spiton Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Kolejny czerwony czołg z LEGO. zapraszam do komentowania, żebym miał z tego czołgu, jak najwięcej radości ,-)) Edytowane 28 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Jaki ładny czołg. Czerwony. A dodałeś coś od siebie, czy klocki prosto z pudła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2018 Autor Share Napisano 28 Lutego 2018 solo, LEGO nie robi takich zestawów... PS, Czołg oczywiście jeździ i rusza wieżą ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Oj Spiton, to był żart słowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2018 Autor Share Napisano 28 Lutego 2018 w takim modelarstwie, chodzi o oddanie pierwowzoru, co wcale nie jest proste. Istnieją na przykład gąsienice tylko w jednym rozmiarze. Takie porządne. I trzeba dopasowywać skale do kół i szerokości gąsienic. Trudna sprawa są też takie bryły jak wieża czołogu, która w tym przypadku mocno uprościłem. Ale nie lubię budowli, które trzymają się na słowo honoru, i porządna konstrukcja wygrywa z oddaniem kształtu ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 :c) zabawny, a przy tym wygląda na pracochłonny. Nieco mocniejszy wash bym tylko zrobił. Ale generalnie podoba mi się. A już najbardziej jestem pod wrażeniem tworzenia czołgusia (jak to sobie wyobrażam), bo podejrzewam, że żadnej instrukcji nie miałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Jako,że mój syn jest wielkim fascynatem wszystkiego i wszystkich co Lego przerabiają w militaria (osobiście przemalowywałem figurki) to przekazuję także w imieniu własnym podziw i szacunek. I nie koniecznie bym bagatelizował zjawisko. Jest bowiem i twórcze i dochodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Fajna zabawa. Jako,że mój syn jest wielkim fascynatem wszystkiego i wszystkich co Lego przerabiają w militaria LEGO nie robi takich zestawów... ...ale COBI robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2018 Autor Share Napisano 28 Lutego 2018 Cobi robi, ale trochę słabe. Moim zdaniem COBI nie rozumie idei klocków. Czyli stworzenia maksymalnie uniwersalnego systemu, dzięki któremu można zrobić różności. COBI stosuje zbyt duzo indywidualnych klocków, zamiast doskonalić system. Dodatkowo Pojazdy takie jak ta Pantera są RC. Prosty zestaw do takiego czołgu, czyli dwa silniczki nadajnik, odbiornik -pojemnik na baterie to jakies niecałe 3 stówki. przy dwóch kanałach, ale można to rozbudowac do 8 kanałów. Żebyście wiedzieli jak skomplikowane jest zawieszenie. Kazde koło ma osobna amortyzacje na osobnym amortyzatorze spręzynowym. W kadłubie jest 16 takich amortyzatorów ,-)). Zajmują praktycznie cały kadłub, do tego stopnia, że silniki stoją pionowo nad ostatnimi kołami ,-) Projektowanie i budowanie zawieszenia w takim czołgu to mega frajda, dla takiego dziwaka jak ja ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Ale COBI takie klocki roobi http://allegro.pl/mala-armia-czolg-superciezki-panzer-viii-maus-cobi-i6941527031.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2018 Autor Share Napisano 28 Lutego 2018 Zacząłem zabawy LEGO ponad 40 lat temu. I Chyba nigdy nie zrobiłem tego co w było w zestawie. No może ze dwa razy, albo raz.. I mam takie wrażenie, ze te zestawy COBI są trochę mało rozwojowe. Te czołgi są za małe, gąsienice słabe. Nie da się zrobić ani zawieszenia działającego, ani napędu. Budujemy sobie razem z Synem, ale wątpię, czy COBI dało by nam taka frajdę Jak LEGO, choć LEGO jest tez systemem Ułomnym, bo jest stworzone, na module prostopadłościanu, a nie sześcianu, co strasznie komplikuje budowanie. Teraz tez jestem w tym momencie, że skończyłem Pantere, Musze się nia nacieszyć. Pokrecić filmiki jak jeździ, a potem...Wersja F, Tygrys, a potem E-100, a potem KW-2 i Sherman. B-1 bis , Valentine, Crusader....,-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2018 Autor Share Napisano 28 Lutego 2018 Pooglądałem sobie czołgi COBI na necie. Jednak są fajne ,_)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Czyli te Twoje modele są RC i jeżdżą? Pokażesz jakiś film pls? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Marca 2018 Autor Share Napisano 1 Marca 2018 Czyli te Twoje modele są RC i jeżdżą?Pokażesz jakiś film pls? Owszem. Film robie. Najpierw zrobię o teciaku. bo mam już nagrane materiały, i nowych nie zrobię, bo Teciak zamienił się w Pantere. Własnie idę na pole pojeździć Panterką po śniegu ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Spitonie, powinieneś zawczasu pomyśleć o odpowiedniej scenerii ;) Na przykład- ostatni najazd na Litwie, w roli głównej tetrzycztery https://hiveminer.com/Tags/adam,soplicowo Nie powinno być trudne, w końcu masz już jakieś doświadczenie- i z Lego, i z architekturą... No i może złożyłbyś z klocków w kolorze "lime" jakąś sowiecką tankietkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Świetny byłby warsztat do takiego czołgu. Zabawa jak w dzieciństwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Marca 2018 Autor Share Napisano 1 Marca 2018 he, he. byłby faktycznie fajny, bo poszukiwanie dobrych rozwiązań, jest duzo bardziej "dynamiczne" niz w normalnym modelu ,-) Ta panterę przebudowywałem chyba z 5 razy, żeby osiągnąć dobry efekt i żeby fajnie jeździła. Początkowo na przykład układ jezdny był amortyzowany za pomocą wałków skrętnych, ale nie miały one odpowiednich ugięć, bo tutaj wahacz jest bardzo krótki, i zdecydowałem się na system sprężyn w kadłubie, No to mi się kadłub trochę rozjechał, i czołg stracił proporcje. No to przebudowałem układ sprężyn ,-)) No to silniki się nie mieściły ,-)) I tak dalej ,.-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Marca 2018 Autor Share Napisano 1 Marca 2018 Pojeździłem dzisiaj Pantherką po śniegu. Będzie z tego filmik. wrzucam cztery fotki, jako zanętę ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 nie wiem co powiedzieć.... imponujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Kawał klockowej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotwang Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Red baron -Pantera ;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Fajna ta Pantera z klocków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Marca 2018 Autor Share Napisano 30 Marca 2018 Troche nowsza wersja. Pare poprawek tu i tam ,-) Teraz Pantere przerobie w Jagdpanthere ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 31 Marca 2018 Share Napisano 31 Marca 2018 Z polistyrenu, z papieru czy z lego - sylwetka pantery jest niespotykanej urody! Gratulacje za realizacje ciekawego projektu. Pozdrawiam, Jakx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi