shadowmare Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Tym razem "dzban latający ameliniowy" czyli P-47 . Jest z nim kilka problemików ale nic tragicznego. Rozgrzebałem go jeszcze przed ukazaniem się zestawu Edka. Miał być początkowo srebrny ale poległem z metalikami Xtreme Metal i wybrałem alternatywne malowanie z wilkiem. Dołożyłem: - blaszkę do wnętrza - koła Edka - lufy RB - maski Montexu/kalki PS. 1 - wilk na kalkach Montexu jest lepszy od tego z wydania Eduarda bo nie jest pomarańczowy. PS. 2 - mam Razorbacka Trumpetera i ma ostrzejsze detale, poza tym jest ich dużo więcej. Ten jest za to prosty i łatwiej się skleja. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Powiedziałbym że pewne efekty są nieco jakby przesadzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Adiego na bombsztalu malowałeś czy kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Powiedziałbym że pewne efekty są nieco jakby przesadzone... Dzbanki bywały mocno brudne. Chciałem maksymalnie rozjaśnić powierzchnię bo Olive Drab zlewa się w jedną ciemną plamę przy gorszym świetle.Adiego na bombsztalu malowałeś czy kalki?Malowany od pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Rozjaśnienia ok, ale ten czarny postshading trochę naciągany. Zasadniczo to wyszło intrygująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Mi się efekt bardzo podoba, zapewne przez to że jest inny. Fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Rozjaśnienia ok, ale ten czarny postshading trochę naciągany. Zasadniczo to wyszło intrygująco Dzięki. Czy aby na pewno taki naciągany? ;) Tutaj też olive drab: Mi się efekt bardzo podoba, zapewne przez to że jest inny. Fajna robota Dziękuję. O to właśnie chodziło, żeby odróżniał się od innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Czy aby na pewno taki naciągany? ;) Nie tyle o "podłoże ideologiczne" mi chodziło co o wykonanie. Bardziej rozmyty i zrobiony Smoke a nie czarnym moim zdaniem wyglądał by znacznie lepiej. Rozjaśnienia mi się podobają, przyciemnianie jakby mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Miałem koncepcję, żeby malować Smokiem ale doszedłem do wniosku, że będzie za mało wyrazisty na tak ciemnej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 No i moim zdaniem (wiadomo, "moja racja jest mojsza niż twojsza" ) wyszło aż nadto wyraziście. Też mi się raz czy dwa zdarzyło zrobić postshading czarnym i jednak w Smoku mieszanym z bezbarwnym matem widzę więcej korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 No rozumiem, rozumiem. Dodam tylko, że inaczej to wygląda na fotach a inaczej w rzeczywistości, gdy oświetlenie nie jest idealne - wtedy się rozmywa i nie jest aż tak mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Qrde jeszcze nie dawno biłbym brawo bo lubiłem takie kontrasty. No nie wiem, choć fajnie się ogląda chyba nic nie przyswoję. Ale to tylko moja nic nie znacząca opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Eksperymenty mają to do siebie że się udają , albo nie. Tym razem wyszło tylko bajerandzko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Moje podejście do tematu jest mało popularne na forum więc i moja opinia będzie obarczona tym podejście. Ja podchodzę do tematu podoba się lub nie. Ten model ogólnie mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 EDIT podmieniłem foty na bardziej stonowane. marek d W porządku, chciałem na nim mocno się pobawić, spodziewałem się, że będzie kontrowersyjnie. Marek K Inspirowałem się fotkami samolotów z bardzo wypłowiałą/ubrudzoną powierzchnią. Czy przesadziłem? Jak patrzę na te zdjęcia to tak nie uważam: Moje podejście do tematu jest mało popularne na forum więc i moja opinia będzie obarczona tym podejście. Ja podchodzę do tematu podoba się lub nie. Ten model ogólnie mi się podoba. Dzięki, ja też mam takie podejście - bez spiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 EDIT podmieniłem foty na bardziej stonowane.marek d W porządku, chciałem na nim mocno się pobawić, spodziewałem się, że będzie kontrowersyjnie. Marek K Inspirowałem się fotkami samolotów z bardzo wypłowiałą/ubrudzoną powierzchnią. Czy przesadziłem? Jak patrzę na te zdjęcia to tak nie uważam: Tak przesadziłeś, linie podziału nie płowieją a brudzą się . Dół też potraktowałeś węglem , a można było szarościami i brązami. Trochę Cię za bardzo fantazja poniosła. Po fajnym koniku liczyłem na coś innego. Powodzenia z następnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 marek d W porządku, chciałem na nim mocno się pobawić, spodziewałem się, że będzie kontrowersyjnie. Spokojnie, mówiłem że fajnie się ogląda. Mam nadzieję że nie poczułeś się urażony. Podglądam lepszych i zawsze coś tam adoptuję do swojego warsztatu. Tu też pewnie coś zostanie w głowie i kiedyś będzie użyte. Do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Linie podziału jeżeli się brudzą to mogą też na jasno. Być może trochę za daleko pociągnąłem rozjaśnienia ale faktem jest, że podobne rzeczy występowały a modulacja obejmowała duże połacie samolotów. Co do spodu to co powiesz na to? Czystego czarnego nie stosowałem do brudzenia, więc nie wiem skąd węgiel. Spokojnie, mówiłem że fajnie się ogląda. Mam nadzieję że nie poczułeś się urażony. Podglądam lepszych i zawsze coś tam adoptuję do swojego warsztatu. Tu też pewnie coś zostanie w głowie i kiedyś będzie użyte. Do następnego. Może to źle zabrzmiało ale nie ma sprawy. Można śmiało krytykować . Różne spojrzenia na tą samą rzecz to podstawa, bez tego ludzie nadal robiliby zabawki malowane humbrolami z pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Widzę że dodałeś inne fotki ( też na innym forum) . Zdecydowanie poprawiło to odbior modelu , ale tych linii to Ci nie odpuszczę. P-61 ktorego pokazałeś nie wypłowiał na liniach tylko farba odlazła. One były czarne i jest pełno zdjęć obdartych wdowek. ( jak widać nie tylko japońce były w złym stanie). Wniosek jest taki że nie wystarczy dobrze zrobić model ,ale bobrze go pokazać to też jest sztuka. Tyle mego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Niech Ci będzie. jak widać nie tylko japońce były w złym stanie. Samoloty w wojnę musiały być przede wszystkim sprawne technicznie nie zawsze był czas, żeby je pucować i przemalowywać świeżą farbą jak wypłowiały/utraciły kolor. Zdarzały się nawet takie kwiatki: Stan powłoki lakierniczej czy brud na zewnątrz samolotu nie powodował od razu, że spadał po wystartowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Wiesz co chciałeś osiągnąć, miałeś pomysł i kwity więc wszystko OK. to czy się komuś podoba albo nie to ......... rybka. Eksperymenty...... mój ostatni, czeka na mikstury olejne. Jeżeli uznasz to za śmiecenie w temacie to poproszę o usunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Fajnie, czekam na galerię XVI coś w sobie ma. Na mnie czeka Vc w 32. Już jest złożony (Revell + części ze starej Hasegawy) ale do lakierni jeszcze nie dotarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Dla mnie bomba!Jeden z lepszych jakie ostatnio widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Dzięki Wojtku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi