JWM Napisano 2 Lipca 2023 Share Napisano 2 Lipca 2023 Tu ta historyczna Jaskółka - SZD8 , z Ruchu, koniec lat sześciesiątych lub początek siedemdziesiątych XX wieku ...Kiedyś przymierzyłem się do jej wyremontowania (robiłem ją jako dziewięciolatek) ale sie poddałem (a może tylko dłuuuga pauza) przed skończeniem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Lipca 2023 Share Napisano 2 Lipca 2023 To ustalmy choć skalę modelu - zmierzysz długość i szerokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 2 Lipca 2023 Share Napisano 2 Lipca 2023 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: To ustalmy choć skalę modelu - zmierzysz długość i szerokość? Rozumiem, że pytanie do mnie i dotyczy SZD-8 Jaskółki z Ruchu? Długośc modelu 9.78 cm, rozpiętość 20,85 (pomiar suwmiarką, stąd ułamki milimetra) Przy rozmiarach prawdziwego szybowca odpowiednio 7.42 m i 16,0 m. daje to skalę kadłuba 1:75,9 a skrzydeł 1:76,7. Mozna przyjąć, że model jest (w intencji) w skali 1:76. Dlaczego akurat w takiej?! Stare japońskie modele (bodajże z LS) bywają w 1:75, 1:76 to skala licznych modeli pojazdów ale nie pamietam samolotów w niej... Spodziewałem się (a może pamiętałem raczej z poprzednich mniej dokładnych pomiarów) że to jest 1:75. An-2 z enerdeowskiego VEB Plasticart z tej samej epoki był w 1:75 (zasadniczo było to modele w 1:100, ale z licznymi wyjątkami. Przykładowo innym wyjątkiem było Aero 45 w 1:50 albo Il -14 w 1:87, do tego grupka zestawów w 1:72...) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 18 godzin temu, JWM napisał: Tu ta historyczna Jaskółka - SZD8 , z Ruchu Z Ruchu to ona jednak nie była, no chyba że z kiosku to tak To raczej jakieś prywatne rzemiosło. 2 lata temu trafiła mi się taka o... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Tak, bardzo możlie, że to było jakies rzemiosło. O ile pamiętam to podstawkę miała zdaje się taką samą jaki inne modele z Ruchu, stąd sądziłem, że też Ruch . Nawiasem mówąc to wrzuciłem właśnie by zweryfikawac te dane... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 W dniu 2.07.2023 o 00:45, JWM napisał: wspomnę o drugowojennych szybowcach transportowych jak np. DFS-230 lub Me 321 albo Horsa... Jeszcze jest DFS-230 w 1/48 ze SpecialHobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) Trochę z innej beczki . Ostatnio zrobiłem takiego cudaka , na zdjęciach jest bez uzbrojenia ( docelowo są 2 km ) . Model robiony na konkurs transport ( nie chciałem wpisu że zrobiłem szybowiec szturmowy -) ) . Skala 1/48 ICM Edytowane 10 Lipca 2023 przez Marek K 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Lipca 2023 Autor Share Napisano 10 Lipca 2023 21 minut temu, Marek K napisał: Ostatnio zrobiłem takiego cudaka Dopisz proszę jeszcze nazwę i skalę. Wygląda lux 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Lipca 2023 Share Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) Uprzejmie donoszę: http://tmdale.prv.pl I doszło: Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez Wojtek59 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 W dniu 29.07.2023 o 10:47, Wojtek59 napisał: Uprzejmie donoszę: http://tmdale.prv.pl I doszło: Jest jakimś absurdem, że jedyną metodą kontaktu z wydawcą/sprzedawcą jest adres mailowy. Na dodatek randomowy adres w darmowej domenie. Mało to poważne, ale niech będzie. Tylko że ja kilkukrotnie w przeszłości usiłowałem złożyć zamówienie korzystając z tej skrzynki i zero reakcji. Może coś przeoczyłem? Jak tam złożyć zamówienie i jak zapłacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Ja mam całkiem inne doświadczenia - mail, prośba o cennik, zamówienie, dostawa. Zero problemu. Książki są super, choć w moim przekonaniu dla modelarzy są nawet zbyt zaawansowane (często prezentują obliczenia etc.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 28 minut temu, HKK napisał: Jest jakimś absurdem, że jedyną metodą kontaktu z wydawcą/sprzedawcą jest adres mailowy. Na dodatek randomowy adres w darmowej domenie. Mało to poważne, ale niech będzie. Tylko że ja kilkukrotnie w przeszłości usiłowałem złożyć zamówienie korzystając z tej skrzynki i zero reakcji. Może coś przeoczyłem? Jak tam złożyć zamówienie i jak zapłacić? To dziwne. Nigdy nie miałem takich problemów, a mam prawie wszystkie książki Tomka. Tą zdążyłem zamówić nawet zanim się ukazała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Wojtek59 napisał: To dziwne. Nigdy nie miałem takich problemów, a mam prawie wszystkie książki Tomka. Czyli adres mailowy znikacz2@poczta.onet.pl (SIC!) to właściwa/jedyna forma komunikacji? Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Adres jest poprawny jak widzisz innym działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: jak widzisz innym działa To mnie pocieszyłeś. Ukradli mi samochód, ale na szczeście tylko mnie to spotkało z całego osiedla... Dobra, spróbuję jeszcze raz. A ile te książki przeciętnie kosztują? Bo brak cennika na stronie to też, ten... nie tego... Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 @Kon_Bar, @Wojtek59 - możecie coś powiedzieć na temat cen? Maila wysłałem, na razie nie ma odzewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 150 zł, szybka odpowiedź na mailu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Dobre i złe wiadomości. Dobre: - temat nie umarł - trochę zmieniłem projekt, żeby dodać mu przestronności (?) Złe : - niestety wymaga poprawek, ze względów wymagań technologicznych - wybywam na urlop 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 10 godzin temu, Wojtek59 napisał: - wybywam na urlop tą wiadomość zaliczyłbym do do dobrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 2 minuty temu, imt napisał: tą wiadomość zaliczyłbym do do dobrych. Z mojego, osobistego punktu widzenie - pełna zgoda. Z punktu widzenia projektu - kolejne opóźnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 19 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: 150 zł, szybka odpowiedź na mailu Też otrzymałem odpowiedź. Niestety podrożało. Do poziomu, który jest dla mnie nieakceptowalny. Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 8 godzin temu, Wojtek59 napisał: Z punktu widzenia projektu - kolejne opóźnienie nie ucieknie - nie ma silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) A takie cudo ktoś widział? Wstawiam linka do aukcji bo już jest zakonczona, tylko tak informacyjnie że taki model istnieje. https://allegrolokalnie.pl/oferta/lippisch-storch-hans-huckebein-172-zywica I jeszcze dwa takie wynalazki Edytowane 8 Września 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Września 2023 Share Napisano 22 Września 2023 SP 1966 nr 13 i 6 Może komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Września 2023 Share Napisano 23 Września 2023 W dniu 23.08.2023 o 18:52, jmx62 napisał: A takie cudo ktoś widział? Wstawiam linka do aukcji bo już jest zakonczona, tylko tak informacyjnie że taki model istnieje. https://allegrolokalnie.pl/oferta/lippisch-storch-hans-huckebein-172-zywica I jeszcze dwa takie wynalazki Jest tego sporo https://www.scalemates.com/search.php?fkSECTION[]=Kits&q=AB+model+1%3A72*&fkCATNAME[]="Gliders" Najłatwiej dostępne na Ebay-u Osobiście nie kupiłem nic, bo żadnych poloników 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi