Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski

Kategoria Specjalna 4 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu)

Cześć

I ja postanowiłem wystartować w konkursie z armową 'pesiódemką'. Wykonam samolot na którym 78 lat temu, 1 września 1939 walczył i zginął w obronie Warszawy kpt. pil. Mieczysław Olszewski, dowódca 123 Esk. Myśliwskiej.

Na początek inbox:

Ramka z częściami

gUykuL0.jpg

P7wKoau.jpg

Elementy przezroczyste

ym4tHOD.jpg

Piękne kalki od Cartografu

0vz5FUw.jpg

5JqEPGF.jpg

I blaszka wraz z kliszami

n9GMHlp.jpg

A tu pierwsze postępy z prac:

japEV7z.jpg

u1t7z1e.jpg

Jak na razie model nie przysporzył większych trudności, elementy wnętrza oraz połówki kadłuba pasują do siebie bardzo dobrze. Trzeba jedynie uważać przy usuwaniu nadlewek - miejscami ciężko określić czy to jeszcze nadlewka czy już właściwy element

I na dziś to tyle. Do zobaczenia

• 3 weeks later...
Napisano

Co prawda wnętrze które daje Arma jest niezłe, ale zawsze może być lepsze

Dorobiłem więc wzmocnienia fotela:

vFW4eSq.jpg

Wykonałem nowy drążek sterowy:

rJNUmx1.jpg

I wszystko psiknąłem srebrnym Gunze C8

Wz6aATf.jpg

Napisano

Te prostokątne cosie po bokach podłogi to karabiny maszynowe. Przydałoby się je pomalować gunmetalem o czym instrukcja zdaje się zapominać.

Napisano
Te prostokątne cosie po bokach podłogi to karabiny maszynowe. Przydałoby się je pomalować gunmetalem o czym instrukcja zdaje się zapominać.

"Prostokątne cosie" oraz pozostałe detale zostaną oczywiście pomalowane, srebrny to tylko kolor bazowy

• 2 weeks later...
Napisano

Mały postęp. Pomalowałem resztę detali, dokleiłem pasy i całość zwashowałem. Na zdjęciach nie ma też zestawowej tablicy przyrządów gdyż zamierzam ją zastąpić produktem Yahu. Podczas montażu złamał się tez drążek sterowy, trzeba będzie zrobić nowy.

gmNFwSc.jpg

jlIRSLg.jpg

vkvnJU4.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

Cześć

Prace nad pesiódemką powoli posuwają się do przodu. Aktualnie jestem na etapie żmudnego odtwarzania zanikających linii podziału blach - prawie wszystkie wymagają takiego zabiegu. Jest jeszcze kilka miejsc do poprawki, ale mam nadzieję że już niedługo będę mógł zacząć malowanie

wGSes02.jpg

YiyRmEl.jpg

Przyszła też tablica przyrządów od Yahu - niesamowity detal, barwione blaszki Edka się chowają.

LJhBMcq.jpg

7peznBO.jpg

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano

Model pomalowany. Użyłem do tego pomarańczowej Hataki, świetne farby. Oczywiście nie obyło się bez problemów - w trakcie malowania górnej powierzchni płata aerograf "wypluł" kilka kropel farby Musiałem zmywać połowę skrzydła do gołego plastiku, ale teraz po odtworzeniu preshadingu i malowania nawet nie widać zbyt dużej różnicy

Da79I7g.jpg

YrS7A2B.jpg

csJ32HL.jpg

Model jest bardzo dobrze spasowany, więc montaż płata, usterzenia i innych większych elementów planuję wykonać już po kalkach i washu.

Do zakończenia konkursu mało czasu, mam nadzieję że się wyrobię

Napisano

Dzięki panowie

Tymczasem na warsztacie prace idą pełną parą. Zastąpiłem zestawowe kaemy wz.33 nowymi, wykonanymi z igieł lekarskich:

4wADRiO.jpg

Pomalowałem wszystkie detale, nałożyłem bezbarwny błyszczący lakier i położyłem kalki. Z pomocą Sola od Microscale bezproblemowo się kładły i pięknie weszły w linie podziału blach oraz fakturę blachy falistej.

eNxzw6u.jpg

KWxj7Sb.jpg

GeOIWHn.jpg

uhL9aoG.jpg

Oczywiście nie mogłem się powstrzymać żeby sobie tego razem nie złożyć

39NODn8.jpg

VPcVJeN.jpg

No to teraz już z górki