Lipstein Napisano 17 Marca 2018 Autor Share Napisano 17 Marca 2018 (edytowane) Coś pozmieniali na picassa i zonk ze zdjęciami... Jeszcze kilka dni temu wystarczyło kliknąć w dodany obraz, później kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "kopiuj adres obrazu" i wkleić do modelworka, a teraz nic; robiłem tak od chyba 7 lat Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) A resztę zdjęć z picassy szlag trafił... Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Marca 2018 Autor Share Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) Dziób po którymś szlifowaniu i malowaniu... Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Marca 2018 Autor Share Napisano 28 Marca 2018 Koledzy, nie zostały komuś jakieś kalki do tego modelu/wersji? Może być cokolwiek, byle w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2018 KonBar, kalki dotarły, serdecznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2018 Koledzy, może ktoś podpowie coś w temacie oznaczeń wersji B tego śmigłowca - bez żadnego uzbrojenia, nie wersja medyczna, prosty śmigłowiec z jednostki transportowej. Mam kalkę z Wasp z wersji Slick produkcji Italeri i prawie nic poza tym, może ktoś mnie natchnie. Model już w stanie prawie do malowania, przyklejony dach i płozy, więc trzeba było przejrzeć zasoby i zastanowić się nad oznaczeniami, a nie chcę robić totalnego cudaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Musze popatrzec w zasobach PDFowych czy nie mam niczego o malowaniu Hueyów. Wytrzymasz do wieczora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2018 Pewnie Chodzi już o szczegóły: malować żółty pas na ogonie i statecznikach, pasy na wirniku głównym, malowabie śmigła ogonowego, gdzie umieścić napisy eksploatacyjne, ARMY czy UNITED STATES ARMY, gdzie gwiazdy (o ile mają być). Mam tylko to: i masę napisów eksploatacyjnych chyba do Chinooka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Cześć! Sprawdź proszę tę stronkę: http://vietnam-hueys.tripod.com/index.htm Ona powinna odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2018 Nadal nic nie wybrałem, na co mogą mi starczyć moje skromne zasoby. Chciałem zrobić wersję ewakuacyjną, ale czerwonych krzyży w życiu tak nie wymaluję, jak na kalce. Czeszę dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Czerwca 2018 Share Napisano 19 Czerwca 2018 Cześć! Krzyże to akurat nie za duży problem. Wystarczy, że w "zapasach" znajdziesz większy kawałek czerwonej kalkomanii. Tniesz z niej paski, krzyżujesz i już masz. A jakbyś nie znalazł, to zawsze możesz wziąć kawałek czystej folii do kalkomanii, pomalować ją na czerwono i z tego ciąć paski. Podobnie z białym tłem, jakby było potrzebne. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Mam bardzo skromne zapasy, poza tym potrzebny byłby jeszcze żółty napis DUST OFF i nr śmigłowca na szyby drzwi bocznych. Szukałem w necie jakichś gotowych znaków, kicha ... MM nie poproszę, bo mam u nich chyba bana Ten sam problem będzie ze Siouxem, którego mam już na ukończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcat28 Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Nie mam pomysłu na wstawianie większych zdjęć, a na razie nie przesiądę się na inny serwis niż picassa, więc prosze wybaczyć... Wpisz sobie picasa2html jak wpiszesz adres którym się logowałeś do picasy, to będziesz miał swoje galerie(ja tak mam) później wybierasz poszczególne zdjęcia, rozmiar i generujesz bb-code. Kopiujesz i devolay, znaczy voila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Lipca 2018 Autor Share Napisano 3 Lipca 2018 Dzięki za podpowiedź, na razie okiełznałem picassę, a zdjęć nie wrzucam, bo i nie ma czego pokazać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Picasaa jest już dawno porzuconym programem, proponuję jednak docelowo poszukać innego segregatora na zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Printscale robi ładny zestaw kalek do UH-1 i tam masz kilka wersji B. http://www.printscale.org/product_28.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Mogę się Lipstein dorzucić do kalek bo interesowałby mnie schemat Marinesowy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lipca 2018 Autor Share Napisano 5 Lipca 2018 Napisz prosze na PW, co cię interesuje z tego zestawu kalek. Link do martoli: https://www.martola.com.pl/pl1563/produkty49504/bell_uh_1_huey Na zamówienie, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Listopada 2018 Autor Share Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Mam zamiar zrobić model w takim oznakowaniu. W opisie ze strony podesłanej przez pmroczko jej autor napisał tak: "The large vertical VHF antenna mounted on the roof of the cabin was painted white and carried the manufacturer's logo in black" - co to mogło być za logo? Edytowane 27 Listopada 2018 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Listopada 2018 Share Napisano 29 Listopada 2018 Cześć! Trochę szukałem w sieci i na razie ta firma mi umyka. Z jednej strony jest pewne, że nie będzie to ani R.A. Miller ani Collins. Ale przypuszczalnie będzie to coś takiego: Ja bym na Twoim miejscu na antenie narysował "ptaszka" i zapomniał o sprawie, chociaż oczywiście ciekawe było by wiedzieć co to za logo. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 W dniu 17.03.2018 o 19:20, Lipstein napisał: Coś pozmieniali na picassa i zonk ze zdjęciami... Jeszcze kilka dni temu wystarczyło kliknąć w dodany obraz, poźniej kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "kopiuj adres obrazu" i wkleić do modelworka, a teraz nic; robiłem tak od chyba 7 lat Nie wiem, czy to tylko wrażenie, ale te przezroczyste elementy są mocno porysowane. Próbowałeś je szlifować i polerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Listopada 2018 Autor Share Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Tak, próbowałem... Paweł - DZIĘKI!!! Właśnie siadłem w spokoju i czeszę net w poszukiwaniu tego logo, bo antena już biała i błyszcząca, a taka goła... Czy ta antena boczna mogła być montowana alternatywnie również po prawej stronie kadłuba, czyli nie tej z wyżej zamieszczonego zdjęcia? Pytam, bo znalazłem takie zdjęcie w sieci i zastanawiam się, czy mogło być tak i tak, czy też antena taka była montowana po obu stronach ogona? Pewnie od razu odpowiesz, jak nazywa się antena (ta podwójna) na dziobie? Edytowane 30 Listopada 2018 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 Cześć! Też chciałbym wiedzieć, co z tym logiem będzie, na razie polecałbym Ci namalować z ręki albo inną metodą zrobić na antenie sam "bumerang" i tak to zostawić - nikt kogo dotychczas pytałem nie kojarzy tej firmy, także myślę, że nie będzie to takie ewidentne. Co do anten to znalazłem tu taki mały obrazek: Ale okazuje się, że z drugiej strony też bez problemu się da: Linka jest (prawie) na pewno jedna. Wybierz stronę którą chcesz (ale skoro gościu już na rysunku to zaznaczył..). Ta antena linkowa była podłączona do radiostacji pracującej z modulacją jednowstęgową (SSB) i o bardzo dużej mocy, w związku z czym podobno z takiego śmigłowca z Wietnamu dało się gadać ze Stanami Zjednoczonymi. Antena montowana raczej na śmigłowcach dowodzenia i specjalnego przeznaczenia. Te anteny z przodu służyły podobno do radionawigacji - namierzania baz, stref lądowania (LZ) itd. Ale że używały sygnału FM, to byłbym bardzo zdziwiony, gdyby chopaki trochę muzyki na tym nie posłuchali. Od ludzi latających na OH-6 słyszałem, że tam ADF służył głównie do słuchania muzyki, bo nawigację robiło się według terenu i ew. mapy - na wyższym pułapie. To tyle - pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 Cześć! Chyba mam coś w sprawie logo. Np. ten obrazek: Po powiększeniu wygląda to tak: Co skłania mnie do przekonania, że jednak to będzie logo firmy Collins: Powiedziałbym, ze jak na 1:72 to masz już dosyć danych Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 Wiecie co . Ostatnio oglądałem na YT "Rok w piekle" i smaka mnie naszła na takiego Huey-a , ale jak zwykle w królewskiej skali 1/35. tylko skąd na to wszystko pieniądze brać , zwłaszcza jak się poszalało na BlackWeeku ( żywiczne wnętrze do M88, żywiczne podwozie i wywrotka do M 923, 2xBRDM 2 i jeszcze 2K11 Krug do tego). Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi