eldiabllo Napisano 17 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2018 1 minutę temu, Hello napisał: Wstawiam tekst z artykułu podanego przez przez Ciebie Zderzak : " ... Początkowo wybrano samolot o nr takt. 1505. Jednak ostatecznie został pomalowany Hercules o nr takt. 1504 (nr ser. 382-4415), który po remoncie połączonym z modernizacją i wymianą centropłata trafił do Polski 16 września 2011, gdzie z czasem otrzymał imię Charlene. Wcześniej samolot ten służył w USAF nosząc nr takt. 70-1263 .... " Jak żyć , znowu młyn z numerami . Pozdrawiam Hello Hahaha no dokładnie, właśnie pełno nieścisłości, chyba sami maja mentlik i niewiedza który SN lata pod polskimi oznaczeniami . Nieścisłości właśnie wynikają tylko między tymi dwoma samolotami 1504 i 1505 plus ich fabryczne SN. Wychodzi węzeł do rozwikłania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 No cóż , może jakiś lotnik nam to wyjaśni wkrótce . A co z modelem , ja kupiłem w 1/48 wersję J . Taka tylko jest dostępna . Dlatego proszę Ciebie Eldiablido o zdjęcia w miarę poglądowe kabiny , wnętrza kabiny . Będę musiał zrobić sam wszystko w środku . O ile to możliwe przy pracach w szoferce ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 11 godzin temu, Hello napisał: No cóż , może jakiś lotnik nam to wyjaśni wkrótce . A co z modelem , ja kupiłem w 1/48 wersję J . Taka tylko jest dostępna . Dlatego proszę Ciebie Eldiablido o zdjęcia w miarę poglądowe kabiny , wnętrza kabiny . Będę musiał zrobić sam wszystko w środku . O ile to możliwe przy pracach w szoferce ? Pozdrawiam Hello Na giełdzie na FB ktoś oferuje C-130 H w 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 5 godzin temu, Tazman79 napisał: Na giełdzie na FB ktoś oferuje C-130 H w 48 Drugiego , nawet gdybym chciał już nie przemyce do domu . Tak już się modlę , żeby listonosz przyszedł kiedy sam będę w domu . Nakupilem towaru , że chyba na palecie to przywiozą . Pozdrawiam Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 18 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2018 47 minut temu, Hello napisał: Drugiego , nawet gdybym chciał już nie przemyce do domu . Tak już się modlę , żeby listonosz przyszedł kiedy sam będę w domu . Nakupilem towaru , że chyba na palecie to przywiozą . Pozdrawiam Hello 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 Tak to właśnie wygląda . Jeśli nie będę aktywny w najbliższym czasie to znaczy , że strugam ziemniaki w piwnicy . Hello 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biket26 Napisano 20 Grudnia 2018 Share Napisano 20 Grudnia 2018 Siemka. Kolego "Hello" - co do zrobienia "naszego" Herka z wersji J w 1:48 to jeszcze musiałbyś skrócić kadłub ( J ma dłuższy ogon niż H ) oraz wymienić gondole silników wraz ze śmigłami,( w obu modelach najlepiej wymienić silniki zestawowe ponieważ są to silniki do wersji A, na zestawy żywiczne od Attack Squadron wydane zarówno do wersji H jak i J i przy okazji dokupić ich koła a także w miarę zasobności portfela jeszcze zestaw klap i ich wnęk ) oraz strugać na nowo kabinę pilotów. Przedział ładunkowy to wielka pomyłka i jedyna opcja to go po prostu zamknąć ( albo rzeźbić przez 2 lata) . http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/it/kit_it_0843.shtml https://www.scalemates.com/kits/1015790-attack-squadron-48046-c-130-e-h-engine-nacelles-propellers-set http://web.ipmsusa3.org/content/lockheed-martin-c-130j-c5-hercules-part-i-what-s-box https://www.scalemates.com/kits/940103-attack-squadron-48015-c-130-j-engine-nacelles http://www.modelmaker.com.pl/ASQ48064-1-48-C-130-Flaps-for-Italeri/1333/ http://www.modelmaker.com.pl/48054-1-48-C-130-wheel-set-with-disc-brakes/1154/ Jeżeli chodzi o linie podziału to są wypukłe i nie wszystkie poprawne więc jak się uprzeć, to trza część szlifnąć i na nowo. Herek jest na niektórych łączeniach blach pokryty hermetykiem więc wyglądają jak wypukłe.Brak pasa wzmacniającego na kadłubie pomiędzy sekcją kabiny a centropłatem. Dodatkowo pozostaje wykonać 17000 nitów na ogonie i dodać detali w gondolach podwozia... To z grubsza chyba tyle Też czekam na rozwiązanie sprawy kalkomanii do 1:48 " eldiabloo" -powodzenia z tym modelem. Jestem ciekaw efektu końcowego. Gdybyś chciał zaszaleć to możesz kupić: https://www.mojehobby.pl/products/C-130H-J-Herkules-ITA.html https://www.mojehobby.pl/products/C-130-wheel-set-with-disc-brakes-16969608.html Jakby co służę pomocą merytoryczną. Mam przyjemność na co dzień je oglądać Pozdrawiam. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2019 Witam, mała aktualizacja, "mama" po szpachlowaniu, wygląd na tą chwilę. Będę robił kadłub z malowaniem, osobno zrobie skrzydła i malowanie, a na końcu wszystko złączę razem, bo malowć w całości chyba niejestem w stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Stycznia 2019 Share Napisano 30 Stycznia 2019 Trochę ryzykowne podejście, ale może się udać pod warunkiem, że skrzydła będą idealnie pasować do kadłuba i nie trza będzie szpachlować. W przeciwnym razie może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 17 Marca 2019 Autor Share Napisano 17 Marca 2019 Zakończyła się CIUPAGA 2019 więc bierzemy sie za pracę przy "mamie". skleiłem do "kupy" wszystko czyli kadłub i skrzydła, jeszcze jedno szpachlowanie poszło na kadłubie i skrzydłach. Koła będę musiał napewno dać z Attack Squadron , bo te z zestawu lipne, no i musze dorobić pewne ciekawe rzeczy jak te w dolnych szybkach z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Marca 2019 Share Napisano 17 Marca 2019 2 godziny temu, eldiabllo napisał: Koła będę musiał napewno dać z Attack Squadron , bo te z zestawu lipne, Ja właśnie płaczę nad silnikami z Attack'u . Kołpaki mają prawie dwa milimetry różnicy w średnicy . Jutro zrobię zdjęcia i wstawię u siebie . 2 godziny temu, eldiabllo napisał: musze dorobić pewne ciekawe rzeczy jak te w dolnych szybkach z przodu O to ciekawe , pewnie sobie to ściągnę . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 Dawaj, Grzesiek, dawaj !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 20 Marca 2019 Autor Share Napisano 20 Marca 2019 14 godzin temu, spiton napisał: Dawaj, Grzesiek, dawaj !! Po Ciupadze, więc wziąłem się za modele . Dotarły dzisiaj zamówione ogumienie do "mamy" , wygląda fajnie, napewno lepiej niż z pudełka. Wyzwaniem i tak będzie malowanie , z powodów wielkości modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 Kup sobie spraya. Na przykłąd akrylowego firmy renesans, i załatwisz malowanie w 30 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 22 Marca 2019 Autor Share Napisano 22 Marca 2019 Zrobiłem na nosie parę elementów, wygląda to tak. Prysłem podkładem zobaczyć jak będzie wyglądać. Myślę że w miarę przypomina oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 31 Marca 2019 Autor Share Napisano 31 Marca 2019 Kolejny podkład ,poprawki , szpachla. Jeszcze raz podkład i chyba tak już zostawię. Na zdjęciach różnice na kołach żywica A zestaw. Trochę musiałem usunąć plastiku we wnekach i skrócić trzpień od koła i rozwiercic dziurki w kołach żeby spasowały. Rozwiercilem jeszcze na końcach skrzydeł chyba zrzuty do paliwa. Wrzucę następnym razem zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Różnica w kołach masakryczna. Działaj Grzesiu, będzie co oglądać w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 koła robią robote!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Koła wyglądają jakby były z dwóch różnych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Aktualizacja, męki pańskiej ażeby to wyglądało jak Herkules z szachownica, no cóż widocznie lubię tak męczyć. Pomalowany HTK-C031 Gunship Grey (FS36118, ANA 603) , ciezkongdzies było spasowac owiewkę z resztą. Dzisiaj położę bezbarwny żeby zabezpieczyc ta bestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Na skrzydłach nie malowałeś pasów ? Jak oceniasz Hatake ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Hello napisał: Na skrzydłach nie malowałeś pasów ? Jak oceniasz Hatake ? Pozdrawiam Hello Nie malowałem, Hataka jak dla mnie ok, mam kilka kolorów z serii Orange, rozcienczam i maluje . Co do pasów , cienkie czarne linie są w kalkomaniach, na końcówkach skrzydeł jeszcze czarnych brakuje "kwadratów" ale się zrobi. Malowałem bezbarwnym , narazie wietrzylem kuchnie bo aż mgła się pojawiła . Dobrze ze żony dziś w domu niema . No i na 100% nasz 1504 to 70-1263, potwierdzone info. Kolega pisał artykuł do Skrzydlatej Polski nr 04/2019 O naszych herkach, był w Powidzu. Tam ogólnie jakiś mętlik był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 A tak konkretnie to jakie masz problemy z tym modelem? Bo że linie wypukłe to widzę, ale co tam jeszcze nie halo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2019 8 minut temu, Solo napisał: A tak konkretnie to jakie masz problemy z tym modelem? Bo że linie wypukłe to widzę, ale co tam jeszcze nie halo? Szybka przód gdzieś nie mogła się dopasować, trochę tam uszpachlowałem , skrzydla dopasowac do kadłuba też chwilę zajęło. Środek jest bardzo ubogi więc zamkłem całość. Ogólnie duża "parówka". Powiedziałbym że nawet lepiej mi się składało AN 26 z A modelu . No chyba że ja teraz to już wymyślam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 3 godziny temu, eldiabllo napisał: No i na 100% nasz 1504 to 70-1263 Jak szukałem zdjęć to na wszystkich forach gdzie interesowali się Herculesem był podany ten numer . Co do pasów ja mam zdjęcie z pasami na skrzydłach . Niestety także sprzed malowania z orłem . Będziesz dorabiał taką fajną antenkę przed statecznikiem ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi