Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów w Nowym Roku i życzę  pięknych modelarskich dziel

Ja przymierzam sie do modelu Revella .Moim zdaniem fajny zestaw ,a w dodatku kupiłem w promocji - 18 euro  .Jak na początek roku pofarciło się.

Bedzie to moje trzecie Tornado .Dwa poprzednie w 72 , teraz wiec będę mógł się wykazać

Inbox  https://www.scalemates.com/kits/revell-03987-panavia-tornado-ids--176266

IMG_5353 (Copy).JPG

Napisano

Mam identyczny ? Musze przyznać że z tym modelem Revell się naprawdę postarał. Mójdocelowo będzie w barwach RSAF... Musze tylko skończyć dwa modele konkursowe ?

Napisano

Ja muszę skończyć Su - 22 .Model mam skończony i nawet  udało mi się go ładnie pomalować .Waleze z podstawka

Napisano

Poczekaj z budową. Eduard planuje na ten rok przepak tego zestawu, więc jest duża szansa, że będzie worek dodatków. 

Napisano

Ja już zacząłem swojego i będę podglądał  u ciebie postępy .

Napisano

Tez go mam, i tak jak ty kupiłem za tanie pieniądze. W sumie to był pierwszy jet jakiego kupiłem. Tak więc patrzę. 

Napisano

Jakie robisz malowanie? Jakbyś chciał robić GR.1 z zatoki perskiej to mogę poratować kalkami.

Napisano

Bazylms   -   MiG -29 ladnie Ci wyszedl ,ale to 72 .Masz okazje zrobic piekny model i tu wykazac sie sztuka malowania ,o ktorej wspominales przy MiG-u.

48 daje wieksze szanse .Przekonalem sie na wlasnej  skorze

Wabina  -  jakie malowanie ???? Troche z wiekiem wyroslem od pstrokatych malowan - chciaz to nie jest najgorsze. Kreca mnie raczej rasowe maszyny ,bojowe .

33513_1471090077 (Copy).jpg

1577823-large (Copy).jpg

27024646501_c53a47b7df_b (Copy).jpg

jet-ucak-gorselleri-tornado-id (Copy).jpg

Tornado_MFG1_landing_RAF_Mildenhall_1984 (Copy).JPEG

tornado_ids_43+55_13_of_44 (Copy).jpg

tornado_gr4_za469_617sq_07_of_13 (Copy).jpg

Panavia Tornado (2) (Copy).jpg

Napisano
Godzinę temu, jureczek napisał:

27024646501_c53a47b7df_b (Copy).jpg

Warto sprawdzić co piszemy, ale także co wstawiamy jako grafikę. To co powyżej nigdy miejsca nie miało. Owszem wygląda efektownie, ale jednak.

• Like 1
Napisano

No cóż , grafika mala wpadka .Nie przepraszam ,bo błędy często się mi zdarzają ,dlatego jestem rad ,ze czuwacie i za to dziękuje.

Kto sklejał Tornado w 1:72 ten wie ,ze belki podwieszeń kiepsko się trzymały pod ruchoma częścią skrzydeł .Byty ruchome jednak trzeba było je ręcznie ustawiać przy zmianie geometrii skrzydeł. W tym modelu Revell zastosował mechanikę .W/g instrukcji pylony powinny ustawiać się automatycznie .Zobaczę czas pokaże.

IMG_5413.JPG

• Like 1
Napisano

A mi się  wydaję  że  w przypadku Tornada  to malowanie z zatoki jest najbardziej "bojowe"

Napisano
3 minuty temu, Wabina napisał:

A mi się  wydaję  że  w przypadku Tornada  to malowanie z zatoki jest najbardziej "bojowe"

Nie dość, że najbardziej bojowe to jeszcze można je zrobić z gołą babą na nosie - jak dla mnie wybór jest prosty ?

Napisano (edytowane)

Albo klasycznie - "Mig eater".Tylko czy z tego zestawu da się zrobić GR.1

Edytowane przez Wabina
Napisano

Ja nie mam pojęcia .Sa IDS ,GR , i chyba ECR .Musze troszkę poszperać ,to sie zorientuje

Prace idą powolutku ,i co najwalniejsze nawet wszystko pasuje

IMG_5420.JPG

IMG_5425.JPG

Napisano (edytowane)

Największa  różnica w porównaniu do IDS to laser, w Gr.1 jest zamontowany pod kadłubem na wysokości pilota.

Edytowane przez Wabina
Napisano

I nie ma dziale po bokach kadłuba. Poszperałem i teraz wiem ,nie powinno być problemu z przeróbką

Dla zainteresowanych https://pl.wikipedia.org/wiki/Panavia_Tornado

Napisano
W dniu 19.01.2019 o 10:40, jureczek napisał:

Tez mi sie podoba

5fa7e50303b26b1b66e372e3fa5fe9e1.jpg

Ja takiego właśnie będę robił, oczywiście jak przyjdzie na niego kolej ? Mam też już farby dobrane z Mr Painta do tego malowania 

Napisano

To zazdroszczę, ja pokombinuje .Tak jak Bazylms .Mam sporo farb Gunze i Tamki

W moim przypadku ,bez szpachli sie nie obejdzie .Popełniłem tez błąd przy mechanice skrzydeł .Przestawiłem krańcowe elementy obrotnic pylonów .Na rysunku instrukcji ( fotka w  wcześniejszym poście) nr.43 i 49 - zamieniłem prawa z lewa .Dobrze ,ze sie zorientowałem  .Nie pasował by otwór do montażu belki-inny kat .

IMG_5451 (Copy).JPG

IMG_5452 (Copy).JPG

IMG_5453_LI (Copy).jpg

IMG_5455 (Copy).JPG