jureczek Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 To zdjęcie jest super !!! Tylko co to są te srebrne farfocle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Papier z którego ciąłem liście malowałem olejami artystycznymi -połysk Liscie kleiłem sido - połysk Doświetlałem lampa ledowa To są świetlne refleksy ,nie ma aluminiowych śmieci.Przyznam miałem taka koncepcje ,bo w lasach coraz więcej śmieci i " papierowych grzybków " Jutro wstawię inne ujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Warsztat oglądam z ciekawością, bo wydaje się jest idealnym strzałem w sedno tarczy tematycznej konkursu. Jeśli można słówko ode mnie: Drzewo na środku z tyłu z jasnozielonymi liśćmi (brzoza?) wygląda słabo i nienaturalnie. Kolor liści jest jakiś jaskrawy i wydaje się zbyt jednolity. Powiem szczerze, bardziej by mi tu pasowało jakieś drzewo oblepione liśćmi i mocno wypełniające ten środek. Podobnie zbyt jednolity jest kolor liści na żółtej brzozie z lewej strony. Zerknij na fotki (lub lepiej gdzieś w naturze) brzózki są w pięknych odcieniach zielono-żółtych, żółto-brązowych lub zielono-żółto-brązowych. A jeśli już na brzozie jest tyle żółtych liści, to równie dużo jest i pod nią. Mam w okolicy kilka brzózek to wiem co mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Dziękuje Bardzo trafne uwagi Pracuje nad tym .Klejąc jedno drzewo jest OK .Wstawiając je w całość ,widzę problem - chciałem się pochwalić postępami prac To jeszcze nie koniec i czasu sporo ,myślę ,ze się uporam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin_PL Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Jureczku Kawał dobrej roboty . Znacznie lepszej niż przy samolotach. jedno ale . Las Ci wyszedł przepiękny tyle tylko , że nie za bardzo swojski , polski tylko jakiś taki magiczny jak z filmów fantasy . Daj ze dwóch starych elfów / niziołków siedzących na ławce zmień tytuł " jesień elfów będzie piękna praca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Share Napisano 9 Października 2017 Merlinie_PL ,czyżbyś mój las oglądał oczyma czarnoksiężnika ? Jako stary grzybiarz i stolarz widziałem wiele rożnych ostępów leśnych i nie jest on w moim mniemaniu bardzo Fantazy Płytka na której zbudowałem lasek to 23x18 cm. w rzeczywistości to wycinek lasu o pow.ok.70m .kwadratowych To maleńka wysepka w porównaniu do leśnego areału Najwyższe drzewo stara brzoza to wysokość na dioramie 27 cm. to w skali 1:35 ,a rzeczywistości 9,5 m. Male gabaryty dioramy ,powiedzmy wprowadzają nastój jakiegoś czaru.Jednak wcześniej wspominałem ,ze chce zbudować wycinek lasu właśnie o takim charakterze.Miejsce to ma mieć jakby "dusze " ,Mozna tu usiąść ,wsłuchać się w przyrodę ,poczuć jej zapach i pomarzyć o czym dusza zapragnie ,lub wspomnieć chwile które przeminęły Całość ma prezentować game kolorów jesieni -przepraszam ale to cholernie trudno wykonać ,kiepski ze mnie artysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 "Kolorowa polska jesień" - bardzo kolorowa ;-) Ale się przyczepię - te kolorowe papierki zasnuwające całe podłoże wyglądają kiepsko - bardziej kojarzy się to z rozsypanym gigantycznym konfetti niż z opadłymi liśćmi. Może z bliska papierki wyglądają jak liście, może są nawet docięte na kształt liści ale nawet jeśli tak, to i tak mają się nijak do tego co porasta jeszcze gałęzie drzew - opadłe wielobarwne liście powinny być chyba takie jak te na drzewach z których opadły. Wybierając takie gąbczaste posypki do tworzenia listowia powinieneś w podobnej skali i formie wykonać opadłe listki albo wybrać inny środek-metodę "ulistkowienia". Na razie wygląda to trochę na pomieszanie różnych skal - posypki na drzewach jak z produktów "kolejkowców", a opadłe liście jak z 1:35 (mniej więcej chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Share Napisano 9 Października 2017 Hiwis - nie czepiasz się ,masz słuszna racje Kolejkowcy to w większości HO -skala 1:87 , moja diorama to 1:35 Gryzie sie to to solidnie ,chociaż bardzo się cieszyłem przy wycinaniu listków Podobają mi sie Twoje dioramki nawet w 1:72 ,maja fajny smaczek . Masz jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem ? Poprosiłbym o pomoc ,odpada klejenie listków na drzewach, Nie mam takiej cierpliwości jak "megapol" - z bluszczem szalał solidnie w "Uciekinierzy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 9 Października 2017 Jureczku ile liści byś potrzebował? Wolisz z prawdziwych, czy z papieru? EDIT: Zapomniałem napisać, że mogę dla Ciebie liście wyciąć i Ci wysłać. Tylko będą różnego rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Share Napisano 9 Października 2017 Jawkers -wielkie Dziękuje Liscie mam wycięte z papieru Gryzie sie gąbka na drzewach ,imitacja liści ,z liśćmi wyciętymi z papieru na podłożu Nie chce kleić liści na gałązkach to praca dla "syzyfa" Pojedynczo listek za listkiem , nie na moje nerwy , a jak prysnę lakierem i spróbuje posypać papierowe listki to wszystko - " upie.... " Szukam innego rozwiązania Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 9 Października 2017 Szukam innego rozwiązaniaPomocy!!! No chcę Ci pomóc. Wytnę liście i Ci wyślę. Można wycinać z prawdziwych liści, są realne, lub z papieru. Tylko że ja wycinałem z suchych, nie pomarszczyły się. Nie wiem jak z mokrych to wyjdzie. Ale chyba mam gdzieś w książce wysuszone to mogę z nich wyciąć. Decyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Share Napisano 9 Października 2017 Nie , bardzo dziękuje Cos wykombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Woow ale superowa dżungla, podoba mi się Ale pamiętaj o dziadku z ławeczki, że w jego wieku ciężko będzie się przez nią wydostać. Chyba, że dołożysz ludka z zestawu Master Box LTD 3567 Ten z grabiami nadawał by się idealnie reszta też po parku mogła by spacerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 10 Października 2017 Autor Share Napisano 10 Października 2017 Problem z liśćmi rozwiązałem Wracając , po odprowadzeniu wnuków do przedszkola ,zebrałem garść liści w parku.Odciąłem ogonki i wsadziłem do mikrofali poprzekładane papierowym ręcznikiem. Następnie wrzuciłem je do młynka jakiego kuchennego robota (dobrze ,ze zony i córki nie było w domu ) Przemieliłem Używając aero , male ciśnienie duży strumień , psikałem moje drzewka sido i posypy walem otrzymana mielonka Robi sie dziadek Mialem problem w co go ubrać , a teraz co wsadzić mu w dłonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Więcej nie kombinuje Tak ja widzę jesień Prace uważam za zkonczona ,zdjęcia wstawiam do galerii i czekam na Wasze opinie w grudniu br. Galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Jednak dobre zdjęcia w galerii dużo dają. W warsztacie średnio mi się podobało, a na końcowych fotkach - jest bardzo dobrze Nawet ładnie zgrały się liście na drzewach z tymi opadłymi, niezła figurka dziadka, ciekawy pomysł z wymianą budki dla ptaków. Czuć klimat jesieni Zdjęcia w plenerze - to by było coś Tylko ta "tabliczka" ... Byle jaka, krzywa, z błędem, z niepotrzebnym dopiskiem autora i daty... P.S. Dodaj w tym temacie linka do galerii, a tam do warsztatu. Będzie wygodniej oglądającym i chcącym pisemnie ocenić przed odblokowaniem galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Ta tabliczka to zło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Tabliczka racja ,że wygląda kiepsko. Liście są z kolei są za proste. Sztywne mocno. I wiszą na trawie zamiast leżeć na ziemi przybrudzone, pogniecione, połamane... Odsyłam jeszcze raz do zdjęć podglądowych: viewtopic.php?f=252&t=59315&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Będąc częstym gościem na modelarskich konkursach byłem przekonany, że diorama musi zawierać czołg, albo przynajmniej strzelających niemieckich żołnierzy. A tu proszę, nie ma czołgu, nie ma żołnierzy, a jest piękna polska jesień. U mnie masz zwycięstwo: za temat, za piękne barwy, za oddanie klimatu jesieni, za ogólne artystyczne wrażenie. PS. Tak jak napisali koledzy popraw tabliczkę. Masz do wyboru: "Złota polska jesień", lub traktując jako nazwę własną "Złota Polska Jesień". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Masz mój głoś za temat. Klimat jesieni oddany w 100% Na początku wydawało mi się, że może być kiczowato a wyszło bardzo ładnie. Jakbyś pstryknął foty w plenerze to wogóle miód byłby. Bardzo fajna praca! Gratulacje! Teraz jeden negatyw ;) Jurek, zgadzam się z przedmówcami - tabliczka to zło. Zamów sobie grawerowaną albo coś w tym stylu - tej wielkości kosztować będzie nie więcej niż 20 PLN a różnica ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 4 Listopada 2017 Autor Share Napisano 4 Listopada 2017 Dziękuje za uznanie trafienia w temat Przyznaje racje , napis wydrukowany na kartce to - " zło " Zdjęcia w galerii robione przez zięcia ,aparat Sony Alfa ,dlatego takie wyraźne Liscie leza luźno ,ponieważ jeszcze nie nasiąkły dostatecznie wilgocią , a nikt ich nie depcze - no chyba ,ze wiewiórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi