skikut87 Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Witam, po połuchaniu rady jednego z kolegów ,,kup/ sklej dragona to odpoczniesz,, zacząłem teoretycznie prosty temat Pzkpfw 2F prosto z pudła wzbogacony lufami RB i gąskami Friulmodel. No niestety jak nie problemy z rozczytaniem instrukcji to części do przeróbki a do tego elementy wizjerów - wszystkie przezroczyste tylko po co? Tak czy siak wnętrze zrobione w 90% pewnie w weekend pomaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 3 Marca 2018 Autor Share Napisano 3 Marca 2018 hmm trochę minęło od pierwszego wpisu no ale pochłonęło mnie modelarstwo w 1:1 pod tytułem remont pokoju syna. Remont się skończył ja odpocząłem kilka dni i 3 dni temu powróciłem z modelem. Ponieważ po zamknięciu budy i tak wnętrze będzie nie widoczne postanowiłem poeksperymentować z ,,nową,, chemią. Tak więc jako podkład użyłem dwóch farb z AMig 2006 Rust i 2005 Black Test robiłem zwykłym Aerografem niefirmowym o dyszy 0.2 do tego kombinowałem z ciśnieniami od 2 -4 bar. Krycie farby w porządku, na pewno plus za brak smrodu i pyłu ( jak to w przypadku blackhaosa). Następnym testowanym specyfikiem była farba z nowej serii AK -AK Interactive RC046 ELFENBEIN – IVORY RAL 1001 (INTERIOR COLOR). Tutaj w ramach testów malowałem samą farbą laną bezpośrednio do zbiorniczka - aerek potrafił czasami plunać farbą oraz rozcieńczałem ją tu już nakładanie szło super. Co do odcienia koloru nie będę się wypowiadał bo można o tymi pisać doktoraty. Jest po prostu kremowy! Po tym wszystkim odczekałem jeszcze dodatkowe 24h i dziś postanowiłem sprawdzić trwałość farb... W tym celu delikatnie zacząłem trzeć pomalowaną powierzchnie wykałaczką, efekt rysa aż do plastiku... No to następnie zmoczyłem wodą podłogę PzII i zacząłem delikatnie trzeć efekt- farba schodzi a podkłąd brązowy wychodzi na wierzch i zaczyna barwić powierzchnie. Nie powiem bo ten minus akurat można przekuć na plus w przypadku wykonywania obić zwłaszcza, że nie trzeba stosować żadnego chipping fluidu. Ja z efektu jestem zadowolony! Ponieważ wykonuję model w malowaniu pustynnym na pewno podkład z panzergrau wykonam farbami Tamiya a na to prysnę AK Interactive RC063 GELBBRAUN – YELLOW BROWN i później go obdrapię. Dość pisania poniżej efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Prawie finisz, zostało doklejenie lampy która odpadła przy manewrach oraz dołożyć kilka gratów na tył plus wykonać wieszak na gąski z przodu i je tam osadzić a potem już tylko malowanie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Bardzo ladnie, podoba mi sie, ps moze to tylko zdjecie, ale czy lewa gaska nie jest troche za luzna? Czekamy na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 21 Marca 2018 Autor Share Napisano 21 Marca 2018 kwestia jeszcze napięcia i przyklejenia kół - teraz są luźno założone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Dwójka dostała podkłąd i bazę pod dalszą zabawę w DAK. Całkiem przypadkiem wczoraj jeden ze znajomych polecił mi Oneshot, a ponieważ siedzi on dłuzej w modelach niż ja żyję to go kupiłem. Z efektu jestem mega zadowolony, po wyschnięciu bardzo przypomina surface od Gynzu ale nie śmierdzi co przy dziecku jest ogromną zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Pytane do kolegów siedzących głębiej w temacie... Czy to malowanie z schematu poniżej to po prostu namalowane byle jak plamy piaskowego czy zdarta farba? https://i.ebayimg.com/images/g/wzsAAOSwLnBX4uC-/s-l1600.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Rozcieńczałeś ten Primer czy od razu do aerografu? Co do pytania, ja bym powiedział że naniesione plamy żółtego i trochę zdarte, ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 prosto z butelki do aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 27 Marca 2018 Autor Share Napisano 27 Marca 2018 trochę go jeszcze rozjaśniłem + prysnąłem półmatem Tamiya ponieważ naszła mnie nowa wena na malowanie przy okazji co raz bardzie przekonuję się do zrobienia go jednak w barwach spod Stalingradu lub zimowym kamo i tu pytanie ktoś ma może coś więcej na temat tego malowania: jak wyglądał pojazd z frontu, tyłu oraz jak rozchodziły się pasy górą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 A mnie ciekawi jak ten primer się będzie zachowywał przy maskowaniu. Mnie taki nieśmierdzący odlazł razem z farbą od modelu. Za to Tamka z punchy nie do zdarcia. Malowanie ładne, mam nadzieję że już bardziej nie ściemnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 28 Marca 2018 Autor Share Napisano 28 Marca 2018 A mnie ciekawi jak ten primer się będzie zachowywał przy maskowaniu. Mnie taki nieśmierdzący odlazł razem z farbą od modelu. Za to Tamka z punchy nie do zdarcia.Malowanie ładne, mam nadzieję że już bardziej nie ściemnieje. malowanie trochę poprawiłem bo mi się ni podobało cieniowanie na skrzyni i w paru miejscach i uważaj użyłem do poprawek taśmy Tamki no i wszystko się trzyma:) Ja z kolei boję się reakcji na chemię washe itp bo juz kilka razy tak miałem, że spływało wszystko od ,,tarcia,, wacikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 28 Marca 2018 Share Napisano 28 Marca 2018 Fajnie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 29 Marca 2018 Autor Share Napisano 29 Marca 2018 Cześć, miło to słyszeć, dziś przystąpię do malowania piaskowych pasów znalazłem rozszerzenie kamo z tego wklejonego tutaj ( spod stalingradu) http://www.tank2.ru/img/model/68/507811Pz.Kpfw.%20II%20Ausf.%20F.JPG oraz będę się posiłkował tym https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/5/6/1950_2_ACE72269_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Mniam! Ładny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 30 Marca 2018 Autor Share Napisano 30 Marca 2018 I się stało pasy nałożone, oczywiście nie odbyło się bez poprawek i tym podobnych a tu przy oświetleniu warsztatowym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 Fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 Ciekawe wyszło. Jedziesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 Ladnie wymalowany, jest na czym oko zawiesic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 18 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Idzie mi to jak krew z nosa no ale idzie... Model dostał płukankę Ammo 1509 BLUE FOR DARK GREY, potem został wyobijany a wczoraj nawet zabezpieczony sidoluxem Miedzy czasie gdzieś tam namoczyłem gąsienice w Metal Burnishing Fluid od AK Poniżej efekty Strach pomyśleć ile mi zejdzie na następnym modelu.... czyli tygrysie I lub M4a3e8... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Ładnie, ładnie. Czekam na dalsze etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Chyba ostatnia relacja z budowy bo już na prawdę nie wiele zostało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Kwietnia 2018 Share Napisano 25 Kwietnia 2018 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2018 Share Napisano 25 Kwietnia 2018 Dopiero dzisiaj czytam pełny temat, odkopie więc starszy post o drapaniu farb. Tak wygląda to u mnie, podkład MIG 2005, ponad dwa tygodnie później poszła na to farba MIG Deep Green, która już tam tkwi od 5 dni. W trzech miejscach próbowałem drapać, widać tylko jaśniejsze rysy (jedna pod pierścieniem wieży, dwie nad skrzynką narzędziową). Moim zdaniem taka farba musi dostać chwilę na związanie. Fajnie Ci wychodzi ten karaluch, ładna modulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi