Janisz Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Zamieszczony w Monitorze Polskim nr 217 z dnia 30 listopada 1918 roku podpisany przez Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego rozkaz stwierdzał: „Z dniem 28 listopada 1918 roku [rocznica bitwy pod Oliwą] rozkazuję utworzyć Marynarkę Polską" .... Stwierdziłem że to dobra okazja żeby sobie narzucić mały projekt pt. "100 lat PMW w 700-tce". Modeli jest trochę na rynku a tych których nie ma po prostu dorobię wg. planów. Na dziś plan budowy wygląda tak: I pojedyncze okładki. Z najważniejszych pozycji z DWS brakuje mi np. "Garlanda" z Niko ( gdzieś mi się zapodział) ale tu niedługo nie powinno być problemu dzięki IBG. Pozostałe pozycje czyli "Błyskotkę" czy 'Gryfa" po prostu wyrzeźbię. A jak nie to przerobię np. "E class" Tamiyi. Projekt jest z tych długodystansowych więc będzie się ciągnął.... A zacznę od "Pioruna" i "Orkana" bo te mam najlepiej obcykane w tym momencie dzięki 350-tką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Fajny wątek, jak się prezentują te żywice Niko? Dlaczego dwa Conrady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 Mają kilka lat i wyglądają bardzo szczegółowo w porównaniu np. do "Orkana" z HP. 2 "Conrady" bo z jednego spróbuję zrobić "Dragona". W końcu kadłub i kominy te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Projekt ambitny, obyś wytrwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 A gdzie ORP Bałtyk, najbardziej kozacko wyglądający LECHICKI okrENt ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 29 Listopada 2018 Share Napisano 29 Listopada 2018 Fajny pomysł, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 29 Listopada 2018 Share Napisano 29 Listopada 2018 Kibicuję! Piękna okazja do takiego projektu. Też podpisuję się pod petycją w kwestii Bałtyku. Hulk to, ale z jaką historią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 29 Listopada 2018 Autor Share Napisano 29 Listopada 2018 Skoro wczoraj napisałem A to dziś będzie the continue. Najpierw ORP "Piorun". i uzbrojenie No dobra przyznam się wam że już go kiedyś trochę zacząłem..... dziś popryskałem surfacerem. Mam też z nim pewien problem natury moralnej. Chodzi mi o malowanie. Wg. producenta czyli Niko nosił kamuflaż dwubarwny biało niebieski i byłoby ok ale "Orkan" będzie nosił identyczny kamuflaż a do tego biało niebieska "Burza" ..... trochę się mogą zlać w jedno........ zastanawiam się nad małą przeróbką na wersję z 1944 i kamo sprzed D-Day...... Teraz drugi model czyli ORP "Orkan". To poniżej to całość zestawu. I to wszystko żadnych blaszek i innych wynalazków, maszty zrób se sam itp...... W detalach wygląda to tak. Szału nie ma na szczęście przypomniałem sobie że gdzieś powinienem mieć blaszkę WEM do L/M class... Na dzień dobry na goły kadłub przykleiłem taśmę Tamiya w celu odwzorowania linii podziału poszycia na burtach ( jak na "Piorunie") oraz imitacji Semtexu na pokładach. Co do waszego pytania o ORP "Bałtyk" to hmmm ja tego czegoś po prostu nie lubię i już miałem wam na odczepnego odpisać że nie ma nawet modelu na rynku ale pogrzebałem w necie i znalazłem takie coś: https://www.mojehobby.pl/products/ORP-Baltyk-ex-d-Entrecasteaux.html I zmieniłem zdanie. W końcu był dosyć ważnym elementem PMW przed wojną. Solennie obiecuję że jak tylko przygarnę jakieś dukaty to jego właczę do projektu. W tym sklepie znalazłem także takie coś : https://www.mojehobby.pl/products/Polish-minelayer-ORP-Jaskolka.html Nie napisałem nazwy bo mi to zupełnie "Jaskołki" nie przypomina. Ten kto projektował matkę musiał być po dużej flaszce i bleszczaty na jedno oko..... no jak można takiego koszmarka wypuścić?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 29 Listopada 2018 Share Napisano 29 Listopada 2018 Dziwnie jakieś te statki Armo.Takie mydłowate , bez blaszek, drogie, ale za to tematy ze ho ho. Ciężko powiedzieć dla kogo jest to atrakcyjny produkt.Zbieracz kolekcjoner albo desperat. Szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Listopada 2018 Share Napisano 29 Listopada 2018 COŚ??????? To największy okręt jaki kiedykolwiek miała nasza MW i pewnie największy jaki kiedykolwiek będzie miała Jakby co plany o mnie sOM, bo to ARMO wymaga sporo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 28.11.2018 o 23:16, Szydercza Gała napisał: A gdzie ORP Bałtyk, najbardziej kozacko wyglądający LECHICKI okrENt ????? eee jaki tam leHicki... krucafuks przecie z daleka po "ryju" widać że dalekowsHudni żabujaT Janisz - Bałtyka to obowiązkowo do kolekcji przecie to był flagowiec adm.Unruga... całe zastępy naszych dzielnych wojaków zaczynało swoje błyskotliwe kariery od szorowania na nim zenz i cegłowaniu pokładu, by potem w wolnych chwilach ćwiczyć refleks ganiając stada pluskiew wielkości utuczonych myszy - tak to się rodziła owa legendarna zawziętość w boju jaką pokazali potem frycom Edytowane 30 Listopada 2018 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 Do projektu brakuje jeszcze podwodniaków , coś mi świta , że jakieś nasze okręty robił kiedyś HP-Models , ale już zakończyli działalność i tylko na Ebayu można czasami coś kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2018 ORP "Bałtyk" ...... trochę poczytałem o tym "wynalazku" w książce Koszeli. No szczerze to go nasi marynarze raczej nie kochali. Zresztą zgodnie z zasadą że statki szkolne to chyba się raczej nieszczególnie pamięta. Ja tam swoich za bardzo nie lubiłem. Mydelniczka jak nic to to z Armo i gdyby nie ten dziwaczny kształt kadłuba to spokojnie bym to wyrzeźbił sam no i 200 w kieszeni by zostało.....a tak muszę przemyśleć co lepiej się opłaca no i czy dam radę w rzeźbie. Z o.p. na zdjęciu jest ORP "Orzeł" , spokojnie zrobię ORP "Sęp" a resztę będę musiał porzeźbić. Nikt nie zauważył dwóch "Krakowiaków"? Jeden żywica z Choroszy i drugi z IBG...... No i nikt nie zapytał o nasz największy przedwojenny okręt bojowy czyli ORP "Gryf"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 Gryfa na pewno robił HP-Models Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 I był jeszcze Wilk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Połóżcie jakąś metrówke , eee chciałem powiedzieć milimetrówke dla zobrazowania tego o czym mówicie . Nie wiedziałem , że taki jest asortyment do zbudowania małej floty . Albo do użycia jako bazy , bo to chyba rozsądniejsze podejście . Pozdrawiam Hello Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 No i jeszcze Mazur i Typ Jaskółka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 19 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2018 Dzięki za podpowiedzi kolejnych modeli ale na razie skupię się na tym co mam. Ne E-bayu jeden gościu miał trochę takich HP wynalazków.... OK mały update - trochę męczyłem się z malowanie mi dopasowaniem kolorów. W sumie to oba modele dwa razy przemalowywałem... To tyle chyba w tym roku bo w święta to raczej niewiele zrobię. Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia coby pod Waszymi choinkami nie zabrakło miejsca na nowe modele! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi