PrzemekW Napisano Niedziela o 15:56 Share Napisano Niedziela o 15:56 (edytowane) Udało się wyrżnąć podwozie z podpór. Straty, oczywiście, jakieś są. M.in. rurowa osłona przodu, prawy zespół tylnych świateł i jakieś pierdółki, których w gąszczu podpór nawet nie było widać. Pozostaje teraz "tylko" oczyścić karoserię, płytę podłogową i podwozie z końcówek podpór. Większość z nich umieszczona jest w bardzo upierdliwych miejscach. Ten, kto to tak zaprojektował, musi nie znosić modelarzy. Później będziemy myśleć dalej. Czy ma ktoś jakieś rysunki podwozia Honkera 2000? Zdjęcia może? Pozdrawiam, Przemek Edytowane Niedziela o 15:59 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Niedziela o 19:21 Share Napisano Niedziela o 19:21 3 godziny temu, PrzemekW napisał: Nie będę ci posyłał na priva bo co tu do ukrycia chociaż ..? Może tobie coś się przyda Mechaniczne sterowanie blokadą mechanizmu różnicowego tylnej osi – rozwiązanie fabryczne – Honker Team HONKER 2000 - FOTOPODRÓŻE fotopodroze.art.pl http://www.fotopodroze.art.pl › ohonker https://honkerteam.pl/pojazdy/honker-2000-plandeka-robert/ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Niedziela o 20:00 Autor Share Napisano Niedziela o 20:00 33 minuty temu, bulik58 napisał: Nie będę ci posyłał na priva bo co tu do ukrycia chociaż ..? Może tobie coś się przyda Mechaniczne sterowanie blokadą mechanizmu różnicowego tylnej osi – rozwiązanie fabryczne – Honker Team HONKER 2000 - FOTOPODRÓŻE fotopodroze.art.pl http://www.fotopodroze.art.pl › ohonker https://honkerteam.pl/pojazdy/honker-2000-plandeka-robert/ Trzeba było wysłać na priv Bo to znowu zaśmiecanie wątku. Zdjęcia w sam raz do skali 72. Zamieść coś co pomoże w zrobieniu modelu z okresu obrony City Hall w skali 72 bo ,,mechaniczne sterowanie ....tylnej osi'' można sobie darować czyli wsadzić... Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano Niedziela o 20:48 Share Napisano Niedziela o 20:48 Godzinę temu, bulik58 napisał: Nie będę ci posyłał na priva bo co tu do ukrycia chociaż ..? Może tobie coś się przyda Mechaniczne sterowanie blokadą mechanizmu różnicowego tylnej osi – rozwiązanie fabryczne – Honker Team HONKER 2000 - FOTOPODRÓŻE fotopodroze.art.pl http://www.fotopodroze.art.pl › ohonker https://honkerteam.pl/pojazdy/honker-2000-plandeka-robert/ Bardzo dziękuję. Pomoże mi (Andrzeju - myślę, że również i innym) zbudować poprawnego Honkera. Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Niedziela o 21:15 Share Napisano Niedziela o 21:15 (edytowane) W dniu 24.11.2024 o 21:00, sas55 napisał: ... Zamieść coś co pomoże w zrobieniu modelu z okresu obrony City Hall w skali 72 bo ,,mechaniczne sterowanie ....tylnej osi'' można sobie darować czyli wsadzić... Wydawać by się mogło iż w XXI wieku zdolność czytania ze zrozumieniem to rzecz powszechna ale jak widać nic bardziej mylącego , nie wspomnę o kulturze zachowania , pisania itd.. Co do wartości moich postów decyduje autor tego wątku i wskazany odbiorca moich wiadomości a nie TY. Co do użytego określenia ,, wsadzić ... ,, to chyba pomyliłeś fora , to nie jest jedno z tych oznaczonych tęczową flagą , trzeba bardzo uważać co i gdzie się pisze będąc na więcej niż jednym forum. Mówi się i pisze iż przysłowia są mądrością narodu , jedno z nich sądzę iż bardzo dobrze pasuje do użytego słowa ,, Widać po słowie komu co w głowie,, . Edytowane wczoraj o 17:32 przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Niedziela o 21:29 Autor Share Napisano Niedziela o 21:29 13 minut temu, bulik58 napisał: Co do wartości moich postów decyduje autor tego wątku i wskazany odbiorca moich wiadomości a nie TY. A kto jest autorem tego wątku? czytamy ze zrozumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano Niedziela o 21:31 Share Napisano Niedziela o 21:31 12 minut temu, bulik58 napisał: ... Co do wartości moich postów decyduje autor tego wątku i wskazany odbiorca moich wiadomości a nie TY. ... Gwoli ścisłości: to właśnie sas55 jest autorem i "duszą" tego wątku. Co do reszty, nie wypada mi komentować. Proszę tylko o pohamowanie emocji. Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Niedziela o 21:35 Share Napisano Niedziela o 21:35 1 minutę temu, PrzemekW napisał: Gwoli ścisłości: to właśnie sas55 jest autorem i "duszą" tego wątku. Co do reszty, nie wypada mi komentować. Proszę tylko o pohamowanie emocji. Przemek Sorry tego nie doczytałem , ale pomimo tego są inne sposoby na udzielenie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano Niedziela o 21:36 Share Napisano Niedziela o 21:36 (edytowane) 11 godzin temu, sas55 napisał: A kto jest autorem tego wątku? czytamy ze zrozumieniem? Andrzeju, Bulik58 chciał przecież pomóc i zamieścił to co ma. Może ta odrestaurowana rama była którymś z pojazdów używanych w Iraku? Honker nie miał, nie ma i długo mieć nie będzie Dobrego modelu wtryskowego. Jak choćby np. Trumpowski berdek. Tego typu zdjęcia mogą być przecież przydatne. Przemek Edytowane Poniedziałek o 09:28 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Poniedziałek o 16:13 Autor Share Napisano Poniedziałek o 16:13 (edytowane) 20 godzin temu, bulik58 napisał: Sorry tego nie doczytałem , ale pomimo tego są inne sposoby na udzielenie odpowiedzi. 20 godzin temu, PrzemekW napisał: Andrzeju, Bulik58 chciał przecież pomóc i zamieścił to co ma. Może ta odrestaurowana rama była którymś z pojazdów używanych w Iraku? Honker nie miał, nie ma i długo mieć nie będzie Dobrego modelu wtryskowego. Jak choćby np. Trumpowski berdek. Tego typu zdjęcia mogą być przecież przydatne. Przemek Dzień dobry, Założyłem ten (i inne wątki) aby z jednej strony zachęcić kolegów modelarzy do wykonywania modeli i zbierać materiały do historii w danym temacie. Niestety w niniejszym wątku odzew był słaby i nie robię z tego problemu. Postanowiłem sam zmierzyć się z tematem i w dziedzinie modelarstwa mam już wszystkie Berdki (nieskończone), Stara 266 i od kilku lat poszukuję projektanta i ewentualnie drukarza do Honkera. Miałem nadzieję, że zdążę na rocznicę Karbali, ale to się nie udało nie tylko ze względu na pandemię. Rzecz dotyczy Honkera a więc do rzeczy. Do Honkera mam (podobnie jak do innych pojazdów) wiele materiałów. W tym np. pomierzoną felgę. Mam też m.in. spis wszystkich pojazdów używanych na II zmianie PKW Irak w tym Honkerów z numerami rejestracyjnymi. Przymierzałem się do publikacji na ten temat i być może mi się uda to zrealizować. Materiał zdjęciowy dotyczący Honkerów jest niestety jak na razie ubogi a niektóre materiały mam na wyłączność stąd propozycja przesłania czegoś na priv. Co do zdjęć zamieszczonych przez wszędobylskiego kolegę bulika58 to mam te zdjęcia, ale sądząc po zamieszczonych fotkach Twojego projektu nie sądziłem, że przydadzą Ci się do skali 72 i przyznam, że bardzo czekam na wykorzystanie przez Ciebie tych zdjęć. Natomiast jeśli jak piszesz komuś się powyższe zdjęcia przydadzą do samodzielnego wykorzystania i budowy Honkera to… złożę gratulacje Tobie oraz wykonawcy takiego Honkera, poparte może jakąś nagrodą. Miałem już projektanta ale niestety po wykonaniu kółek ramy i pewnych innych elementów wycofał się. Będę dalej szukał projektanta 2 wersji Honkera (2324 i 2000) bo te wersje były tam użyte. 2324 jako ZWD-3 i 2000 jako bojowa. Oczywiście w skali 1:35 Pozdrawiam Andrzej Edytowane Poniedziałek o 18:26 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano Poniedziałek o 19:39 Share Napisano Poniedziałek o 19:39 (edytowane) 3 godziny temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Założyłem ten (i inne wątki) aby z jednej strony zachęcić kolegów modelarzy do wykonywania modeli i zbierać materiały do historii w danym temacie. .... No, Andrzeju. Toś mi napisał. Jeńców, to Ty nie bierzesz. Teraz rzeczywiście muszę dać z siebie wszystko w temacie tego Honkera. Przy okazji: Czy wystawienie na takie jesienne, blade słońce (przez okno) wystarczająco utwardzi żywicę, z której wydrukowany jest ten model? Pozdrawiam, Przemek Edytowane Poniedziałek o 19:40 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Poniedziałek o 19:47 Share Napisano Poniedziałek o 19:47 4 minuty temu, PrzemekW napisał: Czy wystawienie na takie jesienne, blade słońce (przez okno) wystarczająco utwardzi żywicę, z której wydrukowany jest ten model? A opalisz się przez okno? Wystaw na zewnątrz, po prostu niech leży dłużej przy słabszym słońcu. Nawet kilka godzin na każdą stronę. W mocnym letnim słońcu wystarczy około pół godziny. Przynajmniej u mnie tak to działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Poniedziałek o 20:43 Autor Share Napisano Poniedziałek o 20:43 (edytowane) Godzinę temu, PrzemekW napisał: No, Andrzeju. Toś mi napisał. Jeńców, to Ty nie bierzesz. Teraz rzeczywiście muszę dać z siebie wszystko w temacie tego Honkera. Przy okazji: Czy wystawienie na takie jesienne, blade słońce (przez okno) wystarczająco utwardzi żywicę, z której wydrukowany jest ten model? Pozdrawiam, Przemek Nie przejmuj się. Rób po swojemu i według swojej modelarskiej wiedzy. Ja w modelarstwie preferuję raczej wartości historyczne więc podwozie zwłaszcza w tej skali ma mniejsze znaczenie. Dla mnie jest więcej warte opowiedzenie o wykonanym przez siebie modelu szczegółów takich jak: co? gdzie? kiedy? ludziom którzy mają mniejszą wiedzę historyczną w tym w szczególności dzieciom. Nawet gorzej wykonany model dający się przyporządkować jakiejś historii ma dla mnie większe znaczenie niż złoszowane i zwaeatheringowane cudo lecz bez żadnej historii. Pozdrawiam Andrzej Edytowane Poniedziałek o 20:43 przez sas55 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi