KRL Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Na początek roku 2019 Su-22UM3 Model KH o którym powiedziano i napisano do tej pory dość dużo więc nie wiem czy jest sens opisywać go ponownie. W kwestii tego konkretnego modelu w moim wykonaniu to jest moje kolejne Su-22 od KH więc mam już pewną wprawę z tym modelem co ułatwia mi budowę. Nie zmienia to jednak faktu że nie ustrzegłem się błędów większych i mniejszych. Czas na sprawy związane z malowaniem modelu, choć może o samym malowaniu nie ma co pisać, natomiast warto dodać coś w kwestii kalkomanii które tworzą „Tygryska”. Bardzo obawiałem się tego etapu pracy i samych kalkomanii ich wielkości i tego jak będą reagować na płyny i układanie. Kalki przed aplikacją pociąłem tak by ułatwić sobie nakładanie . Aplikacja kalkomanii zajęła mi sporo czasu po nałożeniu jednej części poczekałem aż dobrze osiądą i wyschnął by sprawdzić jak się kalki zachowują. Tu spotkało mnie zdziwienie pozytywne kalki układają się bardzo dobrze a po wyschnięciu ładnie osiadają nawet w miejscach gdzie były delikatne zmarszczki. W moim wypadku najtrudniejsze okazało się zgranie kalkomanii w ich przedniej części na nosie. Niestety jeżeli spasuje je z otworem kabiny nie zgrywają się na nosie choć może tak ma być, nie znalazłem zdjęcia na tyle dobrego oryginału by to dobrze ocenić. Najtrudniejsze okazało się położenie kalkomanii na zbiorniki pod skrzydłowe. Musiałem je po wyschnięciu delikatnie przeszlifować miejscowo i dobrać kolory tak by po nałożeniu aero uzupełnić niedoskonałości. Podobnie zrobiłem zakończenie na kadłubie i garbie - delikatnie przeszlifowałem kalki i na miejsce progu rozcieniowałem kolorem tak by możliwie najdokładniej ukryć miejsce górnej krawędzi kalkomanii. Przyznam że na zdjęciach widać to przejście zdecydowanie mocniej niż w realu. Robiąc ten model jeszcze raz odciąłbym jednak czarny pas nad miejscem gdzie rozpoczynają się tygrysie plamki. Same kalki jak wspomniałem bardzo mnie zaskoczyły pozytywnie bardzo dobrze się ułożyły korzystałem z płynu Tamki Strong i adhesive. Myślę że wystarczy tej gadki czas na model - oczywiście wykonany prosto z pudełka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Najpierw czytałem bez oglądania zdjęć i coraz bardziej mnie interesowało co na nich będzie. Model wygląda świetnie. Podziwiam tym bardziej, że sam bym się na takie coś nie odważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Pomijając różnice między kalkomanią a oryginałem, trochę brak na modelu dość charakterystycznych ciemnych "przybrudzeń". Dość istotną różnicą w malowaniu jest niewłaściwy kolor zielony nad głową. W oryginale jest to taki jakiś seledynik. Porównując choćby mały fragment kalkomanii z oryginałem widać, że nie grzeszy ona wiernością odwzorowania, co niw zmienia faktu, że model wygląda naprawdę efektownie. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Świetny, robiący wrażenie model. Pogratulować wykonania. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 Zdecydowanie te ciemne cienie to brak mojego przywiązania do idealnego oddania oryginału. Może przy kolejnym te przybrudzenia odtworzę nie jest to nic skomplikowanego tym razem spróbuje model HB. Mam też w planach czarną 305, tak więc plany na 2019 są poważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Pięknie wykonany model, zwłaszcza w kontekście problemów z ogólną pasownością tego zestawu. Kalkomanie "siadły" doskonale, chylę kapelusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Kolorki z pomarańczowego zestawu Hataki, czy coś innego dobierałeś? Łapie za oko, dobra miniatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 30 minut temu, Mikele napisał: Kolorki z pomarańczowego zestawu Hataki, czy coś innego dobierałeś? Łapie za oko, dobra miniatura. Ja w ogóle nie używam produktów z palety modelarskiej kolory dorabiane na mieszalni z FS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 8 Stycznia 2019 Share Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 1.01.2019 o 11:15, Grzes napisał: Pomijając różnice między kalkomanią a oryginałem, trochę brak na modelu dość charakterystycznych ciemnych "przybrudzeń". Dość istotną różnicą w malowaniu jest niewłaściwy kolor zielony nad głową. W oryginale jest to taki jakiś seledynik. Porównując choćby mały fragment kalkomanii z oryginałem widać, że nie grzeszy ona wiernością odwzorowania, co niw zmienia faktu, że model wygląda naprawdę efektownie. Pytanie które malowanie kolega chciał osiągnąć, a wydaje mi się że po remoncie? A nie trzeba było wziąć kalki od Filipa. Co do merytoryki brak antent, gdzie światła antykolizyjne. I co się rzuca w oczy osłona działka z lewej strony Ogólnie szacun za walkę z tymi kalkami Edytowane 8 Stycznia 2019 przez smialus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi