spiton Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Bardzo fajna robota. Skąd masz te kalki z gwiazdką i napisem "iskra"??? Ja bym był chętny na kalki prototypu....Jakby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Października 2018 Autor Share Napisano 17 Października 2018 Aż normalnie wyciągnąłem model z pudła żeby zerknąć na jakim jest etapie. I nie jest źle. Faktycznie jakby przysiąść to można go szybko pchnąć do finału. Postępy z prac na pewno wrzucę. Na powrót jeszcze kilka napisów eksploatacyjnych domówiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Października 2018 Share Napisano 17 Października 2018 No i co dalej z Iskrą? No, no, kolega GrzeM ubiegł mnie z pytaniem o Iskrę. Grześ my, naród, czekamy na dalszą relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2018 Autor Share Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Wprawdzie do kalkomanii jeszcze daleko, ale w miedzy czasie zestaw został dopracowany, uzupełniony i dodrukowany. Edytowane 26 Listopada 2018 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 No i co, no i co dalej? A kalki gdzie zamawiałeś? Też takie chcę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 Przyznam, że wszelakie prace, we wszystkich projektach nieco mi się zatrzymały od wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 dolacze do kolegi Spitona i GrzeM - potrzebuje dwa zestawy takich kalek ( albo lepiej trzy) Moglbys pomoc w ich zdobyciu? a kabine ( oszklenie ) to Arma schrzanila:-( Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) No i co dalej? [a kalki sobie zamówiłem u pana Mr. Decal na facebooku. Razem wypracowaliśmy finalny produkt - zarówno do 03 jak i do 04] Edytowane 17 Stycznia 2022 przez GrzeM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 W dniu 26.11.2018 o 10:47, Grzes napisał: Wprawdzie do kalkomanii jeszcze daleko, ale w miedzy czasie zestaw został dopracowany, uzupełniony i dodrukowany. Edytowane 26 Listopada 2018 przez Grzes O! Jaki piękny wątek mi umknął! Napis Iskra nie był czarny. Zdjęcia z monografii Aeromax Wcześniej napisałeś, że prototypy nie miały celowników. Pewnie zależy od okresu, nawet pierwszy lotny miał: Zdjęcia z samolotypolskie.pl W tym pierwszym zastanawia mnie uzbrojenie. Wszędzie piszą, że nie miał, a tu widać "rurę". Mam wrażenie, że jest trochę wyżej niż działko w seryjnych - atrapa, czy była modyfikacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 8 minut temu, Wymysl napisał: O! Jaki piękny wątek mi umknął! Taaa, a Iskra nadal w proszku... 9 minut temu, Wymysl napisał: Napis Iskra nie był czarny. No, ewidentnie masz rację! Obstawiam czerwony. 11 minut temu, Wymysl napisał: prototypy nie miały celowników. Pewnie zależy od okresu (...) W tym pierwszym zastanawia mnie uzbrojenie. Ja myślę, że skoro to były prototypy, mogło być tak, że różne elementy się pojawiały w zależności od potrzeby testowania. Tak gdybam, bo dokumentacji dostępnej nie jest zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 34 minuty temu, Wymysl napisał: O! Jaki piękny wątek mi umknął! Samemu twórcy pewnie przypomniałeś o nim. No właśnie, co tam w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 To jak będzie, kończysz ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2023 Autor Share Napisano 25 Września 2023 Zerknę do pudła na jakim to etapie utknęło, bo takich modeli jak ta Iskra to trochę mam... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 A już myślałem, że nastąpił ciąg dalszy budowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 4 godziny temu, rymulus napisał: A już myślałem, że nastąpił ciąg dalszy budowy. Z tego co wnioskuję po wpisie Grzesia to jest malutkie światełko w tynelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2023 Autor Share Napisano 25 Września 2023 Właśnie zobaczyłem, że to 6 godzin temu, Grzes napisał: Zerknę do pudła na jakim to etapie utknęło Pisałem już... o matko, 5 lat temu! W dniu 17.10.2018 o 16:20, Grzes napisał: Aż normalnie wyciągnąłem model z pudła żeby zerknąć na jakim jest etapie. I nie jest źle. Faktycznie jakby przysiąść to można go szybko pchnąć do finału. Sami widzicie jak mi można wierzyć w temacie warsztatów... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 W dniu 25.01.2022 o 11:45, Wymysl napisał: ... Napis Iskra nie był czarny. Raczej czerwony (SP 1966/03) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 5 minut temu, jmx62 napisał: Raczej czerwony (SP 1966/03) Tak, czerwony. Niestety, ta fotka jest najwyraźniej z publikacji z epoki kolorowana bez sensu. Np. "Skrzydlata Polska" w latach 60-tych tak miała. Wszystko jechali odcieniami czerwieni. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 11 godzin temu, jmx62 napisał: Raczej czerwony (SP 1966/03) Dla mnie to jest bliższe prawdy. Poligrafia w tamtych latach lubiła ze srebrnego robić żółty, z niebieskiego czerwony, z czarnego czerwony i z szarego niebieski także ten... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 Czerwony to jak dla mnie był napis Iskra na boku. Na zdjęciach poniżej co prawda trzeci prototyp, ale podejrzewam że czwarty pomalowano tak samo. Spójrzcie na dwa ujęcia wykonane w różnym oświetleniu i niech każdy sam wyciągnie wnioski : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 Wycinek z Aeromaxa chyba wyjaśnia wszystko w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 W dniu 25.09.2023 o 22:33, jmx62 napisał: Raczej czerwony Tu mogę przyjąć że czerwony na czarnej osłonie 12 godzin temu, barszczo napisał: Spójrzcie na dwa ujęcia wykonane w różnym oświetleniu i niech każdy sam wyciągnie wnioski Tu faktycznie raczej faktycznie NIE czarny bo odcień pasuje do czerwonych napisów przed wlotem Literatura swoje, a zdjęcia swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 A tak wygląda okładka kartonowego modelu Iskry, wydanego w 1963 roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 10 minut temu, pezetinz napisał: A tak wygląda okładka kartonowego modelu Iskry, wydanego w 1963 roku. Biorąc pod uwagę jak w tamtych czasach poligrafia lubiła odwracać lub przekręcać kolory to można przyjąć ze to co czerwone było czarne, a co czarne to czerwone z wyjatkiem szachownic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 4 godziny temu, pezetinz napisał: A tak wygląda okładka kartonowego modelu Iskry, wydanego w 1963 roku. Za to sam model jest cały szaryb ma tylko szachownice(w tym gora i dół skrzydeł) i rzadnych oznaczeń, numerów czy barwnych elementów, po prostu golec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi