KRL Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Nie jestem pewien ale to chyba pierwszy prezentowany przeze mnie w galerii model w skali 1:72 na formu. Model Su-T50 niestety nie jest dostepny w mojej ulubionej skali 1:32 a w 1:48 jest model od HPH który zresztą zakupiłem ale same próby dopasowania części spowodowały że nie mam ochoty barać się za jego sklejanie. Wracając do 1:72 prezentowany model to Hobby Boss o modelu nie ma sensu wiele się rozpisywać merytorycznie jest sporo zastrzeżeń opisywanych na różnych forach dotyczących samego kształtu kadłuba. Podobno Zvezda jest pod tym względem lepsza. Natomiast w kwestii spasowania jest dobrze nie było większych problemów z tym modelem. Biorąc ten model na warsztat byłem przekonany że jest to typowy model weekendowy, okazało się że model jednak dał mi w kość w kwestii malowania i kalkomanii. W zasadzie do malowania podchodziłem kilka razy i mam tu na myśli głównie silniki malowałem i zmywałem je trzy razy. Efekt końcowy był taki że złożyłem model zrobiłem fotki końcowe i oglądając foty postanowiłem że wprowadzę w ich malowaniu drobne poprawki. Znów zrobiłem kilka fotek i znów kilka poprawek. Tyle przygód malarskich kolejne przejścia to kalki Begemot które nie wiedzieć czemu nie są wykonane w całości tylko z poszczególnych paseczków czeronych przerywanych linii więc czas ich nakładania wydłuża się bardzo i dają w kość. Wyniki do zobaczenia poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Pomijając błędy merytoryczne, które popełnił Hobby Boss, sam finalny odbiór jest bardzo dobry. W 1:72 ten model ma pewnie 35 centymetrów, co nie? Na fotkach wygląda na dość sporych rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 5 Września 2018 Autor Share Napisano 5 Września 2018 31cm, jak dla mnie to maluszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Subtelnie wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Bardzo ładny, też mam ten model w planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 31cm, jak dla mnie to maluszek. A to faktycznie, sądziłem, że jest nieco większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Wyszło mega świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Wyszedł bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 genialne przebarwienia na silnikach. A reszta bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Dzięki za pozytywny odbiór. Subtelnie ponieważ w końcu to prototype a te zwykle są zadbane jak nowe auto w rodzinie przez pierwszy miesiąc. genialne przebarwienia na silnikach. A reszta bardzo fajna Przyznam że wykonanie silników w skali 1:72 okazało się być bardziej wymagające niż w większych skalach a to za sprawą miejsca którego tu za wiele nie ma. Tym bardziej cieszę się że zrobiły na tobie pozytywne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Jak do tej pory utrzymujesz tendencję dobrych modeli, ten też się do nich zalicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Tyle przygód malarskich kolejne przejścia to kalki Begemot które nie wiedzieć czemu nie są wykonane w całości tylko z poszczególnych paseczków czeronych przerywanych linii więc czas ich nakładania wydłuża się bardzo i dają w kość. A którego zestawu kalek użyłeś? Bo do PAK-FA są dwie wersje -do Zvezdy i Hobby Bossa. Te do HB są w większości jako powierzchnie, a nie paski. Oczywiście nie wszystkie, bo nie zmieściłyby się na pojedynczym arkuszu. I ogólnie jak z jakościa tych kalkomanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Ogólnie kalki są dość przyjemne w nakladaniu jedna należą do tych delikatnych więc wymagają delikatnego obchodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi