Marudek Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Napisano 10 Kwietnia 2019 Hej, RWD-6 nie miał kołpaka śmigła... Jeśli chodzi Ci o tą tłoczoną osłonę silnika, to była ona wykonana z polerowanej blachy duralowej. Pierścień Townenda i osłony kół zdaje się również. Ja pomalowałem je najpierw szarym podkładem, potem porobiłem ciapki farbką Gunze MC213 Stainless i na koniec psiknąłem kolorem Gunze MC-211 Silver chrome. Dopiero wtedy zamaskowałem boki osłon kół i dekoracyjny klin na ich grzbietach psiknąłem czerwoną farbą Tamiya. A wracając do planów. Może źle Was zrozumiałem dlatego wskazałem strzałkami skosy które ja mam na myśli: W książeczce A. Glassa na której bazuję jeśli chodzi o malowanie (być może mam jakieś zrewidowane wydanie bo skosy są): Oraz w Planach modelarskich na których bazuję w budowie: Cytuj
Qz9 Napisano 10 Kwietnia 2019 Napisano 10 Kwietnia 2019 12 godzin temu, KayFranz napisał: No i przede wszystkim jest na planach wg E. Ferka - chyba najrzetelniejszych. Ze dwa razy drukowane w Modelarzach. Pamietasz w którym numerze można je znaleźć? Cytuj
KayFranz Napisano 10 Kwietnia 2019 Napisano 10 Kwietnia 2019 Qz9: plany RWD-6 - MODELARZ 2012/nr 5 i nr 6, powtórka 2017/ nr 07 i nr 08 Marudek: wszystko jasne, chodzi mi o te skosy przy dźwigarze 1 Cytuj
Marudek Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Napisano 11 Kwietnia 2019 No to wszystko jasne - mam to Dzisiaj wreszcie mogłem dokleić błyskotki. I pomalować sreberkiem. Cytuj
kret69 Napisano 11 Kwietnia 2019 Napisano 11 Kwietnia 2019 Większość z tego co widzę to dla mnie czysta magia, ale zapytam tylko - z czego zrobiłeś skrzydła? Cytuj
Marudek Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Napisano 11 Kwietnia 2019 Hej, To żadna magia zajrzyj na poprzednią stronę to zobaczysz czego próbowałem i co ostatecznie pomogło mi osiągnąć taki efekt. 1 Cytuj
Salieri Napisano 11 Kwietnia 2019 Napisano 11 Kwietnia 2019 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Kibicując trzymam kciuki i nie mogę doczekać się galerii. Pozdrawiam! Cytuj
kret69 Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Ja mówię o podstawie na płaty - to jakiś styropian czy plastik czy drewno? Cytuj
Grzes Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Jest pytanie 16 minut temu, kret69 napisał: Ja mówię o podstawie na płaty - to jakiś styropian czy plastik czy drewno? Jest odpowiedź W dniu 5.04.2019 o 14:34, Marudek napisał: Zamówiłem grawer w kawałkach plastiku Cytuj
Markuz Napisano 12 Kwietnia 2019 Napisano 12 Kwietnia 2019 Pamiętam, że był to jeden z pierwszych modeli które skleiłem zaraz po czapli, dawno to było oj dawno. Podziwiam twoją pomysłowość i konsekwencję w dążeniu do celu. Cytuj
spiton Napisano 18 Kwietnia 2019 Napisano 18 Kwietnia 2019 W jaki sposób "frezowałeś" te powierzchnie kryte płótnem ? Cytuj
Constructor Napisano 23 Kwietnia 2019 Napisano 23 Kwietnia 2019 Marudek, chylę czoła... Zaprzeczasz powiedzeniu, że z błota masła nie da się ukręcić. Szacunek! Cytuj
Grzes Napisano 23 Kwietnia 2019 Napisano 23 Kwietnia 2019 W dniu 18.04.2019 o 02:38, spiton napisał: W jaki sposób "frezowałeś" te powierzchnie kryte płótnem ? Poprzednia strona: W dniu 5.04.2019 o 14:34, Marudek napisał: Zamówiłem grawer w kawałkach plastiku odpowiadającym łączną grubością grubości płata w najszerszym miejscu przekroju. @Marudek mam nadzieję, że się nie gniewasz za moje goszczenie się w temacie Cytuj
Grzes Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 Godzinę temu, crustian napisał: Grzes powtarzasz się Sam widzisz, tyle pytań można rozwiązać jedną odpowiedzią... Cytuj
crustian Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 4 minuty temu, Grzes napisał: Sam widzisz, tyle pytań można rozwiązać jedną odpowiedzią... Cytuj
Marudek Napisano 24 Kwietnia 2019 Autor Napisano 24 Kwietnia 2019 Hej, Przepraszam, ale ostatnio nie miałem zbyt wiele czasu i zaniedbałem swój własny wątek Dzięki Grześ za pomoc w udzielaniu odpowiedzi. Jednak wydaje mi się, że Spitonowi chodziło o rodzaj plotera na którym powstał grawer. To był laser - taki zwykły do robienia tabliczek i gadżetów reklamowych. Ostatnie etapy prac na d modelem to oklejenie płatów błyskotkami, wykonanie zastrzałów i śmigła, no i malowanie: W zasadzie model jest już skończony. Dziękuję wszystkim za doping i pomoc w doprowadzeniu tego projektu do końca. Galeria gotowego modelu już wkrótce. P.S. Kolejny będzie lepszy (ten w 1:144 ) 2 Cytuj
mig Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Marudek napisał: Hej, Przepraszam, ale ostatnio nie miałem zbyt wiele czasu i zaniedbałem swój własny wątek Dzięki Grześ za pomoc w udzielaniu odpowiedzi. Jednak wydaje mi się, że Spitonowi chodziło o rodzaj plotera na którym powstał grawer. To był laser - taki zwykły do robienia tabliczek i gadżetów reklamowych. Ostatnie etapy prac na d modelem to oklejenie płatów błyskotkami, wykonanie zastrzałów i śmigła, no i malowanie: W zasadzie model jest już skończony. Dziękuję wszystkim za doping i pomoc w doprowadzeniu tego projektu do końca. Galeria gotowego modelu już wkrótce. P.S. Kolejny będzie lepszy (ten w 1:144 ) Jak skończony? A gdzie są stateczniki? Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez mig Cytuj
Grzes Napisano 24 Kwietnia 2019 Napisano 24 Kwietnia 2019 Tutaj? W dniu 20.03.2019 o 16:55, Marudek napisał: Całość na razie wygląda tak: 1 Cytuj
mig Napisano 25 Kwietnia 2019 Napisano 25 Kwietnia 2019 23 godziny temu, Grzes napisał: Tutaj? OK. gdzieś mi umknęła ta fotka ze statecznikami. Cytuj
LordDisneyland Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 No i proszę - łatwo, bez wysiłku, niejako od niechcenia, można zbudować i na półce postawić kolejny cieszący oko model. Brawo Marudku. Cytuj
Marudek Napisano 9 Maja 2019 Autor Napisano 9 Maja 2019 Hej, Szczerze mówiąc ten model wcale mojego oka nie cieszy. Jak na niego patrzę to widzę same błędy. Nawet nie mam weny żeby galerię zrobić... Zastanawiam się czy w ogóle targać go ze sobą na Babarybę. 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 36 minut temu, Marudek napisał: Zastanawiam się czy w ogóle targać go ze sobą na Babarybę. Kolega jeszcze raz przemyśli to co napisał i podejmie jedynie słuszną decyzję Cytuj
Marudek Napisano 9 Maja 2019 Autor Napisano 9 Maja 2019 OK - to w weekend postaram się zrobić te obiecane wyżej fotki i sami ocenicie czy warto... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi