spiton Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Stary porządny Airfix. Idealny do dłubania ,-) Ja po prostu lubie dłubacke, taka freestylową ,-) Chce zrobić samolot ze zdemontowana górą osłony podwozia . Kilka zdjęć z dłubacki Grzbiet kadłuba Tutak spód, z wydłubanymi dziurami na podwozie i klapy wiadomo co ,-) Przy tym elemencie troche podłubałem, choc tego nie widac ,-)) A oto podwozie. Czyli detal, który mnie zainspirował do budowy tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Ciekawy jestem czy hs-123 miał wypukłe nity .Może jakiś znawca się wypowie w tym temacie,zdjęcie mile widziane. Jak miał normalne to może wypadało by trochę je na modelu opiłować. Ciekawie się zapowiada, mam nadzieję że kolorystyka będzie ok ( nie sf jak w japońcach). Jest ciekawe wczesne kamo , 3 kolorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Moje modelarstwo jest z natury SF i frajdolarskie. Proszę nie doszukiwać się w nim cech redukcyjnych. To bardziej scenografia ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Moje modelarstwo jest z natury SF i frajdolarskie. Spitonie - a nie chciałeś nigdy spróbować właśnie jakichś tematów sf, w stylu Maschinen Krieger? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Moje modelarstwo jest z natury SF i frajdolarskie. Spitonie - a nie chciałeś nigdy spróbować właśnie jakichś tematów sf, w stylu Maschinen Krieger? Fajne te klimaty. Chciałbym pewnie ,-)) I być może kiedyś coś takiego zrobię. W sumie moje przeróbki są czymś takim, przy czym mniej spektakularnym, bo inżynierski umysł, karze szukać rozwiązań pragmatycznych ,-). Ale robiłem już figurki potworów i ludzików, w stylu fantazy z modeliny , drewna i futra, tak, że takie klimaty nie są mi obce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Uważaj na spasowanie zastrzałów, bo ja nie poświęciłem im dosyć uwagi i tu poległem: http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00929.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Uważaj na spasowanie zastrzałów, bo ja nie poświęciłem im dosyć uwagi i tu poległem:http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00929.JPG Ale go pięknie wyprowadziłeś !!! Ja się skupiłem na powierzchniach skrzydeł, trochę je podszlifowałem, trochę podbajerowałem lotki, pocieniłem i śmigło, żeby miało przekrój jak śmigło, Zastrzały tez trochę pod-bajerowałem, bo miały jamy skurczowe. Mocno podrzeźbiłem tez osłone silnika, bo miała taki masakryczny próg, wynikający z technologii odlewy, jakby przednia część osłony była kolektorem spalin, a wiemy, że tak nie było. Ale jak widać po Twoim modelu, da się z tego zrobić bardzo przyjemny model, a plastik jest bardzo fajny w obróbce ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 E, za bardzo chwalisz, ale dzięki ;) Nad powierzchnią płatów też się trochę popastwiłem: http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00951.JPG Życzę powodzenia w budowie - uniknij moich błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Obserwuję, bo pewnie będę go chciał wcisnąć do mojej kolekcji wrzesień '39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 E, za bardzo chwalisz, ale dzięki ;)Nad powierzchnią płatów też się trochę popastwiłem: http://www.specjalnoscchk.pl/modele/Hiszpania/DSC00951.JPG Życzę powodzenia w budowie - uniknij moich błędów. Pięknie przeryłeś linie podziału. Chyba najładniejszy Hs 123 z tego zestawu jaki widziałem. Powierzchnie płatów fajnie wyprowadziłeś, to wiesz przynajmniej o czym mówię ,_)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Obserwuję, bo pewnie będę go chciał wcisnąć do mojej kolekcji wrzesień '39. Zdecydowanie warto. Fajny samolot, i fajnie sie go skleja. To mój drugi model Hs 123, i planuje jeszcze trzeci - Chińczyk mi się marzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Super idzie:) ...ehhh te airfixy...nie wiem czemu ale mi także przypominają dawne lata (zwłaszcza te stare pudełka) i dają satysfakcje tzn otwierasz, czujesz ten smrodek z pudełka i widzisz makabrę i aż chcesz się zmierzyć z tym...i daje to przyjemność. Super Ci idzie Spiton. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Przy malowaniu to chyba sugerowali się makaronem ze swoich zupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Znam takie zdjęcia tego typu kamuflazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Ja ostatnio otworzyłem starego Airfixowego Centuriona, ale już mi zdążył minąć cały nostalgiczny zachwyt Pięknie z nim działasz, w ogóle to bardzo zgrabny samolot. Aż szkoda że bez zastrzałów na wierzchu latał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2018 Tutaj macie zdjęcie śmigiełka, i schemat, jak jest zrobione. Oczywiście po to, żeby się dobrze kręciło. model pomalowany ,-) teraz kalki ,-)) A potem zlepić do kupy ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2018 Kolejny krok. Kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2018 Zlepiłem do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Zlepiłem do kupy No i w p..... poleciał Szybko, krótko i na temat Z minusów to jakoś nie dostrzegam "szkiełka" przed kabiną Ale może wzrok już nie ten Będzie jeszcze jakaś "chemia", czy leci bezpośrednio do galerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2018 to, że zlepiłem, nie znaczy, że skończyłem ,-)) Nie ma szkiełka, strzemion, bomb, anteny, i brudzenia ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Fajne kalosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 to, że zlepiłem, nie znaczy, że skończyłem Czekam z niecierpliwością Nie ma szkiełka, strzemion, bomb, anteny, i brudzenia ,-) I zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2018 Zbiornika też. Robie go , ale narazie ponosze klęski. Chciałem to mocowanie zrobić z cienkich drucików ... A przy okazji zrobiłem jeszcze trzy zdjęcia, bo wyszło słonce Tu widać fajnie rury wydechowe. I żaluzje nad km-ami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2018 kolejny krok, laserunek akrylowy, i roztarcie go papierami, i gąbkami ściernymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Ostatni krok chyba trochę przesadzony, samolot wygląda jakby śmigłem w górę mąki uderzył Poza tym mi się podoba, ale ale... co to za pilot, co lata w czapce oficerskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi