Dziobak Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Kategoria Specjalna 4 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu) Cześć I ja postanowiłem wystartować w konkursie z armową 'pesiódemką'. Wykonam samolot na którym 78 lat temu, 1 września 1939 walczył i zginął w obronie Warszawy kpt. pil. Mieczysław Olszewski, dowódca 123 Esk. Myśliwskiej. Na początek inbox: Ramka z częściami Elementy przezroczyste Piękne kalki od Cartografu I blaszka wraz z kliszami A tu pierwsze postępy z prac: Jak na razie model nie przysporzył większych trudności, elementy wnętrza oraz połówki kadłuba pasują do siebie bardzo dobrze. Trzeba jedynie uważać przy usuwaniu nadlewek - miejscami ciężko określić czy to jeszcze nadlewka czy już właściwy element I na dziś to tyle. Do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Życzę dobrej zabawy i dużo cierpliwości - będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Co prawda wnętrze które daje Arma jest niezłe, ale zawsze może być lepsze Dorobiłem więc wzmocnienia fotela: Wykonałem nowy drążek sterowy: I wszystko psiknąłem srebrnym Gunze C8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Te prostokątne cosie po bokach podłogi to karabiny maszynowe. Przydałoby się je pomalować gunmetalem o czym instrukcja zdaje się zapominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Te prostokątne cosie po bokach podłogi to karabiny maszynowe. Przydałoby się je pomalować gunmetalem o czym instrukcja zdaje się zapominać. "Prostokątne cosie" oraz pozostałe detale zostaną oczywiście pomalowane, srebrny to tylko kolor bazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 4 Października 2017 Autor Share Napisano 4 Października 2017 Mały postęp. Pomalowałem resztę detali, dokleiłem pasy i całość zwashowałem. Na zdjęciach nie ma też zestawowej tablicy przyrządów gdyż zamierzam ją zastąpić produktem Yahu. Podczas montażu złamał się tez drążek sterowy, trzeba będzie zrobić nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Jak robisz nowy drążek to od razu zrób go tak ze 2x cieńszy niż ten fabryczny. Ten co daje Arma jest (nomen-omen) grubo przesadzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 Cześć Prace nad pesiódemką powoli posuwają się do przodu. Aktualnie jestem na etapie żmudnego odtwarzania zanikających linii podziału blach - prawie wszystkie wymagają takiego zabiegu. Jest jeszcze kilka miejsc do poprawki, ale mam nadzieję że już niedługo będę mógł zacząć malowanie Przyszła też tablica przyrządów od Yahu - niesamowity detal, barwione blaszki Edka się chowają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Model pomalowany. Użyłem do tego pomarańczowej Hataki, świetne farby. Oczywiście nie obyło się bez problemów - w trakcie malowania górnej powierzchni płata aerograf "wypluł" kilka kropel farby Musiałem zmywać połowę skrzydła do gołego plastiku, ale teraz po odtworzeniu preshadingu i malowania nawet nie widać zbyt dużej różnicy Model jest bardzo dobrze spasowany, więc montaż płata, usterzenia i innych większych elementów planuję wykonać już po kalkach i washu. Do zakończenia konkursu mało czasu, mam nadzieję że się wyrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Bardzo dobra czysta robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Fajny temat i praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 Dzięki panowie Tymczasem na warsztacie prace idą pełną parą. Zastąpiłem zestawowe kaemy wz.33 nowymi, wykonanymi z igieł lekarskich: Pomalowałem wszystkie detale, nałożyłem bezbarwny błyszczący lakier i położyłem kalki. Z pomocą Sola od Microscale bezproblemowo się kładły i pięknie weszły w linie podziału blach oraz fakturę blachy falistej. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać żeby sobie tego razem nie złożyć No to teraz już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 piękna robota !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 Dobrze jest, podoba sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Cieszę się że się podoba A siódemka już skończona, zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi