Skocz do zawartości

Elefant Sd.Kfz.184 Tamiya 1:48

Markuz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • 6 years later...

Idąc za ciosem wtoczyłem słonia do malarni. 

Kolor bazowy Vallejo 71.025 ...

DSC_0104

... i cieniowanie .

DSC_0106

Teraz najtrudniejsze, wymalować jako tai kamuflaż.

Jeszcze nie mam koncepcji na podstawkę ale coś się wymyśli.

Pozdrawiam

• Like 3

Przegrałem walkę z aerografem i farbami AK i Vallejo. 

Kamuflaż wymalowany pędzlem. Nie podoba mi się za bardzo. Mam nadzieje, że łosz i inne zabiegi spowodują że trochę się zintegruje z bryła pojazdu - zobaczymy. Teraz leci błysk kalki i brudzing.

DSC_0111

DSC_0110

Pozdrawiam

No to da się uratować, zrób podobnie jak na okładce modelu, oni to nawet nieźle oddali, o ile dało się z czarno białej foty coś wywnioskować, ale śmiało możesz się na tym wzorować podobnie jak w instrukcji 

veWvXZG.jpg

Taki kamuflaż wypadało by wymalować aerografem. 

Walczyłem ostatnie 24h żeby cokolwiek sensownego wyszło i lipa, przemalowywałem bazę 3 razy.

Chyba odłożę go do szafy i pomyślę co dalej. 

44 minuty temu, enten napisał:

Zmyj i maluj jeszcze raz. Trzymam kciuki! 

Dokładnie!

17 godzin temu, Markuz napisał:

Walczyłem ostatnie 24h żeby cokolwiek sensownego wyszło i lipa, przemalowywałem bazę 3 razy.

Jak już znowu wymalujesz bazę, zrób sobie gdzieś z boku na jakimś kawałka plastiku próbnik: wymaluj bazą i próbuj kamo. No i odezwij się do mnie - podpowiem co i jak. To naprawdę nie jest trudne. 

Napisano (edytowane)

No cóż 48 h w cleanlux'sie troche pomogło. Farba nie chce złazić całkowicie. Kiedyś jak zmywałem farbę z KW to całość ładnie zlazła po 2 dniach moczenia.

Ni obeszło się bez strat, lufa się rozkleiła odpadło kilka blaszek. Poczekam niech całość wyschnie porządnie i psiknę delikatnie podkładem.

IMG_20250307_140303334_HDR

Edytowane przez Markuz
  • Sad 1

Napisano (edytowane)

Dlatego błotniki z blaszek się lutuje.., , tym bardziej że ten środkowy element błotnika ma element z blaszki który idzie pod ..spaja pierwszą i drugą cześć błotnika,  nie ma tu styku bezpośredniego czyli nie ma problemu, ogólnie to łączenie blaszek na ca to tylko problem, nawet jak pokleisz błotniki to jak je powyginasz to zawsze coś się odklei, z lutowaniem nie ma tej opcji

Edytowane przez Evildead

Proponuję zmywać IPA, chyba skuteczniejsze jest, a wciąż bezpieczne dla modelu. Nie trzeba tez tak długo trzymać, tylko po zanurzeniu powolutku sobie pędzelkiem ściągać farbę. 

13 godzin temu, Konrad-Ciba napisał:

Mocowania nad błotnikami nie powinny kołować na ryfl? 

Tak to wyglądało, powinien być jeszcze ten rant na boku, może producent blaszki nie przewidział, chyba że był i jest do dołu zagięty..

IMG_20250310_115512.jpg

13 godzin temu, Konrad-Ciba napisał:

Mocowania nad błotnikami nie powinny kołować na ryfl? 

To się zateguje na etapie brudzingu.

5 minut temu, Evildead napisał:

Tak to wyglądało, powinien być jeszcze ten rant na boku, może producent blaszki nie przewidział, chyba że był i jest do dołu zagięty..

IMG_20250310_115512.jpg

Takiego szczegółu producent blaszki nie przewidział.