Jump to content

Tornado 1:48 Revell

jureczek
 Share

Recommended Posts

Witam kolegów w Nowym Roku i życzę  pięknych modelarskich dziel

Ja przymierzam sie do modelu Revella .Moim zdaniem fajny zestaw ,a w dodatku kupiłem w promocji - 18 euro  .Jak na początek roku pofarciło się.

Bedzie to moje trzecie Tornado .Dwa poprzednie w 72 , teraz wiec będę mógł się wykazać

Inbox  https://www.scalemates.com/kits/revell-03987-panavia-tornado-ids--176266

IMG_5353 (Copy).JPG

Bazylms   -   MiG -29 ladnie Ci wyszedl ,ale to 72 .Masz okazje zrobic piekny model i tu wykazac sie sztuka malowania ,o ktorej wspominales przy MiG-u.

48 daje wieksze szanse .Przekonalem sie na wlasnej  skorze

Wabina  -  jakie malowanie ???? Troche z wiekiem wyroslem od pstrokatych malowan - chciaz to nie jest najgorsze. Kreca mnie raczej rasowe maszyny ,bojowe .

33513_1471090077 (Copy).jpg

1577823-large (Copy).jpg

27024646501_c53a47b7df_b (Copy).jpg

jet-ucak-gorselleri-tornado-id (Copy).jpg

Tornado_MFG1_landing_RAF_Mildenhall_1984 (Copy).JPEG

tornado_ids_43+55_13_of_44 (Copy).jpg

tornado_gr4_za469_617sq_07_of_13 (Copy).jpg

Panavia Tornado (2) (Copy).jpg

No cóż , grafika mala wpadka .Nie przepraszam ,bo błędy często się mi zdarzają ,dlatego jestem rad ,ze czuwacie i za to dziękuje.

Kto sklejał Tornado w 1:72 ten wie ,ze belki podwieszeń kiepsko się trzymały pod ruchoma częścią skrzydeł .Byty ruchome jednak trzeba było je ręcznie ustawiać przy zmianie geometrii skrzydeł. W tym modelu Revell zastosował mechanikę .W/g instrukcji pylony powinny ustawiać się automatycznie .Zobaczę czas pokaże.

IMG_5413.JPG

• Like 1

3 minuty temu, Wabina napisał:

A mi się  wydaję  że  w przypadku Tornada  to malowanie z zatoki jest najbardziej "bojowe"

Nie dość, że najbardziej bojowe to jeszcze można je zrobić z gołą babą na nosie - jak dla mnie wybór jest prosty ?

Największa  różnica w porównaniu do IDS to laser, w Gr.1 jest zamontowany pod kadłubem na wysokości pilota.

Edited by Wabina

To zazdroszczę, ja pokombinuje .Tak jak Bazylms .Mam sporo farb Gunze i Tamki

W moim przypadku ,bez szpachli sie nie obejdzie .Popełniłem tez błąd przy mechanice skrzydeł .Przestawiłem krańcowe elementy obrotnic pylonów .Na rysunku instrukcji ( fotka w  wcześniejszym poście) nr.43 i 49 - zamieniłem prawa z lewa .Dobrze ,ze sie zorientowałem  .Nie pasował by otwór do montażu belki-inny kat .

IMG_5451 (Copy).JPG

IMG_5452 (Copy).JPG

IMG_5453_LI (Copy).jpg

IMG_5455 (Copy).JPG