PabloA Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Witam w mojej nowej galerii ;) Jej tematem jest model amerykańskiego pokładowego samolotu torpedowego Grumman TBF-1C Avenger. Model wydany przez Italeri jest przepakiem firmy Accurate Miniatures. Jak na wypust z połowy lat 90-tych jest bardzo dokładny i bogaty w detale. sklejało się go bardzo przyjemnie i nie było większych kłopotów ze spasowaniem części. Nie wprowadzałem praktycznie żadnych zmian w konstrukcji modelu, dodałem tylko blaszki Edka do kokpitu, lufy mastera i kalki Techmodu. Model praktycznie w całości malowany farbami Gunze H oraz lakierami Alclada. Teraz kilka słów o oryginalnej maszynie, którą przedstawia ten model. Avenger ten posiadał numer seryjny BuNo 46353 i wchodził w skład dywizjonu torpedowego VT-15 stacjonującego na pokładzie lotniskowca USS Essex. Dywizjon ten od czerwca do listopada prowadząc operacje na morzu filipińskim od Wysp Mariańskich po Filipiny stracił łącznie 16 maszyn. Ostatnią z nich był właśnie Avenger o numerze 46353. W dniu 5 listopada doznał ciężkich uszkodzeń w operacji nad wyspą Luzon. Pilotowi udało się szczęśliwie wylądować na pokładzie lotniskowca pomimo ciężkich uszkodzeń, jednak strzelec obsługujący wieżyczkę już nie żył. Po stwierdzeniu, że maszyny nie opłaca się już naprawiać, została odprawiona msza przez kapelana pokładowego i Avenger wraz z ciałem tylnego strzelca został zepchnięty do morza. Tyle historii na dziś, pora na fotki ;) Myślę, że znajdę jeszcze chęci żeby pomalować pokład i załogę samolotu ale to pewnie za jakiś czas ;) to też na pewno nie był ostatni Avenger w mojej kolekcji bo następne czekają w kolejce w magazynie. Teraz pora na mały odpoczynek od pokładowców ale nie odpoczywam od tematu wojny na Pacyfiku... ) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Bardzo fajnie zrobiony. Bez zbędnych wodotrysków i innych pierdół. Podoba się ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Piękny model, gratulacje, wysiłek się opłacił - podglądałem warsztat z prawdziwą przyjemnością. Szkoda tylko trochę, że zdjęcia nie dorównują jakością modelowi. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Bardzo ładny i efektownie wykonany Tebeefik Szczególne wyrazy uznania za malowanie i wykonanie komory torpedowej. Trochę mniejsze za obicia lakieru (szczególnie te na śmigle), z którymi sam mam problem. Jak możesz to podmaluj opony od spodu bo "guma" Ci się wytarła do białości Moje gratulacje za sam model jak i za wstęp historyczny ! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpola Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Good job ! Super to wygląda ;) mega realistycznie - a na żywo pewnie już wgl. Urzekły mnie koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Podglądałem warsztat, dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Straszny brzydal, ale elegancko wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 A właśnie, że piękny Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 Dziękuję bardzo wszystkim ciesze się, że się podoba ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Dla mnie to jeden z najładniejszych maszyn jednosilnikowy z IIWŚ. Oglądając go przypominają mi się fragmenty dzieciństwa spędzone na czytaniu "Burzy nad Pacyfikiem" ;) Super wykonanie i malowanie, chociaż, jak sam zbuduję więcej modeli samolotów, to może poczuję moralne prawo do zgłoszenie delikatnych uwag dot. obić, podnoszonych już przez przedmówców. A tak w ogóle to dziękuję za inspirację - właśnie kupiłem sobie Avengera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Hej, podglądałem warsztat. Model bardzo udany No i przez Ciebie teraz chcę takiego w 144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Bardzo efektownie wykonany model. Fajne malowanie - bardzo się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 No i skończył Gratuluję ślicznego modelu. Jeśli mogę to przyczepił bym się do kilku spraw. -kolor wnętrza komory silnika -obicia (chociaż ja też mam z tym problem) - za grube rury wydechowe. Mogłeś to leniu rozwiercić lub zrobić nowe. Za to masz baty. -łopaty śmigieł Poza tym to piękny model i pewnie sam baboli jeszcze przy swoim zrobię. Przepraszam że dopiero teraz ale sam w końcu trafiłem na czas dłubania i neta. Graty wielkie... Pzdr Jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2018 Dzięki Jerry ;) rury trochę już rozwierciłem, widać trochę zbyt mało, fajnie że wróciłeś do sowjego TBF-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi