Skocz do zawartości

Su-22UM Kitty Hawk 1:48

KRL

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek roku 2019 Su-22UM3

Model KH  o którym powiedziano i napisano do tej pory dość dużo więc nie wiem czy jest sens opisywać go ponownie.

W kwestii tego konkretnego modelu w moim wykonaniu to jest moje kolejne Su-22 od KH więc mam już pewną wprawę z tym modelem co ułatwia mi  budowę. Nie zmienia to jednak faktu że nie ustrzegłem się błędów większych i mniejszych.

Czas na sprawy związane z malowaniem modelu, choć może  o samym malowaniu nie ma co pisać, natomiast warto dodać coś w kwestii kalkomanii  które tworzą „Tygryska”. Bardzo obawiałem się tego etapu pracy i samych kalkomanii ich wielkości i tego jak będą reagować na płyny i układanie.  Kalki przed  aplikacją pociąłem  tak by ułatwić sobie nakładanie . Aplikacja kalkomanii zajęła mi sporo czasu po nałożeniu jednej części poczekałem aż dobrze osiądą i wyschnął by sprawdzić jak się kalki zachowują. Tu spotkało mnie zdziwienie pozytywne kalki układają się bardzo dobrze a po wyschnięciu ładnie osiadają nawet w miejscach gdzie były delikatne zmarszczki.  W moim wypadku najtrudniejsze okazało się zgranie kalkomanii w ich  przedniej części na nosie. Niestety jeżeli spasuje je z otworem kabiny nie zgrywają się na nosie choć może tak ma być,  nie znalazłem zdjęcia na tyle dobrego oryginału by to dobrze ocenić.

Najtrudniejsze okazało się położenie kalkomanii na zbiorniki pod skrzydłowe.  Musiałem je po wyschnięciu delikatnie przeszlifować miejscowo i dobrać kolory tak by po nałożeniu aero uzupełnić niedoskonałości. Podobnie zrobiłem zakończenie na kadłubie i garbie - delikatnie przeszlifowałem kalki i na miejsce progu rozcieniowałem kolorem tak by możliwie najdokładniej ukryć miejsce górnej krawędzi kalkomanii.

Przyznam że na zdjęciach widać to przejście zdecydowanie mocniej niż w realu. Robiąc ten model jeszcze raz odciąłbym  jednak czarny pas nad miejscem gdzie rozpoczynają się tygrysie plamki.

Same kalki jak wspomniałem bardzo mnie zaskoczyły pozytywnie bardzo dobrze się ułożyły korzystałem z płynu Tamki Strong i adhesive.

Myślę że wystarczy tej gadki czas na model - oczywiście wykonany prosto z pudełka.

8ekFlKG.jpg?2WW5IjO6.jpg?1AAFlv9E.jpg?2KJqc1OJ.jpg?1hiB1djd.jpg?2ChHaHFL.jpg?1BgI3Nba.jpg?1

• Like 3

Pomijając różnice między kalkomanią a oryginałem, trochę brak na modelu dość charakterystycznych ciemnych "przybrudzeń".
Dość istotną różnicą w malowaniu  jest niewłaściwy kolor zielony nad głową. W oryginale jest to taki jakiś seledynik.

Porównując choćby mały fragment kalkomanii z oryginałem widać, że nie grzeszy ona wiernością odwzorowania, co niw zmienia faktu, że model wygląda naprawdę efektownie.

Suczki.jpg

Edytowane przez Grzes
  • Like 1

Zdecydowanie te ciemne cienie to brak mojego przywiązania do idealnego oddania oryginału. Może przy kolejnym te przybrudzenia odtworzę nie jest to nic skomplikowanego tym razem spróbuje model HB.

Mam też w planach czarną 305, tak więc plany na 2019 są poważne.

Pięknie wykonany model, zwłaszcza w kontekście problemów z ogólną pasownością tego zestawu.

Kalkomanie "siadły" doskonale, chylę kapelusza.

30 minut temu, Mikele napisał:

Kolorki z pomarańczowego zestawu Hataki, czy coś innego dobierałeś? Łapie za oko, dobra miniatura.

Ja w ogóle nie używam produktów z palety modelarskiej kolory dorabiane na mieszalni z FS.

W dniu 1.01.2019 o 11:15, Grzes napisał:

Pomijając różnice między kalkomanią a oryginałem, trochę brak na modelu dość charakterystycznych ciemnych "przybrudzeń".
Dość istotną różnicą w malowaniu  jest niewłaściwy kolor zielony nad głową. W oryginale jest to taki jakiś seledynik.

Porównując choćby mały fragment kalkomanii z oryginałem widać, że nie grzeszy ona wiernością odwzorowania, co niw zmienia faktu, że model wygląda naprawdę efektownie.

Suczki.jpg

Pytanie które malowanie kolega chciał osiągnąć, a wydaje mi się że po remoncie? A nie trzeba było wziąć kalki od Filipa. Co do merytoryki brak antent, gdzie światła antykolizyjne. I co się rzuca w oczy osłona działka z lewej strony ? Ogólnie szacun za walkę z tymi kalkami

Edytowane przez smialus