Jump to content

PZL.37A Łoś, Fly Model, 1:72, wideorelacja.

jpl
 Share

Recommended Posts

Jak to mówią, miłe złego początki.

Ciekawe, jak pójdzie z dopasowaniem skrzydeł do kadłuba, u mnie trzeba go było poszukać samodzielnie, bo do pudełka zapomnieli dopasowania dołączyć - co prawda mój to "Łoś B", więc inny kadłub - trzymam więc kciuki.

Powodzenia, z pozdrowieniami

Hubert

Z dopasowaniem ciężko. Starałem się to pokazać oszczędnie, podobnie jak model po dopasowaniu.

Cóż, z ostateczną oceną się wstrzymam, ale jeśli IBG nie zrobi jakiegoś kosmicznego błędu, wygra "rywalizację" w przedbiegach.

Tymczasem kolejny odcinek:

Zapraszam.

Szybko Ci to idzie, ale mam wrażenie, że zbyt szybko. Trochę za mało szpachli i szlifowania, zwłaszcza na łączeniu skrzydeł z kadłubem i końcówkach płatów. Słabo też spasowane usterzenie ze statecznikiem pionowym. To będzie widoczne, niestety.

Z pozdrowieniami

Hubert

A propo's nakładania farb. Zwróciłem teraz uwagę na pewne niedobre Twoje przyzwyczajenie - malując, trzymasz aerograf pod kątem do malowanej powierzchni. To źle, weź model w rękę i staraj się malować tak, żeby trzymać aerograf jak najbardziej do niej prostopadle.

Dzięki za uwagi, zwłaszcza Tobie, Mariucha. Teraz już wiem, dlaczego miałem taki odkurz. Postaram się to wykorzystać przy "Łosiu" z IBG.

Model skończyłem, przyznam się, z trudem. Jeśli ktoś się uprze i przyłoży bardziej, może z niego wycisnąć więcej, pytanie tylko, czy po wejściu na rynek zestawu z IBG będzie w ogóle taka potrzeba.

Zapraszam.

Witam zaznaczam że lubię oglądać twoje relacje z budowy .

Mam pytanie bo radzisz sobie coraz lepiej ,czemu zostawiasz takie babole na które patrzy się z niesmakiem . Obejrzyj sobie ostatni odcinek niewierze że nie dostrzegasz tego bałaganu przy środkowej komorze ,połączenie kadłub skrzydło itp . Modelarstwo to między innymi dokładność i precyzja czemu nie przyłożysz się do szpachlowania i szlifowania bo reszta idzie ci coraz lepiej .Nie chciałem cię urazić a tylko zwrócić uwagę na problem który może tylko ja dostrzegam . Pozdrawiam

To trudny model, łatwo do niego stracić serce i rzucić nim o ścianę - mnie już kilka razy taka ochota nachodziła, ale szczęśliwie przeszła.

Myślę, że jpl po prostu chciał go skończyć jak najszybciej i zapomnieć o nim - choć szczerze mówiąc, doszpachlowanie i doszlifowanie tych wszystkich problematycznych miejsc (łączeń połówek kadłuba, przejść skrzydło - kadłub, jest ich w tym modelu mnóstwo), dopasowanie oszklenia, itd., zajęłoby może dodatkowe pół godzinki, może godzinę pracy. Jak wcześniej pisałem, widać w tym warsztacie pośpiech, wroga dokładności.

Na pocieszenie, malowanie wyszło dość udanie - choć szkoda, że nie było naszym Łosiom dane aż tak mocno się "styrać".

Trzymam kciuki, żeby Łoś z IBG wyszedł Ci lepiej.

Z pozdrowieniami

Hubert

Witam zaznaczam że lubię oglądać twoje relacje z budowy .

Mam pytanie bo radzisz sobie coraz lepiej ,czemu zostawiasz takie babole na które patrzy się z niesmakiem . Obejrzyj sobie ostatni odcinek niewierze że nie dostrzegasz tego bałaganu przy środkowej komorze ,połączenie kadłub skrzydło itp . Modelarstwo to między innymi dokładność i precyzja czemu nie przyłożysz się do szpachlowania i szlifowania bo reszta idzie ci coraz lepiej .Nie chciałem cię urazić a tylko zwrócić uwagę na problem który może tylko ja dostrzegam . Pozdrawiam

Bylo juz o tym kilka razy

Witam, dzięki za uwagi i komentarze - było tak, jak pisał Hubert Kendziorek - czyli skończyć możliwie najszybciej. Nie jest to zbyt modelarskie podejście, za co przepraszam, ale chyba każdy, kto kleił tego "Łosia", wie, o co chodzi. Ten z IBG powinien pójść dużo lepiej, no ale to w przyszłości...

• 1 month later...