Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Papier z którego ciąłem liście malowałem olejami artystycznymi -połysk

Liscie kleiłem sido - połysk

Doświetlałem lampa ledowa

To są świetlne refleksy ,nie ma aluminiowych śmieci.Przyznam miałem taka koncepcje ,bo w lasach coraz więcej śmieci i " papierowych grzybków "

Jutro wstawię inne ujecie

Napisano

Warsztat oglądam z ciekawością, bo wydaje się jest idealnym strzałem w sedno tarczy tematycznej konkursu.

Jeśli można słówko ode mnie:

Drzewo na środku z tyłu z jasnozielonymi liśćmi (brzoza?) wygląda słabo i nienaturalnie.

Kolor liści jest jakiś jaskrawy i wydaje się zbyt jednolity.

Powiem szczerze, bardziej by mi tu pasowało jakieś drzewo oblepione liśćmi i mocno wypełniające ten środek.

Podobnie zbyt jednolity jest kolor liści na żółtej brzozie z lewej strony.

Zerknij na fotki (lub lepiej gdzieś w naturze) brzózki są w pięknych odcieniach zielono-żółtych, żółto-brązowych lub zielono-żółto-brązowych.

A jeśli już na brzozie jest tyle żółtych liści, to równie dużo jest i pod nią.

Mam w okolicy kilka brzózek to wiem co mówię

Napisano

Dziękuje

Bardzo trafne uwagi

Pracuje nad tym .Klejąc jedno drzewo jest OK .Wstawiając je w całość ,widzę problem - chciałem się pochwalić postępami prac

To jeszcze nie koniec i czasu sporo ,myślę ,ze się uporam

Napisano

Jureczku

Kawał dobrej roboty . Znacznie lepszej niż przy samolotach. jedno ale . Las Ci wyszedł przepiękny tyle tylko , że nie za bardzo swojski , polski tylko jakiś taki magiczny jak z filmów fantasy . Daj ze dwóch starych elfów / niziołków siedzących na ławce zmień tytuł " jesień elfów będzie piękna praca .

Napisano

Merlinie_PL ,czyżbyś mój las oglądał oczyma czarnoksiężnika ?

Jako stary grzybiarz i stolarz widziałem wiele rożnych ostępów leśnych i nie jest on w moim mniemaniu bardzo Fantazy

Płytka na której zbudowałem lasek to 23x18 cm. w rzeczywistości to wycinek lasu o pow.ok.70m .kwadratowych To maleńka wysepka w porównaniu do leśnego areału

Najwyższe drzewo stara brzoza to wysokość na dioramie 27 cm. to w skali 1:35 ,a rzeczywistości 9,5 m.

Male gabaryty dioramy ,powiedzmy wprowadzają nastój jakiegoś czaru.Jednak wcześniej wspominałem ,ze chce zbudować wycinek lasu właśnie o takim charakterze.Miejsce to ma mieć jakby "dusze " ,Mozna tu usiąść ,wsłuchać się w przyrodę ,poczuć jej zapach i pomarzyć o czym dusza zapragnie ,lub wspomnieć chwile które przeminęły

Całość ma prezentować game kolorów jesieni -przepraszam ale to cholernie trudno wykonać ,kiepski ze mnie artysta

Napisano

"Kolorowa polska jesień" - bardzo kolorowa ;-)

Ale się przyczepię - te kolorowe papierki zasnuwające całe podłoże wyglądają kiepsko - bardziej kojarzy się to z rozsypanym gigantycznym konfetti niż z opadłymi liśćmi. Może z bliska papierki wyglądają jak liście, może są nawet docięte na kształt liści ale nawet jeśli tak, to i tak mają się nijak do tego co porasta jeszcze gałęzie drzew - opadłe wielobarwne liście powinny być chyba takie jak te na drzewach z których opadły.

Wybierając takie gąbczaste posypki do tworzenia listowia powinieneś w podobnej skali i formie wykonać opadłe listki albo wybrać inny środek-metodę "ulistkowienia".

Na razie wygląda to trochę na pomieszanie różnych skal - posypki na drzewach jak z produktów "kolejkowców", a opadłe liście jak z 1:35 (mniej więcej chyba)

Napisano

Hiwis - nie czepiasz się ,masz słuszna racje

Kolejkowcy to w większości HO -skala 1:87 , moja diorama to 1:35

Gryzie sie to to solidnie ,chociaż bardzo się cieszyłem przy wycinaniu listków

Podobają mi sie Twoje dioramki nawet w 1:72 ,maja fajny smaczek .

Masz jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem ?

Poprosiłbym o pomoc ,odpada klejenie listków na drzewach,

Nie mam takiej cierpliwości jak "megapol" - z bluszczem szalał solidnie w "Uciekinierzy"

• Super Moderator
Napisano

Jureczku ile liści byś potrzebował?

Wolisz z prawdziwych, czy z papieru?

EDIT:

Zapomniałem napisać, że mogę dla Ciebie liście wyciąć i Ci wysłać.

Tylko będą różnego rodzaju.

Napisano

Jawkers -wielkie Dziękuje

Liscie mam wycięte z papieru

Gryzie sie gąbka na drzewach ,imitacja liści ,z liśćmi wyciętymi z papieru na podłożu

Nie chce kleić liści na gałązkach to praca dla "syzyfa"

Pojedynczo listek za listkiem , nie na moje nerwy , a jak prysnę lakierem i spróbuje posypać papierowe listki to wszystko - " upie.... "

Szukam innego rozwiązania

Pomocy!!!

• Super Moderator
Napisano
Szukam innego rozwiązania

Pomocy!!!

No chcę Ci pomóc.

Wytnę liście i Ci wyślę.

Można wycinać z prawdziwych liści, są realne, lub z papieru.

Tylko że ja wycinałem z suchych, nie pomarszczyły się. Nie wiem jak z mokrych to wyjdzie.

Ale chyba mam gdzieś w książce wysuszone to mogę z nich wyciąć.

Decyduj.

Napisano

Woow ale superowa dżungla, podoba mi się

Ale pamiętaj o dziadku z ławeczki, że w jego wieku ciężko będzie się przez nią wydostać.

Chyba, że dołożysz ludka z zestawu Master Box LTD 3567

mFeok34.jpg

Ten z grabiami nadawał by się idealnie reszta też po parku mogła by spacerować.

Napisano

Problem z liśćmi rozwiązałem

Wracając , po odprowadzeniu wnuków do przedszkola ,zebrałem garść liści w parku.Odciąłem ogonki i wsadziłem do mikrofali poprzekładane papierowym ręcznikiem. Następnie wrzuciłem je do młynka jakiego kuchennego robota (dobrze ,ze zony i córki nie było w domu )

Przemieliłem

BJB4Nap.jpg

Używając aero , male ciśnienie duży strumień , psikałem moje drzewka sido i posypy walem otrzymana mielonka

S1TYsQd.jpg

ljOZcS0.jpg

kJLOE9s.jpg

ubjauBk.jpg

MWZ4q94.jpg

Robi sie dziadek

8kKtiOg.jpg

Mialem problem w co go ubrać , a teraz co wsadzić mu w dłonie

f2ZL7Lu.jpg

Gnk6P3Q.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Więcej nie kombinuje

Tak ja widzę jesień

dposhKc.jpg

KWw7ggH.jpg

s8qOPUT.jpg

EJFoeHQ.jpg

qKedagj.jpg

mnWOyPX.jpg

10VFtHn.jpg

DqYfxoG.jpg

YJe7RPE.jpg

Prace uważam za zkonczona ,zdjęcia wstawiam do galerii i czekam na Wasze opinie w grudniu br.

Galeria

• 2 weeks later...
Napisano

Jednak dobre zdjęcia w galerii dużo dają. W warsztacie średnio mi się podobało, a na końcowych fotkach - jest bardzo dobrze Nawet ładnie zgrały się liście na drzewach z tymi opadłymi, niezła figurka dziadka, ciekawy pomysł z wymianą budki dla ptaków. Czuć klimat jesieni Zdjęcia w plenerze - to by było coś

Tylko ta "tabliczka" ... Byle jaka, krzywa, z błędem, z niepotrzebnym dopiskiem autora i daty...

P.S. Dodaj w tym temacie linka do galerii, a tam do warsztatu. Będzie wygodniej oglądającym i chcącym pisemnie ocenić przed odblokowaniem galerii.

Napisano

Tabliczka racja ,że wygląda kiepsko.

Liście są z kolei są za proste. Sztywne mocno. I wiszą na trawie zamiast leżeć na ziemi przybrudzone, pogniecione, połamane...

Odsyłam jeszcze raz do zdjęć podglądowych:

viewtopic.php?f=252&t=59315&start=15

Napisano

Będąc częstym gościem na modelarskich konkursach byłem przekonany, że diorama musi zawierać czołg, albo przynajmniej strzelających niemieckich żołnierzy. A tu proszę, nie ma czołgu, nie ma żołnierzy, a jest piękna polska jesień.

U mnie masz zwycięstwo: za temat, za piękne barwy, za oddanie klimatu jesieni, za ogólne artystyczne wrażenie.

PS. Tak jak napisali koledzy popraw tabliczkę. Masz do wyboru: "Złota polska jesień", lub traktując jako nazwę własną "Złota Polska Jesień".

Napisano

Masz mój głoś za temat. Klimat jesieni oddany w 100% Na początku wydawało mi się, że może być kiczowato a wyszło bardzo ładnie. Jakbyś pstryknął foty w plenerze to wogóle miód byłby.

Bardzo fajna praca! Gratulacje!

Teraz jeden negatyw ;)

Jurek, zgadzam się z przedmówcami - tabliczka to zło. Zamów sobie grawerowaną albo coś w tym stylu - tej wielkości kosztować będzie nie więcej niż 20 PLN a różnica ogromna.

Napisano

Dziękuje za uznanie trafienia w temat

Przyznaje racje , napis wydrukowany na kartce to - " zło "

Zdjęcia w galerii robione przez zięcia ,aparat Sony Alfa ,dlatego takie wyraźne

Liscie leza luźno ,ponieważ jeszcze nie nasiąkły dostatecznie wilgocią , a nikt ich nie depcze - no chyba ,ze wiewiórka