Thalgonis Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Dobry wieczór, jak już pisałem gdzie indziej na tym forum, po ponad 30 latach zachciało mi się wrócić do "zabawy" w klejenie plastików. Namówiono mnie też do założenia pierwszego warsztatu, co niniejszym czynię. Ponieważ tak kiedyś jak i teraz "uwielbiam" samoloty niemieckie z okresu II WW, to na pierwszy ogień poszedł jeden z najbardziej, moim zdaniem, eleganckich samolotów "szkopskich" - Messerschmitt Bf110. Model zakupiłem "sercem" czego teraz trochę żałuję, bo okazało się, że Eduard "przesadził" w szczegółowości - części 1-2 mm są dla mnie szalenie trudne w montażu bo oczy już nie te... Ale z drugiej strony, co za satysfakcja jak uda takie "barachełko" wsadzić tam gdzie trzeba :-) Nie zrobiłem zdjęć wyprasek, więc tylko okładka pudełka i część kokpitu... (jak wstawić tu zdjęcie? nie dysponuję niczym innym tylko dropboxem...) https://www.dropbox.com/s/1exslwr7k725owe/Bf110_01.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/se7g7rksibqujtf/Bf110_02.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/98oiyrlsrcxir7p/Bf110_03.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/dspkdvnvsp7uqel/Bf110_04.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/z6rga4u1e0s111m/Bf110_05.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/bk3q12udygi2clu/Bf110_06.jpg?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Imgur.com lub Postimage.org. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) A podziękować :-) To dłączam brakujące fotki: Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Mała blaszka by zdecydowanie poprawiła kokpit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Przygotuj się na gimnastykę przy gondolach. Trochę trzeba pokombinować, żeby to spasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2018 Przygotuj się na gimnastykę przy gondolach. Trochę trzeba pokombinować, żeby to spasować. Nie strasz... A tak wogóle to nie niedopisałem do „wstępniaka”: model będzie „pudełkowy”, najpierw chcę sobie przypomnieć jak to się „je” a dopiero w następnych spróbować bawić się dodatkami w postaci np. zestawów fototrawionych. Acha, maloanie pędzelkowe - już się boję patrząc na powierzchnię skrzydeł w wyprasce I właśnie z farbami mam już pierwsze problemy. Pracuję na MrHobby seria H. One już same w sobie wdają się rozrzedzone, ale wg tutejszych przykazań rozcieńczam No i nie wiem czy dobrze - próbuję 2:1 lub 3:1 i na powierzchniach większych (np. wnętrze kadłuba) przy trzech warstwach krycie jest, ale smurzy jak jasna ch...a... Może to wina pędzla (miękka 12 od Italeri) a może wina leży w rekach trzymającego pędzelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Albo wina farby ... Mr Hobby to bardzo dobre i polecane farby ale do aerografu. Jak malujesz pędzlem to kup farby do pędzla Hataka Blue lub Vallejo, polecam te pierwsze bo są dostępne w małych buteleczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2018 Albo wina farby ... Mr Hobby to bardzo dobre i polecane farby ale do aerografu. Hm... tam gdzie kupiłem było napisane, że ta właśnie seria nadaje się i do tego i do tego... Jak malujesz pędzlem to kup farby do pędzla Hataka Blue lub Vallejo, polecam te pierwsze bo są dostępne w małych buteleczkach. Hatakę mam, ale akurat nie ten zestaw do tego modelu. A w Vallejo wogóle nie widziałem barw pod konkretne RLMy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Ciąg dalszy... Strasznie nie spasowany kadłub - mimo że z przodu/z tyłu jest idealnie równo, to linie podziału na spodzie są widocznie przesunięte względem siebie... Na górze trochę lepiej. Za to łączenie dwóch połówek prawie idealne - nie za bardzo mam co tu szpachlować :-) Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2018 Może ktoś mi pomoże znaleźć takie info: czy egzemplarz Bf 110E LN+LR, pilotowany przez Lt. Felix-Maria Brandis, latający w Finlandi w 1942 roku (Malmi) wykonywał loty z podwieszonymi bombami? Sam model posiada opcję „bombową” ale już wzór malowania tych bombek nie uwzględnia. Na sieci znajduję głównie obrazki tego modelu raz z innym bez tej opcji. Stare zdjęcia, które znalazłem pokazują samolot z innymi oznaczeniami (np. LN+KL)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2018 Ma ktoś może "plan" nitowania na skrzydłach (i statecznikach) w 110-ce? Na sieci znalazłem tylko boczne kadłuba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Utknąłem na etapie malowania - okazało się, że kupiłem złe farby do pędzelka. Mimo trzech warstw widać smugi jak cholera. Czekam na dostawę nowych a te stare trzeba będzie zmyć :-/ Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Hejka, słuchajcie, jak zaszpachlować taaakie dziury (w czerwonych kółkach)? Przecież to co wsadzę szpachlówką to chyba wpadnie do środka jak zaschnie... PS. Na brud proszę nie zwracać uwagi - model tuż po czyszczeniu Wamodem :-) Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 29 Czerwca 2018 Share Napisano 29 Czerwca 2018 Na pędzel to tylko emalie najlepiej bo nie robią smug nawet cięzko sie postarać o smugi. Polecam Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2018 Wklej tam hips o podobnej grubości, wyszlifuj i wtedy zobaczysz czy potrzeba szpachlować czy wystarczy sam hips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2018 Eeeee... a szto eto ten „hips”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2018 Plastik A4 o różnych grubościach do kupienia w sklepach dla plastyków i modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 30 Czerwca 2018 Share Napisano 30 Czerwca 2018 He, he. Gondole, a nie mówiłem? Jedna uwaga. Nie szpachluj tego do końca. Te wybrzuszenia na klapach wchodziły do gondol, więc musisz tam zostawić maluśką szparę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Krakałeś, krakałeś Pythio :-))) Coś takiego (to oczywiście fotomontaż)? Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 30 Czerwca 2018 Share Napisano 30 Czerwca 2018 Mniej-więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Lipca 2018 Autor Share Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Nieszczęść ciąg dalszy... Podczas mycia modelu Wamodem puścił także gdzieniegdzie klej, czego nie zauważyłem i przez tą nieuwagę szlag trafił osłonę karabinów na spodzie kadłuba Teoretycznie jest wyjście - zamontować w tym miejscu „nosidło” bomb. Nie chciałem wprawdzie robić wersji z bombami bo raz że nie zrobiłem wcześniej otworów w skrzydłach (na uchwyty) a dwa, nie mam do niej szablonu malowania, ale chyba nie będzie wyjścia... Przy okazji znalazłem „ciekawostkę” w wyprasce Eduarda - element, o którym w instrukcji ni ma nic, kompletnie nic. Znalazłem na sieci zdjęcie, na którym to widać i okazało się, że jest to dodatkowy zbiornik paliwa na 1250 litrów. Tylko, że oczywiście nie mam żadnego wzoru malowania (Eduard w wersji weekendowej ma tylko jeden wzór, który nie zawiera ani tego zasobnika ani ni uwzględnia bombek)... Można przyjąć, że ma być tak jak cały spód samolotu - czyli RLM76. Tylko cholera wie czy to zgra się z posiadanymi kalkomaniami (bo oczywiście też są tylko w jednej wersji)... Troszkę „zgłupłem” bo nie wiem co mam wybrać... Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Lipca 2018 Autor Share Napisano 5 Lipca 2018 Chcąc użyć jako podkład czarnej farby XF-1 tamki to jak mocno ją rozcieńczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 W ramkach często są elementy wspólne dla kilku wersji samolotu, między innymi do tych nie uwzględnionych w instrukcji. To dość popularna praktyka. Jako podkład proponuję mimo wszystko użyć farby podkładowej. Widzę, że malujesz pędzlem, więc polecam podkład w sprayu, np akrylowy humbrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 Podkład kup lepiej w sprayu np Mr Surfacer 1200 szary albo 1500 czarny, bo podkład pędzlem nakładać to mija się z celem. Choć pędzlem to możesz malować w ogóle bez podkładu, chyba, że chodzi o słabo kryjące kolory. Ale wtedy tym bardziej szary, albo nawet biały, nie czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Lipca 2018 Autor Share Napisano 6 Lipca 2018 W ramkach często są elementy wspólne dla kilku wersji samolotu, między innymi do tych nie uwzględnionych w instrukcji. To dość popularna praktyka. Jako podkład proponuję mimo wszystko użyć farby podkładowej. Widzę, że malujesz pędzlem, więc polecam podkład w sprayu, np akrylowy humbrol. Właśnie zakupiłem aerka i to będzie pierwszy raz z malowaniem „zawodowym” :-))) Dlatego pytam o ten podkład bo na wielu filmikach z YT widzę, że często używany jest podkład czarny (dlatego że lepiej widać rzeczy do poprawki ???). Mam wprawdzie podkład w sprayu tamki (surfacer L biały) ale przy moim poprzednim modelu ciągle mi w pewnych miejscach „zalewało” powierzchnię - nie, nie trzymałem w jednym miejscu, starałem się psikać tak jak widziałem na filmikach mistrzów. Prawdopodobnie to kwestia wprawy, ale skoro już mam aerka to może warto sprawdzić inne podkłady. Z tym że wolałbym NIE Gunze - wyjątkowo nie leży mi zapach (łeb mnie po tym strasznie nawala) - oczywiście jeżeli podkład gunzowski nie wali tak jak ich Leveling Thinner, to może dałoby się wytrzymać :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi