mig Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Temat niszowy, będę śledził. Też walczę z Amodelem, a dokładniej z Jakiem -9P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Też walczę z Amodelem, a dokładniej z Jakiem -9P. Trele-morele A warsztacik to gdzie Może chociaż jakaś galeryja będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 A czemu unikasz używania do nitowania jakiejś linijki / taśmy? Będzie ładnie.. Sugeruję też nieco mniejszą siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 A czemu unikasz używania do nitowania jakiejś linijki / taśmy? Będzie ładnie.. Nitownik prowadzę przy metalowej linijce na płatach a na kadłubie przy taśmie samoprzylepnej do drukarek DYMO Niestety przy tej skali i długości odcinków przesunięcie linijki lub taśmy o dziesiątą część mm daje dość wyraźny "odkos" w bok Sugeruję też nieco mniejszą siłę. Na bazie poprzedniego nitowania Jaków zauważyłem że użycie zbyt małej siły może skończyć się zalaniem nitów podkładem i farbą. A odtworzenie ich po podkładzie jest dość kłopotliwe ale możliwe Znowu Cie zjedzą za te nity ; P Prorok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Przy odpowiednim doborze parametrów podkładu i malowaniu cienkimi warstwami niczego nie zalejesz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Ładna "sparka" Edkowa ci ona jest czy HB (bo nie podejrzewam że to rzeźba z Kp-elusza )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Mały OT HB ma całościowy płat a więc to pewnikiem Edek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Baza Edek - już dość dawny model, był warsztat. Chodziło mi o pokazanie, że w 72 trzeba z nitami poczynać ostrożnie i delikatnie. One nie tyle powinny być widoczne, co dostrzegalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2017 Łykend minął leniwie i niewiele się działo ale coś tam drgnęło. A zatem po kolei: "Agata" Donitowałem się do końca ze szwami nitowymi i zabrałem się za nitowanie po krawędziach paneli. Zmieniłem tylko rozstaw nitów z 0,75mm na 1,0mm i właściwie już można zabierać się za drobnicę, maski i wykonać "sik kontrolny" podkładem w celu wychwycenia ewentualnych niedokładności "Wisienka" Owoc dojrzał i nadeszła pora na "konsumpcję" Na początek totalna rozpierducha czyli demontaż A po niej czas na rekonstrukcję Na początek zeszlifowałem kalki i nawierciłem reflektory pod "szkła" Oczyściłem linie podziałowe z farby oraz wykonałem nowe lusterka Na zbiorniku wykonałem nowe uchwyty i drabinkę z odrobinę delikatniejszych profili I tak to wygląda w całości Kolejnym krokiem będzie "rewitalizacja" podwozia I tak się zastanawiam czy pobawić się w przewody hydrauliczne i dorabianie innych drobiazgów w oparciu o rysunek techniczny Ził-ka W "Warsztacie" delikatnie do przodu i jak się coś tam konkretnego uzbiera do pokazania to pokarzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Grudnia 2017 Share Napisano 11 Grudnia 2017 Podobają mi się lusterka w ZIL-e. Drabinka też niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2017 Witam Coś się tam polepiło i wyszło takie coś "Agata" Wziąłem się "na ostro" za polskiego Jaczka. Bo przyznam szczerze robienie trzech sztuk na raz jest odrobinę trudne do ogarnięcia Tak więc po kolei. - zrobiłem otwory w oprofilowaniu kadłub - skrzydło - wyciąłem miejsce na reflektor - jakiś dziwny otwór w prawym skrzydle - rurkę Pitota - nawierciłem otworki w wylotach na obudowie silnika - maszt antenowy z linkami anten - maski I oczywiście całość postawiłem na kołach. Golenie podwozia głównego skróciłem o ok 2mm w celu uzyskania charakterystycznego "siedzenia" na ogonie. Oczywiście dodałem przewody hamulcowe. Ogólnie prezentuje się to tak: I w fotka z "bojowym" Jak-iem 17 Tak więc budowa właściwie zakończona. Teraz już tylko podkład i poprawa baboli które po tym zabiegu się ujawnią Tak więc wieczorem "odpalam" Psikawę i Jutro zaprezentuję efekty. No chyba że będzie kicha to wtedy nie będzie nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2017 Lecimy dalej "Warsztat" Skończyłem nitowanie płatów do obydwu Jaków. Wyszło tak: Nity jeszcze do przeszlifowania Jutro zabieram się za kadłuby "Agata" W tym wypadku poszedł w ruch One Shot i takie oto efekty uzyskałem: Wyszło chyba nieźle . Nity "1mm" jeszcze do przeszlifowania jak i parę innych baboli. Pozostało jeszcze uzupełnić nity w kilku miejscach i "Agata" właściwie będzie gotowa do zrobienia "preszejdingu" A potem już baza "Wisienka" W tym wypadku jeszcze odrobinę po majstrowałem przy "beczce" - dodałem "fartuchy" - zrobiłem tylne lampy I oczywiście położyłem podkładzik. Na dziś tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 Jakie nitowadelko towarzysz posiada ze tak ladnie miedzy malymi odstepami od lini podzialu nituje towarzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2017 Jakie nitowadelko towarzysz posiada ze tak ladnie miedzy malymi odstepami od lini podzialu nituje towarzysz? Nitowadełko RB -T010 Rivet-R Mini, tarcze 0,75; 1,0; 1,25; 1,5 mm. Temat poruszany w wątku warsztatowym Jak 15/17 Zastanawiam się nad zakupem drugiego, ponieważ uważam że powinno się dać założyć dwie tarcze po obu stronach prowadnicy i dzięki temu "wynitowć" za jednym pociągnięciem nity z obu stron linii. Można tym samym rozstawem "nitów" lub dwoma różnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2017 Witam, lecimy dalej z tematem "Agata" Krótko i na temat - biały podkład pod numer i pas na usterzeniu - żółty do znaków Następnie maski i preszajding I przerwa w pracy do czasu nadejścia paczuchy z kolorem bazowym "Wisienka" Tu praca idzie pełną parą. Odrobinę przerobiłem i wzbogaciłem ramę Następnie całość psiknąłem czarnym i przetarłem srebrnym Preszejding na kabinie i beczce Potem kolor bazowy H52 i przetarcia I na koniec kółeczka: felga czarnym H12 plus przetarcie, opona H77 tire black I to na razie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2017 Lecimy dalej z tematem czyli postępy: "Warsztat" Troszkę słabowato ale jednak do przodu Wkleiłem silniki w kadłuby Jaków oraz podłogi kabin. W jaku 17 UTI dorobiłem już panele boczne: Teraz już powinno pójść z górki "Agata" Na początek cytat za T.Królikiewiczem: "Jak 17W malowany był podobnie jak jednomiejscowy: całkowicie na kolor szaroniebieski, ale używano również samolotów pomalowanych na ciemny zielonooliwkowy kolor, z jasnoniebieską powierzchnią widoczną z dołu" Pozwoliłem sobie pomalować swojego Jaczka kolorem A110 Pactry to jest Gray Blue AMT-11. Wyszedłem po prostu z założenia że skoro samoloty przybywały do Polski w skrzyniach do ostatecznego montażu to zapewne były już pomalowane przez Rosjan ich kolorem. Dla przypomnienia: A tak mi to wyszło: Teraz kolej na lakiery i chemię "Wisienka" Znaczy się jest tak: najpierw "łoś" na połysk A następnie półmat A09 Pactry i "gaszenie" matem H20 Gunze: Teraz kolej na zrobienie reflektorów oraz drobnicy: wycieraczki, gaśnica i coś tam jeszcze. Tradycyjnie bym napisał. że czekam na komentarze., ale coś wyczuwam że większość braci modelarskiej zamieniła się w Fishkillerów i zajmuje się MORDOWANIEM KARPIA Proponuję przywalić w ostateczności sprężarką, w końcu to kawał żelastwa jest I to na razie tyle Ps. Oj coś czuję że będziemy mieli na warsztacie wysyp "29" z numerem bocznym 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Karp jak Breżniew wiecznie żywy. Obserwuję zza sprężarki. Cała radość z percepcji tych nieco niezwykłych maszyn psują fatalne "rowy" podziału. Ja rozumiem,że to tak jest i producentowi wyprasek na myśl nie przyszło, że zmniejszona 72 razy ręka mogłaby wejść w taką szparę w płacie po łokieć. Z kolei nie wiem dlaczego ten efekt Kolega pogłębia preszajdingiem (oby nie washem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2017 Z kolei nie wiem dlaczego ten efekt Kolega pogłębia preszajdingiem (oby nie washem)? , zobaczymy co z "tego" wyjdzie na koniec. W końcu, jak napisał Spiton: "A-model to nie model, to stan umysłu". I tak chyba trzeba do tematu podchodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Obserwuję Twoje zmagania z tymi modelami i podziwiam efekty .I mam coraz większą ochotę moim zaczętym Hawker Fury z A-modelu w piecu napalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2017 Obserwuję Twoje zmagania z tymi modelami i podziwiam efekty Dziękuję za słowa uznania ale wedle przysłowia - "Nie chwalmy dnia przed zachodem słońca" Prace w toku. Tak dla odświeżenia wątku zdjęcia sprzed kilku dni: - kabina Jak-a 17UTI i Jak-a 21 oraz wspomnień czar czyli nie ma to jak szpachla Wieczorkiem (nocką) wrzucę fotki z konkretnego postępu robót I w sumie jak by warsztat pociachać na części to i może zapodam coś tam do ..... galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2017 Lecimy dalej. "Warsztat" Zestaw montażowy Nr 1 oraz Zestaw montażowy Nr 2 A tak to się prezentuje po użyciu specyfiku zwanego klejem do polistyrenu Jak widać płaty pasują prawie idealnie. Po prostu szpary brak Nie ma co kitować Pozostaje tylko zjechać frezem kulkowym przejście kadłub - skrzydło. Nie wiem jak to producentowi wyszło ale z prawej strony prawie jest idealnie ale z lewej to już ostry próg, tak na oko ok 0,5-0,8 mm Myślę, że dość szybko uda mi się uporać z tym "problemem" i pozostanie już tylko wykończeniówka "Agata" W tym przypadku sprawy mają się następująco - kalki położone - panel lainer zapuszczony Pozostało tylko dołożyć pokrywy podwozia i psiknąć lakierami Na zakończenie znalazłem takie cuś: ładne, granatowe i w "72" Aż korci żeby popełnić coś z szachownicą Ale usiądę w kąciku i poczekam aż mi przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Grudnia 2017 Share Napisano 30 Grudnia 2017 Dawaj dawaj, z checią obejże całą familię w mińsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2017 Oooo! Jeszcze ktoś tu zagląda i pisze Dawaj dawaj, Jaczki już wyrzeźbione z okowów nadmiaru plastiku. Linie poprawione. Juro zamykam kabinki i wyrzeźbiam ostatki szpachli z checią obejże całą familię w mińsku. Kolega nie czyta ze zrozumieniem Przecież napisałem że to Epizod II trylogii A zatem nie ma co liczyć na całą familię w Mińsku Całość postaram się skompletować na imprezę w stolicy Ale może te 5 szt dowiozę do Mińska jako ciekawostkę przyrodniczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2018 wyrzeźbiam ostatki szpachli WYRZEŹBIONE tak to się prezentuje: - kabina "21" - kabina "17" Pasy mogą odrobinę "dziwić" ale w tym wypadku były łączone ze sobą ....... jakąś dziwną przetyczką. Tak to przynajmniej wyglądało na filmie instruktażowym I z owiewkami (przyłożone na "sucho") Na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 Podziwiam naprawdę. Ja bym tego palcem nawet nie tknął Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi