Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zgodnie z obietnicą wrzucam relację z budowy krążownika pancernopokładowego "Wariag" ze zvezdy w 1/350 z paroma dodatkami.

6.thumb.jpg.ec3d1a1bd32fa717792e90c24532154c.jpg

Na rozgrzewkę zacząłem od podstawki. Na arkuszu styropianu za pomocą płomienia zapalniczki uformowałem wstępnie kształt przyszłej powierzchni "wody":

7.thumb.jpg.f9f174314392fe06f15c43e10cce4cc1.jpg

4.thumb.jpg.2d2811d2ebcf73589c7ab275ea33a7d3.jpg

8.thumb.jpg.ef90546f3f508e49e76677785ce05577.jpg

Z połówek kadłuba usunąłem dziobowy ornament, rufowy balkonik i drabinki. Wszystkie te elementy będą zastąpione fototrawionkami. Obciąłem też denną część kadłuba co by do podstawki pasowało.

1.thumb.jpg.a2eaaa30b626ec04701e30fa45b29af4.jpg

3.thumb.jpg.13f9fd0f464b3c5745ff42524faf5c1d.jpg

A tutaj sucha przymiarka. Pokład jeszcze nie przyklejony. Zastanawiam się czy zostawić świetliki pokładowe czy zastąpić edkowymi, te zestawowe nie są takie złe może tylko klapy zeszlifuję i nakleję blaszki.

5.thumb.jpg.6f2dce58588a2470b5f70b592f87564f.jpg

Edytowane przez SebastianC.
Napisano

Przy tej metodzie ze styro i zapalniczka robią się takie małe wypukle barezo ostre lejki/stozki. Są dość twarde i wymagają szlifowania. Masz ten efekt? Pokaz proszę zdjęcie powierzchni w rzucie z boku. Na to co masz po przeszlifowaniu będziesz kładł papier? 

Generalnie powierzchnia wody wygląda całkiem fajnie, ale pomysl jeszcze o jakis odbojach. 

Napisano

U mnie nie ma bardzo ostrych krawędzi, poza tym na to jeszcze przychodzą dwie warstwy papieru a po malowaniu wygładzam akrylowym medium błyszczącym. Odkosów fal nie będzie bo w zamyśle miał płynąć z bardzo małą prędkością. Rozważam też wersję zacumowaną i po jednej stronie wyciągnięte wytyki z siatką przeciwtorpedową tylko nie wiem z czego ją zrobić by w miarę dobrze wyglądała.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Ciekawy pomysł z tym styropianem, ciekaw jestem ostatecznego wyglądu.

Edytowane przez Cypis
Napisano

Dużo ostatnio nie podziałałem. Wkleiłem pokłady i zaszpachlowałem szczeliny między nimi i burtami. Zabieram się jak pies do jeża do przyklejenia stopni na burtach więc w międzyczasie ruszyłem z podstawką.

9.thumb.jpg.35665c48547d34b98a6d4e3cf7b78508.jpg

10.thumb.jpg.6767872c87d7e8db3b2a73cd46a1d468.jpg

Dwie warstwy papieru toaletowego nasączone rozrzedzonym klejem stolarskim i czubkiem płaskiego pędzla uformowane grzbiety fal, po wyschnięciu szary podkład z puszki i pomalowane farbkami akrylowymi + suchy pędzel. Jeszcze będę to wyrównywał medium akrylowym i na koniec psiknę kilka warstw lakieru błyszczącego.

11.thumb.jpg.59b967fbe620a84e5062e18f85432be4.jpg

12.thumb.jpg.2b8ddae6de8635b276c7720651aa7a36.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

To ja będę ten "dobry" i dodam dlaczego..:wink: Wypracowales ładna fakturę styropianem i papier ma tylko ja wygładzic i stworzyć powierzchnię dla farby. A nie dodać kolejna fakturę, w sensie zmarszczki. Jeśli chcesz ostre zmarszczki na falowaniu wody to dremelkiem na styropianie je zrób. Te z papieru, szczególnie toaletowego się roluja.  Nie robią się ostre, trójkątne tylko walcowate i wygląda to nienaturalnie. 

Zmarszki real:

IMG_20190310_085353.jpg.b6898e96ee0325af7d0cc158479b61e2.jpg

U Ciebie:

IMG_20190310_084454.jpg.be7ec229dbf6dd09c0ae47419d877815.jpg

Kolor wody jest bardzo ok ale z kolei suchy pędzel na zmarszczkach psuje naturalny efekt wg mnie. Jak polozysz glossa to refleksy je fajnie podkreślą i to wystarczy. 

:piwo:

Napisano (edytowane)

Szczodrość Twa nie zna granic Pawle :szczerbol: ale prawisz słusznie :wink:

Edytowane przez Szydercza Gała
Napisano

Dzięki panowie za konstruktywną krytykę. Mam jeszcze jeden taki arkusz styropianu to zrobię na nowo. Tylko tym razem papier na gładko bez marszczenia i na to medium gloss.

• Like 1
Napisano

Jak chcesz Pawła zdenerwować, to lekutko potem te fale pocieniuj :wink:  A spienienia i bałwany sobie na koniec zrobisz z waty.

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Przy klejeniu waty szlag mnie trafia bo się do paluchów strasznie czepia.

Wiedziałem że jak warsztat tu wrzucę to po dziesięć razy będę wszystko poprawiał

?

Edytowane przez SebastianC.
Napisano

Wiem Seba, bo sam to przerabiałem z watą, ale efekt jest wart tego by się pomęczyć. No wiesz nie musisz poprawiać jeśli nie chcesz, ale jeśli chcesz osiągnąć lepszy efekt, to musisz próbować. Ja już wykonałem 5 dioram z wodą, zrobiłem je różnymi technikami i sam po sobie wiem, że za każdym razem jest lepiej. Nie osiągnąłem jeszcze efektu który by mnie zadowalał, ale nadal próbuję 

Napisano (edytowane)

Nie martw się, nigdy jeszcze nie byłem w pelni zadowolony z tego co zrobiłem. Jak mi się uda to pewnie zejdę z wrażenia :haha: Waty nie dotykaj palcami, pensety i pędzle. Daj trochę medium na podstawkę, do tego wsadź watę, a potem już działaj penseta i pędzlem. Za każdym nałożeniem medium wata robi się bardziej przezroczysta i znika, więc się nie stresuj jeżeli za pierwszym podejściem wygląda jak wata cukrowa

Edytowane przez Szydercza Gała
Napisano
2 godziny temu, SebastianC. napisał:

Przy klejeniu waty szlag mnie trafia bo się do paluchów strasznie czepia.

Wiedziałem że jak warsztat tu wrzucę to po dziesięć razy będę wszystko poprawiał

?

Też tak miałem i mam, co nie zmienia faktu że w sumie na dobre to wychodzi. 

Napisano
5 godzin temu, bazylms napisał:

Dlatego ja robię z dnem i mam jeden problem mniej :haha:

popieram jak najbardziej.