Taki Jeden Napisano 7 Października 2017 Napisano 7 Października 2017 To zdjęcie jest super !!! Tylko co to są te srebrne farfocle ? Cytuj
jureczek Napisano 7 Października 2017 Autor Napisano 7 Października 2017 Papier z którego ciąłem liście malowałem olejami artystycznymi -połysk Liscie kleiłem sido - połysk Doświetlałem lampa ledowa To są świetlne refleksy ,nie ma aluminiowych śmieci.Przyznam miałem taka koncepcje ,bo w lasach coraz więcej śmieci i " papierowych grzybków " Jutro wstawię inne ujecie Cytuj
Grzes Napisano 8 Października 2017 Napisano 8 Października 2017 Warsztat oglądam z ciekawością, bo wydaje się jest idealnym strzałem w sedno tarczy tematycznej konkursu. Jeśli można słówko ode mnie: Drzewo na środku z tyłu z jasnozielonymi liśćmi (brzoza?) wygląda słabo i nienaturalnie. Kolor liści jest jakiś jaskrawy i wydaje się zbyt jednolity. Powiem szczerze, bardziej by mi tu pasowało jakieś drzewo oblepione liśćmi i mocno wypełniające ten środek. Podobnie zbyt jednolity jest kolor liści na żółtej brzozie z lewej strony. Zerknij na fotki (lub lepiej gdzieś w naturze) brzózki są w pięknych odcieniach zielono-żółtych, żółto-brązowych lub zielono-żółto-brązowych. A jeśli już na brzozie jest tyle żółtych liści, to równie dużo jest i pod nią. Mam w okolicy kilka brzózek to wiem co mówię Cytuj
jureczek Napisano 8 Października 2017 Autor Napisano 8 Października 2017 Dziękuje Bardzo trafne uwagi Pracuje nad tym .Klejąc jedno drzewo jest OK .Wstawiając je w całość ,widzę problem - chciałem się pochwalić postępami prac To jeszcze nie koniec i czasu sporo ,myślę ,ze się uporam Cytuj
Merlin_PL Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Jureczku Kawał dobrej roboty . Znacznie lepszej niż przy samolotach. jedno ale . Las Ci wyszedł przepiękny tyle tylko , że nie za bardzo swojski , polski tylko jakiś taki magiczny jak z filmów fantasy . Daj ze dwóch starych elfów / niziołków siedzących na ławce zmień tytuł " jesień elfów będzie piękna praca . Cytuj
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Napisano 9 Października 2017 Merlinie_PL ,czyżbyś mój las oglądał oczyma czarnoksiężnika ? Jako stary grzybiarz i stolarz widziałem wiele rożnych ostępów leśnych i nie jest on w moim mniemaniu bardzo Fantazy Płytka na której zbudowałem lasek to 23x18 cm. w rzeczywistości to wycinek lasu o pow.ok.70m .kwadratowych To maleńka wysepka w porównaniu do leśnego areału Najwyższe drzewo stara brzoza to wysokość na dioramie 27 cm. to w skali 1:35 ,a rzeczywistości 9,5 m. Male gabaryty dioramy ,powiedzmy wprowadzają nastój jakiegoś czaru.Jednak wcześniej wspominałem ,ze chce zbudować wycinek lasu właśnie o takim charakterze.Miejsce to ma mieć jakby "dusze " ,Mozna tu usiąść ,wsłuchać się w przyrodę ,poczuć jej zapach i pomarzyć o czym dusza zapragnie ,lub wspomnieć chwile które przeminęły Całość ma prezentować game kolorów jesieni -przepraszam ale to cholernie trudno wykonać ,kiepski ze mnie artysta Cytuj
hiwis Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 "Kolorowa polska jesień" - bardzo kolorowa ;-) Ale się przyczepię - te kolorowe papierki zasnuwające całe podłoże wyglądają kiepsko - bardziej kojarzy się to z rozsypanym gigantycznym konfetti niż z opadłymi liśćmi. Może z bliska papierki wyglądają jak liście, może są nawet docięte na kształt liści ale nawet jeśli tak, to i tak mają się nijak do tego co porasta jeszcze gałęzie drzew - opadłe wielobarwne liście powinny być chyba takie jak te na drzewach z których opadły. Wybierając takie gąbczaste posypki do tworzenia listowia powinieneś w podobnej skali i formie wykonać opadłe listki albo wybrać inny środek-metodę "ulistkowienia". Na razie wygląda to trochę na pomieszanie różnych skal - posypki na drzewach jak z produktów "kolejkowców", a opadłe liście jak z 1:35 (mniej więcej chyba) Cytuj
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Napisano 9 Października 2017 Hiwis - nie czepiasz się ,masz słuszna racje Kolejkowcy to w większości HO -skala 1:87 , moja diorama to 1:35 Gryzie sie to to solidnie ,chociaż bardzo się cieszyłem przy wycinaniu listków Podobają mi sie Twoje dioramki nawet w 1:72 ,maja fajny smaczek . Masz jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem ? Poprosiłbym o pomoc ,odpada klejenie listków na drzewach, Nie mam takiej cierpliwości jak "megapol" - z bluszczem szalał solidnie w "Uciekinierzy" Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 9 Października 2017 Super Moderator Napisano 9 Października 2017 Jureczku ile liści byś potrzebował? Wolisz z prawdziwych, czy z papieru? EDIT: Zapomniałem napisać, że mogę dla Ciebie liście wyciąć i Ci wysłać. Tylko będą różnego rodzaju. Cytuj
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Napisano 9 Października 2017 Jawkers -wielkie Dziękuje Liscie mam wycięte z papieru Gryzie sie gąbka na drzewach ,imitacja liści ,z liśćmi wyciętymi z papieru na podłożu Nie chce kleić liści na gałązkach to praca dla "syzyfa" Pojedynczo listek za listkiem , nie na moje nerwy , a jak prysnę lakierem i spróbuje posypać papierowe listki to wszystko - " upie.... " Szukam innego rozwiązania Pomocy!!! Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 9 Października 2017 Super Moderator Napisano 9 Października 2017 Szukam innego rozwiązaniaPomocy!!! No chcę Ci pomóc. Wytnę liście i Ci wyślę. Można wycinać z prawdziwych liści, są realne, lub z papieru. Tylko że ja wycinałem z suchych, nie pomarszczyły się. Nie wiem jak z mokrych to wyjdzie. Ale chyba mam gdzieś w książce wysuszone to mogę z nich wyciąć. Decyduj. Cytuj
jureczek Napisano 9 Października 2017 Autor Napisano 9 Października 2017 Nie , bardzo dziękuje Cos wykombinuje Cytuj
megapol Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Woow ale superowa dżungla, podoba mi się Ale pamiętaj o dziadku z ławeczki, że w jego wieku ciężko będzie się przez nią wydostać. Chyba, że dołożysz ludka z zestawu Master Box LTD 3567 Ten z grabiami nadawał by się idealnie reszta też po parku mogła by spacerować. Cytuj
jureczek Napisano 10 Października 2017 Autor Napisano 10 Października 2017 Problem z liśćmi rozwiązałem Wracając , po odprowadzeniu wnuków do przedszkola ,zebrałem garść liści w parku.Odciąłem ogonki i wsadziłem do mikrofali poprzekładane papierowym ręcznikiem. Następnie wrzuciłem je do młynka jakiego kuchennego robota (dobrze ,ze zony i córki nie było w domu ) Przemieliłem Używając aero , male ciśnienie duży strumień , psikałem moje drzewka sido i posypy walem otrzymana mielonka Robi sie dziadek Mialem problem w co go ubrać , a teraz co wsadzić mu w dłonie Cytuj
jureczek Napisano 21 Października 2017 Autor Napisano 21 Października 2017 Więcej nie kombinuje Tak ja widzę jesień Prace uważam za zkonczona ,zdjęcia wstawiam do galerii i czekam na Wasze opinie w grudniu br. Galeria Cytuj
kubisz Napisano 30 Października 2017 Napisano 30 Października 2017 Jednak dobre zdjęcia w galerii dużo dają. W warsztacie średnio mi się podobało, a na końcowych fotkach - jest bardzo dobrze Nawet ładnie zgrały się liście na drzewach z tymi opadłymi, niezła figurka dziadka, ciekawy pomysł z wymianą budki dla ptaków. Czuć klimat jesieni Zdjęcia w plenerze - to by było coś Tylko ta "tabliczka" ... Byle jaka, krzywa, z błędem, z niepotrzebnym dopiskiem autora i daty... P.S. Dodaj w tym temacie linka do galerii, a tam do warsztatu. Będzie wygodniej oglądającym i chcącym pisemnie ocenić przed odblokowaniem galerii. Cytuj
pedzelek Napisano 30 Października 2017 Napisano 30 Października 2017 Tabliczka racja ,że wygląda kiepsko. Liście są z kolei są za proste. Sztywne mocno. I wiszą na trawie zamiast leżeć na ziemi przybrudzone, pogniecione, połamane... Odsyłam jeszcze raz do zdjęć podglądowych: viewtopic.php?f=252&t=59315&start=15 Cytuj
Marak Napisano 31 Października 2017 Napisano 31 Października 2017 Będąc częstym gościem na modelarskich konkursach byłem przekonany, że diorama musi zawierać czołg, albo przynajmniej strzelających niemieckich żołnierzy. A tu proszę, nie ma czołgu, nie ma żołnierzy, a jest piękna polska jesień. U mnie masz zwycięstwo: za temat, za piękne barwy, za oddanie klimatu jesieni, za ogólne artystyczne wrażenie. PS. Tak jak napisali koledzy popraw tabliczkę. Masz do wyboru: "Złota polska jesień", lub traktując jako nazwę własną "Złota Polska Jesień". Cytuj
xmald Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Masz mój głoś za temat. Klimat jesieni oddany w 100% Na początku wydawało mi się, że może być kiczowato a wyszło bardzo ładnie. Jakbyś pstryknął foty w plenerze to wogóle miód byłby. Bardzo fajna praca! Gratulacje! Teraz jeden negatyw ;) Jurek, zgadzam się z przedmówcami - tabliczka to zło. Zamów sobie grawerowaną albo coś w tym stylu - tej wielkości kosztować będzie nie więcej niż 20 PLN a różnica ogromna. Cytuj
jureczek Napisano 4 Listopada 2017 Autor Napisano 4 Listopada 2017 Dziękuje za uznanie trafienia w temat Przyznaje racje , napis wydrukowany na kartce to - " zło " Zdjęcia w galerii robione przez zięcia ,aparat Sony Alfa ,dlatego takie wyraźne Liscie leza luźno ,ponieważ jeszcze nie nasiąkły dostatecznie wilgocią , a nikt ich nie depcze - no chyba ,ze wiewiórka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi