spiton Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Stary porządny Airfix. Idealny do dłubania ,-) Ja po prostu lubie dłubacke, taka freestylową ,-) Chce zrobić samolot ze zdemontowana górą osłony podwozia . Kilka zdjęć z dłubacki Grzbiet kadłuba Tutak spód, z wydłubanymi dziurami na podwozie i klapy wiadomo co ,-) Przy tym elemencie troche podłubałem, choc tego nie widac ,-)) A oto podwozie. Czyli detal, który mnie zainspirował do budowy tego modelu Cytuj
Marek K Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Ciekawy jestem czy hs-123 miał wypukłe nity .Może jakiś znawca się wypowie w tym temacie,zdjęcie mile widziane. Jak miał normalne to może wypadało by trochę je na modelu opiłować. Ciekawie się zapowiada, mam nadzieję że kolorystyka będzie ok ( nie sf jak w japońcach). Jest ciekawe wczesne kamo , 3 kolorowe. Cytuj
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Moje modelarstwo jest z natury SF i frajdolarskie. Proszę nie doszukiwać się w nim cech redukcyjnych. To bardziej scenografia ,-) Cytuj
Fixer Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Moje modelarstwo jest z natury SF i frajdolarskie. Spitonie - a nie chciałeś nigdy spróbować właśnie jakichś tematów sf, w stylu Maschinen Krieger? Cytuj
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Moje modelarstwo jest z natury SF i frajdolarskie. Spitonie - a nie chciałeś nigdy spróbować właśnie jakichś tematów sf, w stylu Maschinen Krieger? Fajne te klimaty. Chciałbym pewnie ,-)) I być może kiedyś coś takiego zrobię. W sumie moje przeróbki są czymś takim, przy czym mniej spektakularnym, bo inżynierski umysł, karze szukać rozwiązań pragmatycznych ,-). Ale robiłem już figurki potworów i ludzików, w stylu fantazy z modeliny , drewna i futra, tak, że takie klimaty nie są mi obce. Cytuj
Tleli Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Uważaj na spasowanie zastrzałów, bo ja nie poświęciłem im dosyć uwagi i tu poległem: http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00929.JPG Cytuj
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Uważaj na spasowanie zastrzałów, bo ja nie poświęciłem im dosyć uwagi i tu poległem:http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00929.JPG Ale go pięknie wyprowadziłeś !!! Ja się skupiłem na powierzchniach skrzydeł, trochę je podszlifowałem, trochę podbajerowałem lotki, pocieniłem i śmigło, żeby miało przekrój jak śmigło, Zastrzały tez trochę pod-bajerowałem, bo miały jamy skurczowe. Mocno podrzeźbiłem tez osłone silnika, bo miała taki masakryczny próg, wynikający z technologii odlewy, jakby przednia część osłony była kolektorem spalin, a wiemy, że tak nie było. Ale jak widać po Twoim modelu, da się z tego zrobić bardzo przyjemny model, a plastik jest bardzo fajny w obróbce ,-) Cytuj
Tleli Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 E, za bardzo chwalisz, ale dzięki ;) Nad powierzchnią płatów też się trochę popastwiłem: http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00951.JPG Życzę powodzenia w budowie - uniknij moich błędów. Cytuj
panDespota Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Obserwuję, bo pewnie będę go chciał wcisnąć do mojej kolekcji wrzesień '39. Cytuj
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 E, za bardzo chwalisz, ale dzięki ;)Nad powierzchnią płatów też się trochę popastwiłem: http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00951.JPG Życzę powodzenia w budowie - uniknij moich błędów. Pięknie przeryłeś linie podziału. Chyba najładniejszy Hs 123 z tego zestawu jaki widziałem. Powierzchnie płatów fajnie wyprowadziłeś, to wiesz przynajmniej o czym mówię ,_)) Cytuj
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Obserwuję, bo pewnie będę go chciał wcisnąć do mojej kolekcji wrzesień '39. Zdecydowanie warto. Fajny samolot, i fajnie sie go skleja. To mój drugi model Hs 123, i planuje jeszcze trzeci - Chińczyk mi się marzy. Cytuj
jerzype Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Super idzie:) ...ehhh te airfixy...nie wiem czemu ale mi także przypominają dawne lata (zwłaszcza te stare pudełka) i dają satysfakcje tzn otwierasz, czujesz ten smrodek z pudełka i widzisz makabrę i aż chcesz się zmierzyć z tym...i daje to przyjemność. Super Ci idzie Spiton. pozdrawiam Cytuj
Fixer Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Przy malowaniu to chyba sugerowali się makaronem ze swoich zupek Cytuj
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Znam takie zdjęcia tego typu kamuflazu. Cytuj
filipsg Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Ja ostatnio otworzyłem starego Airfixowego Centuriona, ale już mi zdążył minąć cały nostalgiczny zachwyt Pięknie z nim działasz, w ogóle to bardzo zgrabny samolot. Aż szkoda że bez zastrzałów na wierzchu latał. Cytuj
spiton Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 Tutaj macie zdjęcie śmigiełka, i schemat, jak jest zrobione. Oczywiście po to, żeby się dobrze kręciło. model pomalowany ,-) teraz kalki ,-)) A potem zlepić do kupy ,_) Cytuj
abtb Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Zlepiłem do kupy No i w p..... poleciał Szybko, krótko i na temat Z minusów to jakoś nie dostrzegam "szkiełka" przed kabiną Ale może wzrok już nie ten Będzie jeszcze jakaś "chemia", czy leci bezpośrednio do galerii? Cytuj
spiton Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 to, że zlepiłem, nie znaczy, że skończyłem ,-)) Nie ma szkiełka, strzemion, bomb, anteny, i brudzenia ,-) Cytuj
abtb Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 to, że zlepiłem, nie znaczy, że skończyłem Czekam z niecierpliwością Nie ma szkiełka, strzemion, bomb, anteny, i brudzenia ,-) I zbiornika Cytuj
spiton Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 Zbiornika też. Robie go , ale narazie ponosze klęski. Chciałem to mocowanie zrobić z cienkich drucików ... A przy okazji zrobiłem jeszcze trzy zdjęcia, bo wyszło słonce Tu widać fajnie rury wydechowe. I żaluzje nad km-ami Cytuj
spiton Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 kolejny krok, laserunek akrylowy, i roztarcie go papierami, i gąbkami ściernymi. Cytuj
filipsg Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Ostatni krok chyba trochę przesadzony, samolot wygląda jakby śmigłem w górę mąki uderzył Poza tym mi się podoba, ale ale... co to za pilot, co lata w czapce oficerskiej? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi