Semtex Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Te żaluzje są z jednej strony. i wywiercić żaluzje ( te z drugiej strony także) Patrzyłem na zdjęcia, to widać tam jakieś otwory prostokątne. Ale możliwe, że mi się zdawało. Dzięki za radę. Z drugiej strony są drugie , inne : http://data3.primeportal.net/hangar/james_eberling/f-16a-15ocu-cf_92-0407/images/f-16a-15ocu-cf_92-0407_4_of_6.jpg http://data3.primeportal.net/hangar/louis_chang/f-16a_blk20/images/f-16a_blk20_057_of_105.jpg http://data3.primeportal.net/hangar/louis_chang/f-16a_blk20/images/f-16a_blk20_082_of_105.jpg Te od M61 wyszły doskonale, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2018 Dzięki wielkie. Na modelu też są jakieś takie wypustki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Bo to inne silniki. Ale charakterystyczny, metaliczno-brązowawy odcień na nich jest bardzo podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Marca 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Marca 2018 Witam. Druga strona wycięta. Narysowałem i wyciąłem większe i mniejsze. Użyję tych, które będą lepiej pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Marca 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Marca 2018 Witam. Otwory na blaszki wycięte. Teraz szlifowanie, docinanie na wymiar. Czy w prototypie, też były te żaluzje "pod kątem do środka", czy same otwory? Z drugiej strony także? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Marca 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Marca 2018 Witam. Żaluzje zrobione. Coś tam widać na poniższym zdjęciu. Wklejone na swoje miejsce, schną. Teraz czas na drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Marca 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Marca 2018 Witam. Żaluzje z jednej strony już prawie gotowe. Z drugiej dopiero przyklejone. Jutro będą szlifowane. Pracowałem też nad nową lakiernia, gdyż jak jest brzydka pogoda, to nie mam gdzie malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam. Żaluzje gotowe. Pierścień za dyszą wklejony. Nie pasował kompletnie do modelu, był za duży. Element silnika. Osłona radaru. Element ten po wklejeniu, wystawał ok 0,70mm z każdej jego strony. Stateczniki poziome, po zamontowaniu wg instrukcji wisiały jak śpik pod nosem. Zamontowałem po swojemu - przykleiłem na stałe. Zrobiłem szablon, by przykleić podkadłubowe płetwy ustateczniające, pod kątem 15'. Wypukłe linie podziału, robię na wklęsłe. Golenie podwozia głównego gotowe. Próba z kołami Pierwsze kroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Coś jest bardzo nie tak z krzywizną osłony radaru. Jakaś smutna i garbata wyszła. Może to jeszcze poprawisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Musiałbym do okoła nawalić szpachli, na szerokość 15mm i wysokość ok. 0,5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Moim zdaniem tak jak jest teraz, bardzo szpeci. Dolna krzywizna osłony ("broda") powinna być w jednej linii z kadłubem. Górna z resztą tak samo. Trzeba tu nie tyle walić szpachlę, co zedrzeć plastik, szczególnie od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Ten model nie jest wart takiego nakładu pracy. Poprawię "dziób", a co z resztą, która jest krzywa, zwichrowana i nijak nie pasuje do modelu. Skrzydła, każde ma inną szerokość, nie ździwię się jak długość też będzie różna. Poprawię co się da, ale też nie będę szalał. Jutro zobaczę co da się z dziobem zrobić, na pewno nie będę go odcinał, bo jak pisałem nie pasował on do kadłuba był za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Aż się chce napisać: szkoda życia na marne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Aż się chce napisać: szkoda życia na marne modele. Ale jak już taki kupisz to najlepiej robić w opcjii SF. W tym przypadku mógłby to być prototyp z napędem parowym lub na mazut itp, w dowolnie skonfigurowanej opcji barwnej A tak poważniej to polecam któregoś efa z Tamki (z wyjątkiem tego przepaku z Italeri) , nawet w 1:72 będzie się lepiej prezentować niż stary zestaw z Hasegawy w którym jawkers rzeźbi jak Wit Stwosz w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Ja poraz ostatatni namawiam do poprawienia tego nosa. To jest parę ruchów pilnikiem, można to zrobić bez szpachli i bez jego odrywania. Trochę nie rozumiem, dlaczego model nie jest wart tak małego nakłądu pracy, skoro więcej wysiłku włożyłeś w dużo mniej widoczny detal jak te wywietrzniki. A jeśli rzeczywiście wszystko jest takie krzywe jak pisać, i nie chcesz tego poprawiać, to po co marnować na ten śmieć czas. Napracujesz się, a efekt będzie marny i będziesz się go wstydził. Jest tyle dobrych modeli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Weź to zaszpachluj i oszlifuj na prosto - parę godzin roboty ze schnięciem szpachli. Co za problem położyć 0,5 mm szpachli? teraz wygląda to strasznie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Tam nie ma miejsca na szpachlę. Żeby wyprowadzić ten kształt trzeba zeszlifować plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Witam. Po zrobieniu tego porównania, kapnąłem się że to inna wersja F-16. Ale może osłona się nie zmieniała? Nałożyłem jedno zdjęcia na drugie Jak widać, chyba trzeba nadłożyć materiał. Od góry i od dołu. W tym, że od góry niewiele. Co panowie o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Moim zdaniem na dole zrobiłeś błąd przykładając za krótką "linijkę". Jakbyś przyłożył jeszcze dłuższą, do samego wlotu, to wtedy szczelnia do nadbudowania materiałem będzie jeszcze większa. Problem jest w czym innym. W tych miejscach trzeba zebrać plastik i będzie równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Moim zdaniem na dole zrobiłeś błąd przykładając za krótką "linijkę". Jakbyś przyłożył jeszcze dłuższą, do samego wlotu, to wtedy szczelnia do nadbudowania materiałem będzie jeszcze większa. Proszę bardzo. Czy w tym przypadku coś się zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 6 Kwietnia 2018 Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Bardzo fajnie połączyłeś zdjęcia, które dokładnie pokazują, co powinieneś zrobić. Bez względu na to, jak będziesz przykładał linijkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Kwietnia 2018 Coś podziałałem. W miejscach które wskazują strzałki spiłowałem wg. zaleceń. Od siebie nałożyłem cienką warstwę szpachli, gdyż wgłębienie występowało nadal. Uciskając palcem w miejscu szlifowania, czułem jak cienka warstwa plastiku pozostała. Po wyschnięciu wyszlifuję szpachlę i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Witam. Tak wygląda po wszystkich zabiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Kwietnia 2018 Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Fajnie, tylko jak Solo napisał - szkoda życia :-) Ale podziwiam zamozaparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Fajnie, tylko jak Solo napisał - szkoda życia :-)Ale podziwiam zamozaparcie. Złom straszny, ale skończę go, ponieważ nie prędko skleję kolejnego f-16 w skali 1:32 innej firmy. Tak dokładnie, to co Solo napisał to prawda. No ale trudno zwolnić miejsce w szafie trzeba było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi