Panzer Machine Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Jest to pierwszy model HUMVEE jaki miałem przyjemność zrobić. Sam model Academy był w porządku, ale do ideału mu wiele brakowało. Początkowo model planowałem jako wprawkę i zabawę na jeden weekend. Chciałem przede wszystkim zobaczyć ile da się wycisnąć z techniki z wykorzystaniem tylko chipping fluida. Rezultaty widać na modelu. Tak naprawdę, wszystko: rdza, kurz itd zostało zrealizowane za pomocą tylko tej techniki. Sam model jednak wyglądał nudno, więc postanowiłem go "wyposażyć" we wszelkiego rodzaju bambetle, a na sam koniec dodałem figurkę z podstawką. Ogrom pracy w pewnym momencie mnie przeraził. Bardzo dużo tej drobnicy wykończeniowej było, ale myślę, że było warto! Chylę czoła przed osobami robiącymi HUMVEE. Makinen bądź litościwy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Cześć, cieszy fakt, że zbudowany został kolejny humvee, i to do tego bardzo efektowny... Jak to w Twoim przypadku ogólny odbiór i malowanie na najwyższym poziomie !!! Ale efektowny nie zawsze znaczy efektywny i baboli jest tutaj sporo, po kolei co zauważyłem: 1. Zastosowałeś zestawowe koła Academy, które są bardzo słabe i użycie ich w modelu, który został wykonany na takim poziomie to profanacja, 2. Zastosowane koła poza słabą jakością mają zły typ bieżnika, Gun turcki to okres OIF, potem OEF więc opony dla zobrazowania jak w zestawach Bronco, 3. I najważniejszy babol co do kół - wkleiłeś odwrotnie dekle na piastach - te przednie są z tyłu, te tylne są z przodu, 4. Z tyłu brakuje gniazda elektrycznego, 5. Te boczne płyty i drzwi to pancerz ERC - powinien być zielony, bądź piaskowy (może być porysowany), na pewno nie tak bardzo zmęczony rdzą, 6. Tarcza GSK również zielona, bądź piaskowa i w stanie raczej zakurzonym niż zmęczona rdzą i życiem, 7. Tarcza GSK ma zły kształt i rozmiar - jest za duża, jeden z najsłabszych elementów Academy, 8. Tył pojazdu zasyfiony, a światła czerwone aż miło - chyba wojak je przetarł właśnie chusteczką do nosa, 9. Zapinki maski - słabiutkie (za duże) i raczej jednolite czarne, a nie jak kamo prowadzi, 10. Na dachu tych pojazdów w oryginale znajduje się brezent - u Ciebie jakaś płaska blacha, do tego nie zachodzi na ramę okna - dziwny patent zastosowałeś, 11. Kamuflarz na umundurowaniu żołnierza - spodnie i bluza chyba miały być chocolate chips, prawda..? Tylko, że białe chipsy zamieniły się w białe kupy ptaków - o rozmiarze sporej sraczki. Ponadto w OIF raczej już chyba nie znalazłeś Jankesa w tym wzorze na polu bitwy... Chełm i kamizelka - jakiś koreański wzór..? 12. Wojak z "pompką" na ulicy..? Do rzutek wali, czy jak..? Bo na pewno nie do ruchomego celu na dystansie 200 m... 13. Jeśli z takim załadunkiem wyjechali na patrol (ułożeniem na pace), to ciekawe jak strzelec doskakiwał do KM-u... 14. Zestawowy M2 na stojaku - masakra - do wymiany..! Reasumując - jeśli chodzi o merytorykę, to zepsułeś chyba 90% tego co było do zepsucia (zawsze można jeszcze wkleić silnik do góry nogami). Natomiast fajnie malujesz i brudzisz . Czyli najlepiej wygląda podstawka..! Twoje pierwsze zdjęcie niech posłuży za sentencję tej galerii - efekciarsko, mnóstwo chemii, krypto-autorekalma ale wartości merytorycznej / redukcyjnej BRAK !!! Po za fajnymi kolorami, kurzem i błotem jak dla mnie gniot merytoryczny. Nie bierz do siebie, ale tak to wygląda... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Co do merytoryki wypowiedział się mandrivecs. Ja się nie znam, więc mogę tylko powiedzieć, że mi się podoba. Ale nie wiem, czy się majonez nie obrazi za to: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) 15. Dałeś opancerzone boki - to błąd producenta - w tym wariancie boki były zwykłe, bez dodatkowego pancerza... 16. Podstawa anteny i jej mocowanie - raczej nie wszystko jednolicie czarne i tak czyściutkie w stosunku do reszty... Dalej się nie pastwię, Makinen teraz Ty... Edytowane 18 Lutego 2019 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Ja mam prosbe, czy moze kolega opisac jak zrobil asfalt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Witam . To ja ,jako swierzy modelarz dorzuce swoje trzy grosze. Technicznie to model na bardzo wysokim poziomie. Rdza brudzenia. Chipping. Super. Merytorycznie to rzeczywiście mix. Plecaków w camo choclate nie było. Albo woodland albo olive green .były pokrowce na cały ekwipunek. Camo choclite ma zróżnicowne plamy i bały jest zawsze przesunięty wzgledem czarnego. Nigdy nie ma pełnej obwodki z czarnego. Tak sie troche powymadrzałem, ale jeszcze raz powiem, że jakość super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Do Autora- mi to już nie zostało nic, po tym co napisał Mandrivecs. W całej rozciągłości się z nim zgadzam. Napisałeś o chęci eksperymentowania i jedyna rzecz, która może Cię usprawiedliwić. Jeśli chciałeś się pobawić w rdzę na humvee, to są pojazdy opancerzone płytami Hardox. Tam można poszaleć. Co do usprawiedliwienia- prawdopodobnie, gdybym zabrał się za model Tygrysa, lub USS Yorktown, to spytałbym światłych w temacie co wolno, a czego nie. Miałeś taką możliwość przed/w trakcie budowy, ale wybrałeś tak, jak wybrałeś. Efekt podsumował Kolega w pierwszym poście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 35 minut temu, makinen napisał: Do Autora- mi to już nie zostało nic, po tym co napisał Mandrivecs. W całej rozciągłości się z nim zgadzam. Napisałeś o chęci eksperymentowania i jedyna rzecz, która może Cię usprawiedliwić. Jeśli chciałeś się pobawić w rdzę na humvee, to są pojazdy opancerzone płytami Hardox. Tam można poszaleć. Co do usprawiedliwienia- prawdopodobnie, gdybym zabrał się za model Tygrysa, lub USS Yorktown, to spytałbym światłych w temacie co wolno, a czego nie. Miałeś taką możliwość przed/w trakcie budowy, ale wybrałeś tak, jak wybrałeś. Efekt podsumował Kolega w pierwszym poście. W drugim i czwartym poście..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Mi osobiście ten model bardzo się podoba, bardzo efektowny, widać włożoną pracę, talent i umiejętności, brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Mnie się wykonanie podoba, poza kilkoma wymienionymi uwagami np. światła. Co do merytoryki to pewnie 90% oglądających nawet nie będzie się orientować co jest dobrze a co nie. Chłopaki od Humvee to co innego. Ale tak jest przy każdym modelu, bo chyba nie ma na rynku takiego który jest zgodny merytorycznie w 100% ze swoim originałem. Tak więc jak miał być fun to jest, a jak replika to nie. I tyle na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 Mnie się podoba, ale ja się na młotkach nie znam. Jednakże gdybym nie przeczytał drugiego i czwartego postu napisałbym, że koła słabe, szczególnie to widać z przodu. I nie widzą mi sie kierunkowskazy przednie (te takie pomarańczowe lampki ). No i zastanawia mnie czemu blachy na pace tak podrapane a na drzwiach ani śladu, podobnie z osłoną wieży, podrapana a dach nietknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 19 Lutego 2019 Autor Share Napisano 19 Lutego 2019 Dziękuję wszystkim za komentarze. Szczególne dziękuję mandrivecs za merytoryczny feedback. Jak pisałem w pierwszym poście, człowiek nie zdaje sobie sprawy ile stoi roboty za takim HUMVEE dopóki sam nie spróbuje go zrobić. Drobnicy do obrobienia masę a jak stoi za tym jeszcze wiedza merytoryczna i przeróbki to tym bardziej. Dlatego jeszcze raz chylę czoła przed modelarzami siedzącymi w temacie tych pojazdów. mbrnnr, ja też nie wiem czy to urazi Miga, polajkował post na ryjbuku więc chyba go nie razi Jak również pisałem w pierwszym poście, za cel obrałem sobie między innymi sprawdzenie ile można wycisnąć z techniki potocznej nazywanej "na lakier do włosów" z wykorzystaniem Scratches Effects od Ammo. Proces można obejrzeć na filmiku, który nagrałem i na który serdecznie zapraszam i jeszcze raz dzięki za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi