KRL Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 Nie jestem pewien ale to chyba pierwszy prezentowany przeze mnie w galerii model w skali 1:72 na formu. Model Su-T50 niestety nie jest dostepny w mojej ulubionej skali 1:32 a w 1:48 jest model od HPH który zresztą zakupiłem ale same próby dopasowania części spowodowały że nie mam ochoty barać się za jego sklejanie. Wracając do 1:72 prezentowany model to Hobby Boss o modelu nie ma sensu wiele się rozpisywać merytorycznie jest sporo zastrzeżeń opisywanych na różnych forach dotyczących samego kształtu kadłuba. Podobno Zvezda jest pod tym względem lepsza. Natomiast w kwestii spasowania jest dobrze nie było większych problemów z tym modelem. Biorąc ten model na warsztat byłem przekonany że jest to typowy model weekendowy, okazało się że model jednak dał mi w kość w kwestii malowania i kalkomanii. W zasadzie do malowania podchodziłem kilka razy i mam tu na myśli głównie silniki malowałem i zmywałem je trzy razy. Efekt końcowy był taki że złożyłem model zrobiłem fotki końcowe i oglądając foty postanowiłem że wprowadzę w ich malowaniu drobne poprawki. Znów zrobiłem kilka fotek i znów kilka poprawek. Tyle przygód malarskich kolejne przejścia to kalki Begemot które nie wiedzieć czemu nie są wykonane w całości tylko z poszczególnych paseczków czeronych przerywanych linii więc czas ich nakładania wydłuża się bardzo i dają w kość. Wyniki do zobaczenia poniżej: Cytuj
Mates Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 Pomijając błędy merytoryczne, które popełnił Hobby Boss, sam finalny odbiór jest bardzo dobry. W 1:72 ten model ma pewnie 35 centymetrów, co nie? Na fotkach wygląda na dość sporych rozmiarów. Cytuj
Dziobak Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 Bardzo ładny, też mam ten model w planach Cytuj
Mates Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 31cm, jak dla mnie to maluszek. A to faktycznie, sądziłem, że jest nieco większy. Cytuj
spiton Napisano 5 Września 2018 Napisano 5 Września 2018 genialne przebarwienia na silnikach. A reszta bardzo fajna Cytuj
KRL Napisano 6 Września 2018 Autor Napisano 6 Września 2018 Dzięki za pozytywny odbiór. Subtelnie ponieważ w końcu to prototype a te zwykle są zadbane jak nowe auto w rodzinie przez pierwszy miesiąc. genialne przebarwienia na silnikach. A reszta bardzo fajna Przyznam że wykonanie silników w skali 1:72 okazało się być bardziej wymagające niż w większych skalach a to za sprawą miejsca którego tu za wiele nie ma. Tym bardziej cieszę się że zrobiły na tobie pozytywne wrażenie. Cytuj
bazylms Napisano 6 Września 2018 Napisano 6 Września 2018 Jak do tej pory utrzymujesz tendencję dobrych modeli, ten też się do nich zalicza. Cytuj
Fixer Napisano 6 Września 2018 Napisano 6 Września 2018 Tyle przygód malarskich kolejne przejścia to kalki Begemot które nie wiedzieć czemu nie są wykonane w całości tylko z poszczególnych paseczków czeronych przerywanych linii więc czas ich nakładania wydłuża się bardzo i dają w kość. A którego zestawu kalek użyłeś? Bo do PAK-FA są dwie wersje -do Zvezdy i Hobby Bossa. Te do HB są w większości jako powierzchnie, a nie paski. Oczywiście nie wszystkie, bo nie zmieściłyby się na pojedynczym arkuszu. I ogólnie jak z jakościa tych kalkomanii? Cytuj
KRL Napisano 6 Września 2018 Autor Napisano 6 Września 2018 Ogólnie kalki są dość przyjemne w nakladaniu jedna należą do tych delikatnych więc wymagają delikatnego obchodzenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi