. Wicher to piękny i zasłużony okręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi