Solo Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 A toto czerwone coś to co to ? Bodajże uchwyt od drzwiczek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 A toto czerwone coś to co to ? Bodajże uchwyt od drzwiczek ;) Niestety to nie "...uchwyt od drzwiczek" To jest łom do wyjścia awaryjnego, z tym łomem trzeba uważać nie każdy Spit go posiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Ale poczemu czerwone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 A toto czerwone coś to co to ? Bodajże uchwyt od drzwiczek ;) Niestety to nie "...uchwyt od drzwiczek" To jest łom do wyjścia awaryjnego, z tym łomem trzeba uważać nie każdy Spit go posiadał I kolejna wiedza zdobyta, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Ale poczemu czerwone ? A jaki miał być kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Srebrny albo w kolorze wnętrza. Czerwone to współczesny wymysł restaurowanych egzemplarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Z tego co się orientuję (aczkolwiek nie mam na to żadnego glejtu ) to jest tak jak pisze Taki Jeden; że łom czerwony jest we współcześnie latających Spitach, a w czasie wojny miał barwę stali, szary lub w barwie wcętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Tych śladów po wypychaczach nie będzie widać, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Tych śladów po wypychaczach nie będzie widać, prawda? Nie, nie będzie. Szczerze mówiąc to wydaje mi się, że bardzo mało będzie widać w środku. A tak się starałem fajnie zrobić kokpit :P Znacie jakieś strony gdzie są zdjęcia Spitfire'a MK.I? Z zewnątrz i z wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Czarne pasy fotela to też niezwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Czarne pasy fotela to też niezwykłe. Brązowe miały być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 jeśli nie będzie widać to dla mnie jest fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Pasy to coś pomiędzy beżowym a zielonym a a fotele były z bakelitu były więc kolor zły masz kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Jak usunąć linie na łączeniu kadłub oraz skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Zaszpachlować i „szorować” papierem ściernym - nie ma letko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Płynną szpachlą czy bardziej gęstą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Dzisiaj skleiłem kadłub oraz skrzydła. Wkleiłem tez kokpit do środka. Niestety przy łączeniu kadłuba i skrzydeł był widoczny schodek, którego nie mogłem zlikwidować papierem ściernym i musiałem użyć szpachlówki Tamiya Basic Putty. Jutro może to przeszlifuję. Nie wiem jak to wyjdzie, bo jeszcze nigdy nie używałem szpachlówki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Szpachla to najmniej przyjemny etap zabawy modelarza (wg mnie) - uważaj żebyś przy tym „szuru-buru” papierem ściernym nie zatarł szczegółów linii podziału blach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Szpachla to najmniej przyjemny etap zabawy modelarza (wg mnie) - uważaj żebyś przy tym „szuru-buru” papierem ściernym nie zatarł szczegółów linii podziału blach... Tak, muszę uważać. Mam gdyby co takie coś ale nie wiem czy to dobre jest: https://www.google.pl/search?q=tamiya+knife&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwid7d7Zh8DdAhVDkSwKHQoxDUAQ_AUICigB&biw=2560&bih=943#imgrc=Reiv7jQgjgVRIM: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Akurat w MkI fotel z całkiem dużym prawdopodobieństwem był metalowy i jak najbardziej zielony. A alternatywny fotel nie był z bakelitu, tak przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Jeśli chodzi o malowanie różnych elementów i nie do końca poprawnych kolorów, to wyjaśnię, że nie muszę mieć sklejonego modelu w 100% zgodnego z realizmem. Bardziej się skupiam na zbieraniu doświadczenia i przyjemności z pracy niż z tego, że coś jest innego koloru niż to było w trakcie WWII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Jaki lakier wyjściowy mają mieć takie myśliwce? Błyszczący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 Jaki lakier wyjściowy mają mieć takie myśliwce? Błyszczący? Lakier był półmatowy. Zupełnie nowy miał pewien połysk, ale daleki od lustrzanego. Głęboko matowy był tylko czarny na kołpaku śmigła. Błyszczące w taki sposób jak lakiery samochodowe raczej nie były w użyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Jaki lakier wyjściowy mają mieć takie myśliwce? Błyszczący? Lakier był półmatowy. Zupełnie nowy miał pewien połysk, ale daleki od lustrzanego. Głęboko matowy był tylko czarny na kołpaku śmigła. Błyszczące w taki sposób jak lakiery samochodowe raczej nie były w użyciu. Czyli satyna, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi