Grzes Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 No właśnie nad tym się zastanawiałem. Piękne dzięki! A zapytam jeszcze, czy są jakieś spowalniacze do żywic? Bo moja schnie tak szybko, że nawet przy drobiazgach trzeba się spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Marca 2019 Autor Share Napisano 13 Marca 2019 Nie słyszałem o czymś takim... Ale może warto zapytać jakiegoś producenta / dealera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 Marudek, czy Twój samolocik, będzie miał szkiełka, czy same ramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Marca 2019 Autor Share Napisano 13 Marca 2019 Szkiełka będą - wytnę je z filmu załączonego do blaszek Part Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 14 Marca 2019 Autor Share Napisano 14 Marca 2019 Silnik gotowy Wkrótce zabiorę się za wykończenie osłony kabiny, dodanie dźwigni gazu i malowanie. Potem skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Ty Marudek, jak już coś zarzucisz to tylko siedzieć i podziwiać. Sam nie wiem co bardziej - Twoją cierpliwość, czy poziom wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Marca 2019 Autor Share Napisano 20 Marca 2019 Hej tenzan, dzięki za doping :) Udało mi się skończyć osłonę kabiny. Zgodnie z sugestiami kolegi KayFraz - fototrawione ramy sufitu kabiny podkleiłem teownikami sklejonymi z pasków cienkiego plastiku. Teraz rama sufitu ma profil dwuteowy. Nadal obstaję przy kolorze czerwonym. Pomalowałem też osłony kół - goła polerowana blacha i czerwony akcent. Mam teżgotowy ogon: Całość na razie wygląda tak: A teraz biorę się za skrzydła: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 No przyzwoicie zaczyna wyglądać. Ale wiesz, jak teraz jest przykro ludziom, którzy odlali ten model? Cała ich robota na marne ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 Pewnie jest im tak samo przykro jak tym co kupili ich model Ale przecież użyłem połówek kadłuba więc nie powinienem żałować wydanej na niego dychy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 Zapytam jeśli można, czym skutecznie przykleiłeś do tak cienkich ramek, tak niewdzięczny materiał jakim jest przeźroczysta folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 Hej Grzes, Pytaj śmiało - ja zawsze chętnie odpowiem Jak dotąd w tym modelu wszystko łączę klejem CA. Na kawałek odpadu wycisnąłem kroplę kleju, poczekałem aż odparuje i trochę zgęstnieje, a potem wykałaczką posmarowałem ramki i wkleiłem folię przyciskając ją w miejscu klejenia czystym końcem wykałaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Marca 2019 Autor Share Napisano 22 Marca 2019 (edytowane) Hej, Przedstawiam zdjęcia z dalszych prac nad skrzydłem. Częściowo obrobiony profil: Gotowy profil: Wytrasowane linie podziału i miejsca styku lotek. Kolega KayFranz doradził bym ich nie odcinał ponieważ szczeliny między płatem a lotkami w oryginale były zakryte skórzanymi pasami. Po nawierceniu otworów i wklejeniu w nie drutu mogę wsuwać skrzydła w przygotowane wcześniej gniazda (igły iniekcyjne umieszczone pod ramą sufitu): Teraz najtrudniejsze - wymalowanie detali skrzydła przy użyciu zaprojektowanych przeze mnie masek: Planuję ponaklejać maski tego co powinno być wklęsłe na skrzydło, pokryć kilkoma warstwami sprayu podkładowego i zdjąć maski. Jak wyjdzie - zobaczymy w przyszym tygodniu Edytowane 22 Marca 2019 przez Marudek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Marca 2019 Share Napisano 22 Marca 2019 (edytowane) 28 minut temu, Marudek napisał: Planuję ponaklejać maski tego co powinno być wklęsłe na skrzydło, pokryć kilkoma warstwami sprayu podkładowego i zdjąć maski Chitre Edytowane 22 Marca 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Marudek.... Przepiękna i genialna robota. Czapki z głów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Hej, Po trzech podejściach do skrzydła RWD-6 chyba mam już to czego chciałem. Niestety próba z maskami i malowanie nie powiodła się. PRÓBA 1: Do tego momentu wyglądało całkiem nieźle Ale po psiknięciu kilku warstw farby pokładowej maski odchodziły razem z nią... PRÓBA 2: Zamówiłem samoprzylepną folię wygrawerowaną w kształt odpowiadający powierzchniom skrzydła. Planowałem to nakleić na wycięte i wyprofilowane wcześniej skrzydła. Niestety nie zdołałem osiągnąć pożądanego efektu nawet wówczas gdy udało mi się zamaskować miejsce łączenia krawędzi folii ze skrzydłem (wyżłobiłem w nim wklęsłość odpowiadającą kształtem kawałkowi folii). Jednak po pomalowaniu okazało się że grawer jest za płytki i niemal całkowicie ginie pod farbą... PRÓBA 3: Zamówiłem grawer w kawałkach plastiku odpowiadającym łączną grubością grubości płata w najszerszym miejscu przekroju. Według założenia wystarczyłoby zeszlifować wewnętrzne powierzchnie w ostry klin, skleić razem i wyprofilować krawędź natarcia. I wreszcie wyszło w miarę OK: Muszę jeszcze tylko dopieścić fragment skrzydła w części najbliżej kadłuba i przewiercić na wylot uchwyty na końcówce skrzydła. No i dorobić drugie Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Fajnie się patrzy na takie szukanie właściwej drogi do prawdy. Zwłaszcza, że zakończone sukcesem. Tak z modelarskiej ciekawości ile taka grawerka się ceni? I kto to Ci zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Dzięki chciałem pokazać że nieraz trzeba nawet trzech podejść żeby coś wyszło w miarę OK. Wydaje mi się że gdybym miał więcej zestawów masek to mógłbym pokombinować z innymi rodzajami farby. A może właśnie maski powinny być z innego materiału (np woskowany papier samoprzylepny). W każdym razie model chciałbym już skończyć i ostatnia metoda najlepiej się temu przysłuży. Takie grawery zamawiam trochę po znajomości u mojej szwagierki w pracy - wszystko razem wyniosło około 60 zł. Gdybym jednak miał robić odlewy tych skrzydeł to zamówiłbym kartonowe grawery u kolegi Gdasia (kiedyś ogłaszał się tu na forum i kilka razy skorzystałem już z jego pomocy). Jeśli nie odstrasza Cię waloryzowanie plastiku kartonem, to polecam jego usługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Powoli do przodu Plan na dziś - blaszki i primer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Piękna robota, a i pomysłowość godna podziwu. Fajnie, że nie trzymasz tej wiedzy dla siebie, tylko chętnie się nią dzielisz - ostatnio to rzadkość Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Wszystko wygląda super (zwłaszcza silnik), ale zastanawia mnie jedna rzecz (dopiero teraz dostrzegłem). Czy dźwigary skrzydła nie powinny być równoległe? Wygląda jakby przedni był ukośnie wobec tylnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Hej, To jest tylko krycie sklejką. A dźwigary były równoległe. Skrzydła powstały w oparciu o plany modelarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 OK. A co to za plany? Pytam, bo mam też RWD-6 w planach, a na rysunkach w "Polskich Konstrukcjach Lotniczych" i w książce W. Schiera o Challenge tego skosu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 To Plany Modelarskie Nr 61. Książkę A. Glassa, Samoloty sportowe RWD-6 i RWD-9 też mam. Na stronie 11 są tam profile w skali 1:72 i skos też tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 A wcale nie - nie ma go tam. W owej książeczce Glassa są plany opracowane przez W. Szewczyka, czyli jest to kopia planów z "dużych" PKL. Ale skos był, widać go na wielu fotografiach. No i przede wszystkim jest na planach wg E. Ferka - chyba najrzetelniejszych. Ze dwa razy drukowane w Modelarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Czołem Panie kolego! Mam pytanie odnośnie malowania- chodzi mi konkretnie o to, jakich kolorów użyłeś i w jakiej kolejności je nakładałeś na osłony: kół, silnika oraz na kołpak śmigła. Pomału dłubię sobie ten sam model, dlatego też chciałem się poradzić co do malowania. Rozumiem, że różnica w kolorze kadłub-osłony wynika z użytych materiałów. No właśnie... z czego były wykonane elementy osłony: kół, silnika oraz kołpak śmigła? Nie znam się na metalurgii stąd to pytanie. Kibicując Twojej pracy, pozdrawiam serdecznie! Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Salieri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi