Skocz do zawartości

Pojazdy w obronie City Hall - Karbala 2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak pisałem wcześniej łącznie 18 pojazdów, które były na dwóch pierwszych zmianach w Iraku. 12 Żbików i 6 Szakali.

Ponadto taka dodatkowa informacja. Moja akcja ocalenia dwóch karbalskich pojazdów poszerza kręgi osób zainteresowanych i może się kiedyś spotkamy z tymi Berdziami w jakimś muzeum.

Pozdrawiam

Andrzej

• Like 3
Napisano

Dzień dobry,

Sprawdzam otrzymane zestawy i tak mi się zachciało to postawić na kołach i sprawdzić wygląd. Teraz mnie czeka dłubanie w żywicy.

Na zdjęciu jest szesnastka. Brakuje dwóch z innymi pokrywami. No to do roboty i do zobaczenia.

Pozdrawiam

AndrzejIMG_20210314_091443.thumb.jpg.db39a805e77a25c554a535c5d6f00cd8.jpg

• Like 9
  • Thanks 1
Napisano

Gratulacje....wrażenia jak najbardziej pozytywne.

A myślałem że ja sklejam monotematycznie... 😂🍻

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 12.03.2021 o 17:09, martinello napisał:

Panowie posiadacze - to jakiś kompletny inbox poproszę :)

Może nie jest to jakiś super in-box, ale wrzuciłem parę zdjęć na profil Valkyrii- https://www.facebook.com/grupamodelarskavalkyria

Będę mieć model do kompletu do mojego KFORowskiego BRDMa :)

• 2 months later...
Napisano
W dniu 20.06.2021 o 21:22, Jarekk napisał:

To wygląda na "kwity przewozowe" cargo.

W dniu 21.06.2021 o 20:42, mandrivecs napisał:

Tak. Naklejki transportowe.

Dzięki. W jakich okolicznościach mogły się one tam znaleźć?

• 1 month later...
Napisano

Cześć.

Przy okazji zapytam, bo temat nurtuje mnie od jakiegoś czasu :

jakimi pojazdami pomykają  Nasi saperzy w Afganistanie ?

Czy mają jakieś opancerzone tematy typu MAT-V ?

Dziękuję za odpowiedź

Napisano
23 godziny temu, Hamilkar napisał:

Cześć.

Przy okazji zapytam, bo temat nurtuje mnie od jakiegoś czasu :

jakimi pojazdami pomykają  Nasi saperzy w Afganistanie ?

Czy mają jakieś opancerzone tematy typu MAT-V ?

Dziękuję za odpowiedź

Obecnie nie pomykają żadnymi, bo Wojsko Polskie wycofało się z Afganistanu. Co do przeszłości, nie wiem czy były jakieś specjalne grupy saperskie na innych pojazdach niż reszta PKW. Najbardziej kierowałbym się w stronę Maxx Pro,  ten pojazd ma rampę i chyba najłatwiej przewieźć w nim robota saperskiego. Co do M-ATV, tych pojazdów było mało w naszym PKW i raczej obstawiałbym je jako ostatnie.  Chociaż prawdę mówiąc przewieźć saperów można było pewnie w każdym pojeździe, czy to początkowo w Humvee, czy też potem Rosomaku, Cougarze lub Maxx Pro. Trzeba by poszukać konkretnych zdjęć. 

Napisano (edytowane)
W dniu 7.08.2021 o 08:58, Zderzak napisał:

Obecnie nie pomykają żadnymi, bo Wojsko Polskie wycofało się z Afganistanu. Co do przeszłości, nie wiem czy były jakieś specjalne grupy saperskie na innych pojazdach niż reszta PKW. Najbardziej kierowałbym się w stronę Maxx Pro,  ten pojazd ma rampę i chyba najłatwiej przewieźć w nim robota saperskiego. Co do M-ATV, tych pojazdów było mało w naszym PKW i raczej obstawiałbym je jako ostatnie.  Chociaż prawdę mówiąc przewieźć saperów można było pewnie w każdym pojeździe, czy to początkowo w Humvee, czy też potem Rosomaku, Cougarze lub Maxx Pro. Trzeba by poszukać konkretnych zdjęć. 

Właśnie chodzi mi o zdjęcia i jakieś potwierdzenie np. ( z naciskiem ) na Coguara 4x4. 

Edytowane przez Hamilkar
  • 2 months later...
  • 1 year later...
Napisano

Pytanie techniczno-modelarskie, robię Szakala z konwersji Hussara, dorzucam do tego wydruk 3d w postaci klap , deflektora i chłodnic z wentylatorami. Orientuje się ktoś może, czy ta część pojazdu też była przemalowana na piaskowo? Same klapy z układem popychaczy widać na jednym ze zdjęć, są piaskowe, natomiast na żadnym zdjęć nie widać tego co jest niżej ...

Napisano
12 godzin temu, Gerd napisał:

pokaż na zdjęciu w czym rzecz spróbuje coś poradzić.

Tak na szybko, chodzi o kolorystykę tego, co jest poniżej tych klap- czyli chłodnicy z wentylatorami i blach kierujących powietrze :) 

BRDM-2_krozp_Obraz87aa.thumb.jpg.24ba5cb9188b514680cb4c32bf978a86.jpg

Napisano
5 godzin temu, axel1st napisał:

Tak na szybko, chodzi o kolorystykę tego, co jest poniżej tych klap- czyli chłodnicy z wentylatorami i blach kierujących powietrze :) 

BRDM-2_krozp_Obraz87aa.thumb.jpg.24ba5cb9188b514680cb4c32bf978a86.jpg

0011.jpg

0012.jpg

• Like 1