martinello Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Bazylms - od kwietnia 1943 (według wytycznych) stosowano light mud jako jaśniejszy kolor. Był to kolor przygotowany już na Sycylię i Włochy a nie na Afrykę. Cooper69 - nie podważam w żadnym wypadku zastosowanego odcienia light mud - widzę tylko, ze na czarno - białych fotkach jaśniejszy kolor kamuflażu jest dużo jaśniejszy np. od bluz mundurowych. Głośno myślę - może te czołgi były we wcześniejszym kamuflażu z użyciem Desert Pink lub Light Stone ? A może jeszcze wcześniejszym odcieniem... Ale wiadomo jak zwodnicza jest interpretacja czarno - białych fotografii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Pamiętaj Marcinie, że zdjęcia żeby były wyraźniejsze mają bardzo często podkręconą ekspozycję i tracą tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Dlatego tylko głośno myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Września 2018 Autor Share Napisano 13 Września 2018 Plamy wykonane za pomocą substytutu Panzer Putty - kupiłem za 20 zł w EMPIK-u. Tak to wygląda na chwilę obecną. trochę trzeba podmalować/poprawić i uzupełnić "zjedzone" przez masę elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Auć, szczególnie osłony reflektorów. Nie chciałeś tych zielonych plam od razu porozjaśniać jak już było maskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Zielony kolor to jest .... ? Kontrast między kolorami wydaje się odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Tamiya Olive Green Poprawię jeszcze plamy na lewej burcie, dodam regulaminowe białe akcenty na dole transmisji i lufy, zmoduluję trochę kolory (myślę, że rozjaśniony i wodnisty Light Mud załatwi sprawę też na zielonym) i przygotuję szablony - będę próbował żeby tylko skorpion po prawej stronie wieży był z kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 No, no, nabieram ochoty na zrobienie "zapalniczki"... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Września 2018 Autor Share Napisano 21 Września 2018 Zgodnie z regulaminem brytyjskim pomalowałem dół transmisji i lufy na biało. Wykonałem rozjaśnienia obu kolorów mieszanką białego z light mud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Września 2018 Autor Share Napisano 23 Września 2018 Dorobiłem plamy na tylnej płycie w następujący sposób. Oczywiście będzie trzeba to troszkę poprawić i zgrać z resztą (rozjaśnienia/spłowienia) ale myślę, że będzie ok. Namalowałem na początek nazwę własną korzystając z szablonu. Zostaje jeszcze numer seryjny (tu już szablon wycinany laserem) i żółte trójkąty na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Września 2018 Autor Share Napisano 29 Września 2018 Kolega wyprodukował docelowe maski. Efekty oceńcie sami. Niestety na prawej burcie mi napis trochę poleciał w jedną stronę ale myślę, że w skali 1:1 też się zdarzało Trochę też go porozjaśniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 bardzo bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Ciekawe to wygląda. To co, teraz washe, oleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Bardzo fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Fajny, oglądam dalej i jak zawsze liczę na szczegółową relację z malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Października 2018 Autor Share Napisano 8 Października 2018 Drewienko i narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchner66 Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Gotowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nephlite Napisano 12 Października 2018 Share Napisano 12 Października 2018 Gotowy: Co to - czy dobrze myślę że celownik na wieżę, i gdzie można kupić no i po ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Października 2018 Share Napisano 12 Października 2018 Dołączam do pytania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Października 2018 Autor Share Napisano 12 Października 2018 Tak to celownik typu sekstant w 1/35 Cena 15 zł + przesyłka (gustowne opakowanie w zestawie)! Przy 3 szt. przesyłka w cenie - list. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miniex Napisano 12 Października 2018 Share Napisano 12 Października 2018 Witam, wezmę tego 8szt. Proszę o kontakt na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Października 2018 Autor Share Napisano 13 Października 2018 Taką mam końcepcję nt. bambetli na czołgutku - oczywiście będzie jeszcze lina i sznurek mocujący klamoty na tylnej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchner66 Napisano 13 Października 2018 Share Napisano 13 Października 2018 ...Przy 3 szt. przesyłka w cenie - list. lub czwarta sztuka gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Października 2018 Autor Share Napisano 20 Października 2018 Tak prezentuje się zamontowany celownik typu sekstant - dostępny jako odlew żywiczny (15 zł szt.) W celu zamontowania go trzeba ściąć z boku pokrywkę peryskopu - inaczej montaż byłby nieprawidłowy. Osmagałem też czołg wstępnie takim oto "urządzeniem - szczotką" symulującą przejazd przez krzakulce, drzewa itp.(w Italii ciągle musieli się przebijać/kryć w gajach oliwnych, winnych i lasach bo jeżdżenie po tzw. patelni wśród gór było proszeniem się o tzw. skrzyneczkę) - jest to tzw. skrętka komputerowa czyli fachowo kabel UTP. Łosz rdzawy (na 4 ml rozcieńczalnika Lifecolor, 0,4ml LC UA 701 i do smaku 6 kropli UA 703) i miźnięcie ostróg natural steel od Vallejo żeby przygotować gąski do dalszych zabiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 20 Października 2018 Share Napisano 20 Października 2018 Baardzo mi się to wszystko podoba. Śledzę sobie od początku warsztat i jestem na TAK. Ładne kolorki wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi