blacman Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 no..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 Rozumiem że to pełny cień i teraz bedziesz rozjaśniał? EDIT: w sensie dna, dopiero teraz skumałem że ten szary to nie szarośś plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Października 2017 Autor Share Napisano 13 Października 2017 Generalnie to jest tak, że na tym bardzo początkowym etapie chciałem ustalić kolory i zrobić pionowy laserunek na części podwodnej. Co do „nadwozia” to zdecydowałem się ostatecznie na Sasebo od Gunze (akryl). Czysty jest bardzo ciemny, więc zrobiłem sobie mieszankę w proporcjach 1/1 i 1/2 z białym i odrobiną żółtego. Na każdą porcję farby trzy porcje firmowego rozpuszczalnika. Góra jest malowana mieszanką 1/1 i wydaje mi się że jest odpowiednia. Gdzieniegdzie jeszcze to rozjaśnię, gdzieniegdzie przyciemnie, pewnie zrobię jakieś przecierki itp. Co do podwozia, to jest malowane zgodnie z instrukcją farbą H17 Cocoa coś tam. Patrząc na barwne plansze okrętów IJN kolor wydaje się pasować także tu będę chyba szedł w stronę wyblaknięć i jakiś „ożywczych plam” jaśniejszych od tego co jest. Teraz jednak chciałbym zgrać górę z dołem czyli zrobić wodnice. Po zgraniu "podwozia" z "nadwoziem" będę dalej kombinował. Chętnie przyjmę wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 No koncepja całkiem niezła, poczekam popaCZę. Ten podział pasów poszycia leży zupełnie odłogiem, żal byłoby go nie wykorzystać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Października 2017 Autor Share Napisano 13 Października 2017 No koncepja całkiem niezła, poczekam popaCZę. Ten podział pasów poszycia leży zupełnie odłogiem, żal byłoby go nie wykorzystać..... To dopiero początek. Z tym poszyciem coś jeszcze zrobię. Obiecuję się starać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Czekając na urządzenie do wyznaczania wodnicy pobawiłem się trochę wystającymi elementami - jakieś przetarcia, cienie i inne. Rzecz jest mała słabo widać, ale przy patrzeniu na całość widać różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Tu chyba się udało "złapać" różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Zabawy w jasno/ciemno cd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Ładnie to zaczyna wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Ładnie to zaczyna wyglądać. Dzięki! Tragedii nie ma, to fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Powolutku... Patrząc na niego i myśląc nad kolejnymi etapami niszczenia zacząłem się na poważnie zastanawiać czy malowanie na ostro wodnicy będzie miało tu sens. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 czy malowanie na ostro wodnicy będzie miało tu sens. Nie. Może „przedmuchac” ciemnoszarozieloną farbę przy pomocy aero wzdłuż linii wodnej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 czy malowanie na ostro wodnicy będzie miało tu sens. Nie. Może „przedmuchac” ciemnoszarozieloną farbę przy pomocy aero wzdłuż linii wodnej...? No własnie też do takiego wniosku doszedłem. Co do samego "przejścia" to jeszcze się nie zastanawiałem, oglądam sobie różne współczesne kadłuby w kolorach, w dokach i coś kombinuje. Ale utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że nie ma sensu jechać pod linijkę. Mogę ją chyba natomiast odmalować na krótkich "nie zniszczonych" odcinkach. Masz może fotkę niekolorowaną wraku IJN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Ja bym jednak wymalował, i tak ją widać, nawet przez fafluny, choćby jako różnicę w ich odcieniu. Ta konstrukcyjna linia wodna zazwyczaj albo wystaje ponad lustro wody albo jest pod nią zanurzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Widzę, że zdania są podzielone: Blacman - nie malować; Gała - malować; Dorotka - malować odcinkami. Może ankieta? A może cienka rozmywająca się w dół? Taka reszta linii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Blacman ciula sie zna, on robi połUFki bez dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 15 Października 2017 Ta konstrukcyjna linia wodna zazwyczaj albo wystaje ponad lustro wody albo jest pod nią zanurzona.To spróbujmy znaleźć jeszcze kilka innych wariantów ..... .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Pociągnij na ostro , a potem się baw w ślady zużycia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Blacman ciula sie zna, on robi połUFki bez dna bo kicham na te dolne połUFki. Nawet jak raz zrobiłem jedną: to mi ją Spiton szybko utopił - więc nie robię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Pociągnij na ostro , a potem się baw w ślady zużycia :-) W tym rozwiązaniu będę szukał kompromisu. Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Ta konstrukcyjna linia wodna zazwyczaj albo wystaje ponad lustro wody albo jest pod nią zanurzona.To spróbujmy znaleźć jeszcze kilka innych wariantów ..... .... No jest jeszcze trzecia opcja ta najmniej realna i najnudniejsza: faktyczna linia wodna pokrywa się z konstrucyjną. Wtedy fafluny i inne skumlajny same stworzą linę. Jest to opcja najnudniejsza bo wtedy realna linia wodna nie prześwityje spod faflunów, ani tez nie znajduje się ponad nimi pokazując nam ładny czysty kolor dna. odnoszę wrażenie że nie do końca pojąłeś implikacje tego o czym tu dyskutujemy pisząc swojego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Ta konstrukcyjna linia wodna zazwyczaj albo wystaje ponad lustro wody albo jest pod nią zanurzona.To spróbujmy znaleźć jeszcze kilka innych wariantów ..... .... No jest jeszcze trzecia opcja ta najmniej realna i najnudniejsza: faktyczna linia wodna pokrywa się z konstrucyjną. Wtedy fafluny i inne skumlajny same stworzą linę. Jest to opcja najnudniejsza bo wtedy realna linia wodna nie prześwityje spod faflunów, ani tez nie znajduje się ponad nimi pokazując nam ładny czysty kolor dna. odnoszę wrażenie że nie do końca pojąłeś implikacje tego o czym tu dyskutujemy pisząc swojego posta Oj tam, oj tam. Po prostu nie załapał jeszcze, że eschatologia paradygmatu prowadzi do ekspulsji egzegezy inkulturacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 teza-antyteza-synteza.... DIALEKTYKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 ale rozkmina.... chłopaki za dużo rumu tfu, tfu... sake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Października 2017 Autor Share Napisano 16 Października 2017 Środek nocy, a oni wciąż w oparach ryżowych...Ciekawe jakie po tym sa sny? Zajebiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi