sokol Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 A nie jest tak, że zielona jest z jednej, a czerwona z drugiej strony wejścia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Już spieszę z odpowiedziami: - miałem zamiar wykorzystać kalkomanie, konkretnie stencile do odrzutowców w 1/72, ale oczywiście okazało się, że mam wszystkie poza białymi. Dlatego wymalowałem nazwy i numery i wyszło, jak wyszło. Namiary na Kolesia od kalek oczywiście mam, i to chyba chodzi o tego samego gościa, o którym wspominał Marudek. Fakt, jest rzeczywiście dobry, robił dla manie kalki na polskiego Canta i A-320 w malowaniu Small Planet. Wyszły super. Ponieważ rzeczywiście musi uzbierać się na arkusz A4, an razie tę opcję odpuszczę, a postaram się wyżebrać coś od Kolegów na miejscu, może się znajdzie. - M.A.V. Dzięki za świetną fotę z budowy stawy. Tak chyba należy to określić, nie jest to latarnia morska z prawdziwego zdarzenia, więc raczej określenie stawa będzie najbardziej właściwe. Za Twoim pozwoleniem przekażę tę fotkę znajomej, która prowadzi bloga o latarniach morskich. - jeszcze została kwestia oponek i kolorystyki. Mój beton wyszedł zbyt fioletowy, dlatego jeszcze go przemaluję. Zacieki oczywiście zostaną. Tak jak napisał Sokół, jedna stawa ma kolor zielony. Na zdjęciu, które pokazał M.A.V. mamy zdjęcie północnej główki, tej od strony Oksywia, ja natomiast robię południową która wygląda tak: Na niej nie ma oponek tylko odbijacze i one zostaną doklejone wraz z innymi detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 super ci to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 ....Za Twoim pozwoleniem przekażę tę fotkę znajomej, która prowadzi bloga o latarniach morskich niech zgadnę.... czyżby Latarnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Dokładnie Jeszcze się okaże, że ta fotka jest z jej zbiorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Całkiem możliwe... sława ją wyprzedza Kiedyś nawet miałem do niej napisać czy interesują ją latarnie z USA bo mam od znajomego sporo fotek i planów z lat 40-50tych, ale ona chyba głównie pisze o naszych bałtyckich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 13 Listopada 2017 Autor Share Napisano 13 Listopada 2017 Nie tylko, o zagranicznych też pisze. A z planami to nie tylko do Latarnicy, ale też do GPM-u bym uderzył, może coś z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Listopada 2017 Share Napisano 13 Listopada 2017 OK, to skrobnę do niej info - gdzieś na blogu powinien być mail kontaktowy sorry za OT, siadam i paczam dalej jak woda wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Listopada 2017 Autor Share Napisano 18 Listopada 2017 No, to zwodowałem swoje łajby: Najpierw na polistyrenowej płytce rozplanowałem scenkę, według jednego z posiadanych zdjęć. Wtedy odkryłem, że Fireplay IV płynie kursem równoległym do Whitneya, tylko "małą wstecz". Potwierdził to potem film z youtube. Potem zabrałem się za wykonanie imitacji odkosów i kliwaterów przy rufach i dziobach moich okrętów. Użyłem do tego niewielkich ilości plasteliny. Następnie całą powierzchnię scenki pokryłem folia aluminiową, którą uprzednio pogniotłem w łapach. Przykleiłem ją Wikolem. Ponieważ powierzchnia wody wokół okrętów była gładka jak lustro, rozprostowałem ją wierzchem paznokcia - stary patent z podstawówki Okręty znalazły się na Księżycu Po wyschnięciu kleju "wodę" pomalowałem błękitna farbą akrylową do mebli. Kolejnym krokiem było zróżnicowanie powierzchni wody. Najpierw całość pomalowałem transparentnymi farbami o różnych odcieniach granatu, niebieskiego i zieleni. Zaznaczyłem także miejsca gdzie woda miała postać piany, czyli przy dziobach i rufach okrętów. Po wyschnięciu miejsca, gdzie woda była bardziej pofalowana, naniosłem specyfik "Watter Efect" od Vallejo. Nakładałem go starym krótko ściętym pędzlem. Kiedy wszystko było suche, mogłem przykleić do podstawki wszystkie modele. Do tego posłużył mi klej polimerowy do styropianu, daje mocną i elastyczną spoinę. Ważne jest to że jest przezroczysty, więc nawet, jak wylezie spod spodu, to przy odpowiedniej charakteryzacji może robić za "wodę". Zanim Mount Whitney na stałe został przymocowany do podstawki dokleiłem mu na burtach imitacje lin zwieszających się z pokładu, co podpatrzyłem na zdjęciach. Tak wygląda całość Poprawiłem także główkę falochronu. Teraz czekają mnie wszelkie poprawki, ostatnie detale i można myśleć o galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 WOOOOOOOOOOOOOOW!!! Ależ to pięknie wygląda! Rewelacyjnie Ci ta woda wychodzi, a zdjęcie z warsztatu pokazuje jakie to wszystko jest małe. Jak patrzyłem na wcześniejsze foty to wydawało mi się, że Ci ta scena pół pokoju zajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 mega !! dawaj więcej fotek !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 wyszło bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 No i tymi fotami rozwaliłeś system! Gratuluję udanych modeli Dodaj jeszcze jakąś ramkę wkoło morza i dawaj galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 Zanim wrzucę galerię, muszę zrobić trochę detali np. liny holownicze, poprawić to i owo. W kilku miejscach Steel Water nie pokrył wszystkiego jak należy. No i ramka, zastanawiam się z czego ją zrobić, gotowej raczej nie dostanę w takich wymiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Ramkę to może z czegoś takiego: można je też dostać w Castoramie tylko musiałbyś sobie odpowiednie dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Jak to mawia młodzież- zaorałeś konkurencję, pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 No dzięki, miło przeczytać coś takiego, to motywuje do jeszcze większych starań. Ramka będzie bardzo prosta, okleję albo paskami grubszego hipsu, albo profilami, pomaluje je na czarno, tak żeby nie odróżniały się od innych ramek jakie stoją u mnie na półce. Zależy mi też, żeby ramka nie była elementem dominującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 bomba jedyne co to brakuje mew na główce... ale wiadomo że w tej skali to czysta fantazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Ja to się czasem zastanawiam, czy oglądam te same zdjęcia co Wy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Marwaw - jeszcze jedno bo teraz dopiero zauważyłem.... ten holownik co znajduje się najbliżej stawy... - czy on nie płynie na "wstecznym" ? Tak przynajmniej wskazuje układ i kolorystyka wody. Chyba że jest na razie przyłożony na sucho i z rozpędu odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 Tak, on płynie z "małą wstecz" Zorientowałem się dopiero po obejrzeniu tego filmu: Na razie walczę z ramką, ale już bliżej niż dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 ....a to maŁy cFaniak Niezły filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 Myślałem nad tymi mewami, ale nie wiem z czego by miały być, żeby trzymało skalę. Robiłem kiedyś ptaszyska ale w 1/72 i to była inna bajka. Może z czasem ale już poza konkursem uzupełnię scenkę fototrawionymi ludkami z Edka. Na razie zrobiłem ramkę: Przerzuciłem także liny holownicze pomiędzy modelami: ... i zabrałem się za robienie fotek do galerii. Wtedy okazało się, że mam zerwaną banderę i wygiętą końcówkę masztu. Także palny umieszczenia dziś galerii wzięły w łeb, myślę, że będzie tak wtorek, najpóźniej środa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 tak się zastanawiam czy przypadkiem nie za niebieska ta woda Trochę późno już na zmiany ale w Zatoce to prędzej barwy szaro-zielone niż błękit... tym bardziej że to port Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 W zależności od tego w jaki sposób patrzysz. Z dalekich ujęć, tak bardziej z góry jest taka, jak zrobiłem, no prawie taki efekt uzyskałem. Na zdjęciach robionych z bliska i z poziomu nadbrzeża jest tak jak napisałeś, szaro - zielona. Po prostu trzeba było wybrać jakiś wariant, dwóch na raz nie dało rady zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi