SebastianC. Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Zgodnie z obietnicą wrzucam relację z budowy krążownika pancernopokładowego "Wariag" ze zvezdy w 1/350 z paroma dodatkami. Na rozgrzewkę zacząłem od podstawki. Na arkuszu styropianu za pomocą płomienia zapalniczki uformowałem wstępnie kształt przyszłej powierzchni "wody": Z połówek kadłuba usunąłem dziobowy ornament, rufowy balkonik i drabinki. Wszystkie te elementy będą zastąpione fototrawionkami. Obciąłem też denną część kadłuba co by do podstawki pasowało. A tutaj sucha przymiarka. Pokład jeszcze nie przyklejony. Zastanawiam się czy zostawić świetliki pokładowe czy zastąpić edkowymi, te zestawowe nie są takie złe może tylko klapy zeszlifuję i nakleję blaszki. Edytowane 13 Lutego 2019 przez SebastianC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 Przy tej metodzie ze styro i zapalniczka robią się takie małe wypukle barezo ostre lejki/stozki. Są dość twarde i wymagają szlifowania. Masz ten efekt? Pokaz proszę zdjęcie powierzchni w rzucie z boku. Na to co masz po przeszlifowaniu będziesz kładł papier? Generalnie powierzchnia wody wygląda całkiem fajnie, ale pomysl jeszcze o jakis odbojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 U mnie nie ma bardzo ostrych krawędzi, poza tym na to jeszcze przychodzą dwie warstwy papieru a po malowaniu wygładzam akrylowym medium błyszczącym. Odkosów fal nie będzie bo w zamyśle miał płynąć z bardzo małą prędkością. Rozważam też wersję zacumowaną i po jednej stronie wyciągnięte wytyki z siatką przeciwtorpedową tylko nie wiem z czego ją zrobić by w miarę dobrze wyglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Ciekawy pomysł z tym styropianem, ciekaw jestem ostatecznego wyglądu. Edytowane 24 Lutego 2019 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 25 Lutego 2019 Autor Share Napisano 25 Lutego 2019 Dużo ostatnio nie podziałałem. Wkleiłem pokłady i zaszpachlowałem szczeliny między nimi i burtami. Zabieram się jak pies do jeża do przyklejenia stopni na burtach więc w międzyczasie ruszyłem z podstawką. Dwie warstwy papieru toaletowego nasączone rozrzedzonym klejem stolarskim i czubkiem płaskiego pędzla uformowane grzbiety fal, po wyschnięciu szary podkład z puszki i pomalowane farbkami akrylowymi + suchy pędzel. Jeszcze będę to wyrównywał medium akrylowym i na koniec psiknę kilka warstw lakieru błyszczącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 No dobra, niech będzie że ja znowu jestem ten zły. Wywal i zrób od nowa, bez srajtaśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 To ja będę ten "dobry" i dodam dlaczego.. Wypracowales ładna fakturę styropianem i papier ma tylko ja wygładzic i stworzyć powierzchnię dla farby. A nie dodać kolejna fakturę, w sensie zmarszczki. Jeśli chcesz ostre zmarszczki na falowaniu wody to dremelkiem na styropianie je zrób. Te z papieru, szczególnie toaletowego się roluja. Nie robią się ostre, trójkątne tylko walcowate i wygląda to nienaturalnie. Zmarszki real: U Ciebie: Kolor wody jest bardzo ok ale z kolei suchy pędzel na zmarszczkach psuje naturalny efekt wg mnie. Jak polozysz glossa to refleksy je fajnie podkreślą i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Szczodrość Twa nie zna granic Pawle ale prawisz słusznie Edytowane 10 Marca 2019 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Dzięki panowie za konstruktywną krytykę. Mam jeszcze jeden taki arkusz styropianu to zrobię na nowo. Tylko tym razem papier na gładko bez marszczenia i na to medium gloss. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Jak chcesz Pawła zdenerwować, to lekutko potem te fale pocieniuj A spienienia i bałwany sobie na koniec zrobisz z waty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Seba śmiało rób nowa wodę, z pewnością gorzej nie wyjdzie zrób jeszcze jedną i jeszcze jedną, a zobaczysz że z każdym razem jest lepiej. Słuchaj Gały dobrze gada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Przy klejeniu waty szlag mnie trafia bo się do paluchów strasznie czepia. Wiedziałem że jak warsztat tu wrzucę to po dziesięć razy będę wszystko poprawiał Edytowane 10 Marca 2019 przez SebastianC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Wiem Seba, bo sam to przerabiałem z watą, ale efekt jest wart tego by się pomęczyć. No wiesz nie musisz poprawiać jeśli nie chcesz, ale jeśli chcesz osiągnąć lepszy efekt, to musisz próbować. Ja już wykonałem 5 dioram z wodą, zrobiłem je różnymi technikami i sam po sobie wiem, że za każdym razem jest lepiej. Nie osiągnąłem jeszcze efektu który by mnie zadowalał, ale nadal próbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Dlatego ja robię z dnem i mam jeden problem mniej . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Nie martw się, nigdy jeszcze nie byłem w pelni zadowolony z tego co zrobiłem. Jak mi się uda to pewnie zejdę z wrażenia Waty nie dotykaj palcami, pensety i pędzle. Daj trochę medium na podstawkę, do tego wsadź watę, a potem już działaj penseta i pędzlem. Za każdym nałożeniem medium wata robi się bardziej przezroczysta i znika, więc się nie stresuj jeżeli za pierwszym podejściem wygląda jak wata cukrowa Edytowane 10 Marca 2019 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 2 godziny temu, SebastianC. napisał: Przy klejeniu waty szlag mnie trafia bo się do paluchów strasznie czepia. Wiedziałem że jak warsztat tu wrzucę to po dziesięć razy będę wszystko poprawiał Też tak miałem i mam, co nie zmienia faktu że w sumie na dobre to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 5 godzin temu, bazylms napisał: Dlatego ja robię z dnem i mam jeden problem mniej . popieram jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi