burzatg Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 Czas zacząć swoją pierwszą relację od A do Z. Za namową kolegi Wokulskiego na warsztat idzie Będzie to model bez większych ingerencji, gdyż nie czuję się jeszcze na siłach w takowe. Jedyne na co sobie pozwolę to blaszki od Parta do kokpitu i rurkę pitota od Mastera. Postaram się w miarę swoich możliwości uplastycznić kokpit bo zestawowy mnie nie satysfakcjonuje. Jest to mój trzeci model po kilkunastoletniej przerwie, więc proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 30 Listopada 2018 Autor Share Napisano 30 Listopada 2018 Na chwilę obecną: Pierwsze blaszki za mną. Wycinam nożykiem i kleję na CA. Zastanawiam się czy macie jakiś sposób na ich obróbkę w przypadku zadziorów itp.? Trudno mi chwycić takie mikrusy a co dopiero obrabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 Będziesz miał problem z kolorami, a dokładnie kalki zdecydowanie będą się różniły od kamuflażu, ponieważ nie wiem czemu Italeri zrobiło kalki z patronami dwu kolorowe. Jeśli zamierzasz zrobić wersje tą która jest na podełku, to możesz dokupić zestaw który jest jeszcze dostępny w Mojehobby. Tam będziesz miał wszystkie potrzebne elementy, potrzebne do zrobienia tej wersji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 30 Listopada 2018 Share Napisano 30 Listopada 2018 Ale seria MiG-ów , miód dla oczu . Paczam . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 Kolejny MiG na warsztacie - super. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2018 Miło, że taki odzew. Będę usilnie walczył aby sprostać wymaganiom 15 godzin temu, Tazman79 napisał: Jeśli zamierzasz zrobić wersje tą która jest na podełku, to możesz dokupić zestaw który jest jeszcze dostępny w Mojehobby Jaki zestaw konkretnie masz na myśli? Co do kalek to gdzieś czytałem, że nie do końca zgrywają się z kamuflażem. Pozostaje jeszcze wybór kolorów. Mam wstępnie dobrane z Pectry ale nim zacznę malować to jeszcze trochę upłynie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 Podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 1 Grudnia 2018 Share Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, burzatg napisał: Miło, że taki odzew. Będę usilnie walczył aby sprostać wymaganiom Jaki zestaw konkretnie masz na myśli? W Mojehobby jest zestaw waloryzacyjny do MiGa-29 od ArmaHobby. Zawiera wszelkie dodatki do kabiny jak i na zewnątrz które pozwolą wykonać samolot po ostatniej modyfikacji... Niestety, przed chwiląsprawdziłem i juz nie ma tego zestawu A trzy dni temu jeszcze był. Jest jeszcze zestaw z prawidłowym "nosem" i zamkniętymi żaluzjami Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Tazman79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 2 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2018 Z żaluzjami nie będę walczył. To jeszcze nie ten etap mojej przygody . Na chwilę obecną chciałbym skupić się na poprawnym, czystym sklejeniu i ładnym malowaniu. Tym bardziej, że to będzie malowane pędzlem. Na chwilę obecną siedzę w kokpicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 10 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Mam pytanie dotyczące malowania blaszek. Jakiego typu farbami polecacie malować, akryl czy emalia? Generalnie maluję akrylami z pędzla ale wydaje mi się, że emalia lepiej przylegnie na metal. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez burzatg Skorygowanie zawartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Grudnia 2018 Share Napisano 10 Grudnia 2018 56 minut temu, burzatg napisał: Mam pytanie dotyczące malowania blaszek. Jakiego typu farbami polecacie malować, akryl czy emalia? Generalnie maluję akrylami z pędzla ale wydaje mi się, że emalia lepiej przylegnie na metal. Blaszki lepiej malować emalią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 10 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2018 Dzięki. Do tego się zastosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 10 Grudnia 2018 Share Napisano 10 Grudnia 2018 2 godziny temu, burzatg napisał: Mam pytanie dotyczące malowania blaszek. Jakiego typu farbami polecacie malować, akryl czy emalia? Generalnie maluję akrylami z pędzla ale wydaje mi się, że emalia lepiej przylegnie na metal. A co to za różnica? Czy emalia czy akryl tak czy tak pod koniec idzie na to lakier, plus jest zamknięte w kokpicie, więc raczej nikt tego macać nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 W dniu 1.12.2018 o 00:00, Tazman79 napisał: Będziesz miał problem z kolorami, a dokładnie kalki zdecydowanie będą się różniły od kamuflażu, ponieważ nie wiem czemu Italeri zrobiło kalki z patronami dwu kolorowe. Jeśli zamierzasz zrobić wersje tą która jest na podełku, to możesz dokupić zestaw który jest jeszcze dostępny w Mojehobby. Tam będziesz miał wszystkie potrzebne elementy, potrzebne do zrobienia tej wersji Dokładnie tak. Sam zrobiłem ten model jako trzeci po kilkunastoletniej przerwie i przyznaję, że prawie mnie pokonał. Italeri mogło zrobić kalkomanie z jaśniejszym kolorem zrobionym jako przeźroczystym, niestety tego nie zrobiło, więc faktycznie to wielkie godło odcina się. Pozostałe kalkomanie są w porządku. Przygotuj się na szlifowanie w obrębie nosa, góra i dół kadłuba nie schodzą się za dobrze, trzeba mocno szlifować i od nowa ryć linie podziału. Mnie nie wyszło to za dobrze. Do właściwego oklejenia i zrobienia malowania radzę posiłkować się zdjęciami. Jeśli wyślesz mi maila do siebie na prywatną wiadomość, wyślę Ci materiał zdjęciowy, który zebrałem, w tym kilka dużych zdjęć tego konkretnego egzemplarza. Ale summa summarum model fajnie prezentuje się na półce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) 5 godzin temu, GreGG24 napisał: Pozostałe kalkomanie są w porządku Żartujesz sobie? Porównaj kalki na Twoim modelu z oryginałem: Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Czy tam w ogóle powinny być szachownice na skrzydle? U mnie takich nie ma, tylko na spodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Zdjęcia samolotu dostępne są w internecie. Wystarczy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 3 godziny temu, Grzes napisał: Żartujesz sobie? Porównaj kalki na Twoim modelu z oryginałem: Porównałem. I? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 11 godzin temu, GreGG24 napisał: Sam zrobiłem ten model jako trzeci po kilkunastoletniej przerwie i przyznaję, że prawie mnie pokonał. Italeri mogło zrobić kalkomanie z jaśniejszym kolorem zrobionym jako przeźroczystym, niestety tego nie zrobiło, więc faktycznie to wielkie godło odcina się. Pozostałe kalkomanie są w porządku. Przygotuj się na szlifowanie w obrębie nosa, góra i dół kadłuba nie schodzą się za dobrze, trzeba mocno szlifować i od nowa ryć linie podziału. Mnie nie wyszło to za dobrze. Do właściwego oklejenia i zrobienia malowania radzę posiłkować się zdjęciami. Jeśli wyślesz mi maila do siebie na prywatną wiadomość, wyślę Ci materiał zdjęciowy, który zebrałem, w tym kilka dużych zdjęć tego konkretnego egzemplarza. Ale summa summarum model fajnie prezentuje się na półce. Dzięki za cenne uwagi. Nie sądziłem, że to będzie aż taka różnica. Jakoś to trzeba będzie przeboleć i potraktować ten model jako poligon doświadczalny. Co do nosa to rzeczywiście po wstępnych przymiarkach szykuje się tam dużo roboty. Trochę materiałów już zgromadziłem w tym publikację "Polskie skrzydła 21" z MiG 29 w malowaniach kościuszkowskich ale jak będę czegoś potrzebował to chętnie skorzystam z pomocy. 3 godziny temu, Wokulski napisał: Czy tam w ogóle powinny być szachownice na skrzydle? U mnie takich nie ma, tylko na spodzie. To zależy od okresu. W początkowym okresie do sierpnia 2012 r. ten egzemplarz nie miał u góry tych szachownic. Także można przyjąć, że twój będzie z początkowego okresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 22 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2018 Melduję się po długiej nieobecności. Sprawy poza modelarskie pochłonęły mnie skutecznie. W międzyczasie powstała część kokpitu A tu nierówna walka z materią GregGG24 przyznaję rację co do kadłuba, nie sądziłem, że sprawi mi aż tyle problemu Teraz czas na... tu się dociśnie, tu naciągnie. Ale jedziemy dalej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2019 Pora na malowanie. Zrobiłem preshading ale po 3 warstwach farby na górze nie zostało z tego nic. Na dole wygląda to lepiej. Jeszcze stłumię nieco na skrzydłach. Wychodzi na to, że pomimo rozcieńczenia to i tak mam jeszcze za gęstą farbę. Teraz czas na lakier i kalki. Jakieś uwagi do malowania?? Kamuflaż: Tutaj miałem sporo zabawy porównując malowanie podane w instrukcji z dokumentacją zdjęciową i tym które podaje "Lotnictwo" 10-11/2018. W efekcie wyszło tak: Spód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2019 Odcinek pt. "AWARIA" Miało być tak pięknie, a wyszło: Generalnie DRAMAT w trzech aktach bez epizodu. Kładłem lakier błyszczący Tamiya X-22 rozcieńczony rozcieńczalnikiem z Pectry. Niestety zaszła reakcja z z ciemnym szarym. Jasny szary nie ruszony. Czeka mnie zabawa z Wamodem i jazda od nowa. Zamówiłem sobie już lakiery tamki z puszki, bo pędzlem tego nie ogarniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 A to feler westchnął seler. Kurde, co za niefart. Ważne że się nie poddajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 W dniu 27.01.2019 o 19:33, burzatg napisał: Odcinek pt. "AWARIA" Miało być tak pięknie, a wyszło: Generalnie DRAMAT w trzech aktach bez epizodu. Kładłem lakier błyszczący Tamiya X-22 rozcieńczony rozcieńczalnikiem z Pectry. Niestety zaszła reakcja z z ciemnym szarym. Jasny szary nie ruszony. Czeka mnie zabawa z Wamodem i jazda od nowa. Zamówiłem sobie już lakiery tamki z puszki, bo pędzlem tego nie ogarniam. Pech przy malowaniu pędzlem trzeba raczej odpuścić pewne etapy, lub werniksować faktycznie ze sprayu. Rozglądnij się za werniksami artystycznymi, albo kup prosty pistolet natryskowy z możliwością zasilania z butli lub prostego kompresora do kół. To wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych. A przy użyciu szablonów, Blue Tacka lub sprytnej plasteliny możesz szybko robić kamuflaże jak na tym MiG-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi