Szydercza Gała Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Ciekawy punkt widzenia, ale faktem jest że ci którzy potrafili coś, poza klepaniem postów, zostali poproszeni o opuszczenie imprezy Kolejność o której mówiłem daje najlepszą kontrolę nad tym co się robi. Tym właśnie betonem będziesz określał jak bardzo kontrastowe to będzie. Na tym etapie zawsze lepiej jest mieć za dużo kontrastu niż za mało. Zgasić zawsze można, poza tym nawalisz na to jeszcze brudy glony kamienie czajnikowe, sól brud ropę i co Ci tam jeszcze do głowy przyjdzie. Jeżeli po malowaniu kontrasty nie będą wyraźne to znikną kompletnie pod całym tym syfem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) W dniu 19.04.2019 o 12:31, Hello napisał: Dawaj zdjęcia , też chce coś podglądnąć . na razie brak czasu powoduje że tylko dzieją się jakieś małe pierdołki, większy update pojawi sie zapewne pod koniec świat - dzięki za dobre słowo W dniu 19.04.2019 o 14:13, Michal_G napisał: podziemnym zbiorniku na paliwo pomiędzy dokiem a Loarą dzięki to faktycznie może być to koniec końców postanowiłem iż 1 robię 1 rurę wzdłuż kesonu - przerwaną przez wbity okręt 2 po stronie przepompowni zamontuje ten "budyneczek" nie wiem czy tam był ale na pewno będzie to ciekawiej wygladac niż taki pusty "plac" W dniu 19.04.2019 o 20:20, Szydercza Gała napisał: Tym właśnie betonem będziesz określał jak bardzo kontrastowe to będzie. Na tym etapie zawsze lepiej jest mieć za dużo kontrastu niż za mało Jako że jesteś mistrzem kontrastu to chętnie wsłu:bip:e sie w to co mówisz, ale jako znacząco słabszy potrzebuje więcej drogowskazów Gdziekolwiek czytam / oglądam malowanie betonu wszyscy stosują podobną metodę szary / potem przecierki / pacanki szaro / biało / czarne Jako ze to małe jest straszliwie, to oczywiście w tej skali już sama farba i kierunek kładzenia koloru będzie imitował strukturę, tak wiec myślę iż zrobić tak tym moim betonem z białym pomalować wszystkie powierzchnie poziome betonem z czarnym pomalować wszystkie piony na to dać oleje, zacieki, wash, linie zielonych alg (może na 2 poziomach) cały czas zastanawiam się jak osiągnąć takie jasne nieoczekiwane plamy betonu - trochę nienaturalne z perspektywy całej ściany (zdjęcie ponownie co by było łatwiej czytającemu) Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Kwietnia 2019 Share Napisano 21 Kwietnia 2019 15 godzin temu, laskonogi napisał: cały czas zastanawiam się jak osiągnąć takie jasne nieoczekiwane plamy betonu - trochę nienaturalne z perspektywy całej ściany (zdjęcie ponownie co by było łatwiej czytającemu) Metod jest kilka, zasadniczo zamaskuj je po położeniu bazy, a przed zaaplikowaniem syfu. W zależności od zamierzonego kształtu, możesz użyć taśmy, maskolu albo soli. Potem już same te plamy pobrudzisz osobno i lżej żeby odstawały od reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Maja 2019 Autor Share Napisano 19 Maja 2019 Mału update Zacząłem malowanie na razie pierwsze warstwy, starałem się by powierzchnie płaskie były jaśniejsze od ścian, a ściany wewnątrz doku jaśniejsze od tych na zewnątrz, położyłem także kolor tam gdzie mam zalać "wodą" dając smugi które mam nadzieje troszkę wyjdą z zielonkawej toni Oczywiście całość zostanie pokryta pigmentami olejami eetc więc to taka moja baza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Nooo początek niezły, a ta woda to z czego i jaka będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Maja 2019 Autor Share Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) maskowania ćd... 30 min przygotowań i 30 s malowania Kupiłem specyfik chipping od valleyo i mam zamiar go użyć na wrotach wiec na ten rdzawy pójdzie lakier ten chipping i 2 /3 cieniutkie warstwy rożnego szarego, potem będę robił zadrapania - nigdy nie robiłem w ten sposób wiec bardzo ciekaw jak to wyjdzie ... jak ktoś ma wiedzę co do kolejności etc to chętnie sie wsłucham Woda - zakupiłem takowe coś od AK i planuje zmieszać z jakimś błotno zielonym pigmentem i wylać tak na 0,7 mm PS TAK WIEM ŻE NIE UMIEM WYCINAĆ OKIENEK - więc proszę mnie tym już nie gnębić Edytowane 19 Maja 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Pomalowałeś sobie beton tym rdzawym, naucz się panować nad fukawką, albo poświęć dodatkowe 20 minut na porządne maskowanie. cziping fluid=lakier do włosów. jak już obijesz pierwszy kolor, a zanim dasz na to znowu czpiping fluid, zajedź to warstwą tamijuniowego clear'a. Większa szansa na to że to co już obiłeś zostanie tam gdzie jest, a nie odpadnie razem z następną warstwą z którą będziesz pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 UPS faktycznie, cóż ... Będzie poprawka, Czyli przed fluidem lakier , dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) Ne przed.. Zamiast. Edytowane 20 Maja 2019 przez Super_Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Tamijunie przed lakierem do włosów Pawle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Jasne, jasne... Źle zrozumiałem. Chodzi o lakier x22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 no spoko ale jak rozumiem mam juz fluid to mogę zadziałać hm właściwie to juz zadziałałem heehe i czekam teraz 2 h na przeschniecie i kładę 1 warstwę koloru ... aaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 kolor na lakier do włosów można kłaść po 10 minutach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Zgadza się. To dość szybki proces. Przygotuj sobie szczotkę i kilka przystrzyżonych pędzli. Jak tylko kolor będzie pyłosuchy to moczysz wodOm u napin..lasz jak Chuck Norris komunistów. Z tymi oknami to każdemu by się ręką zatrzęsła jak by miał plakat z porucznik Rosel nad głową.. Głowa do góry.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 no wiec hm ekhm no wiec tak że tak powiem zrobiłem (foty na szybko): i teraz tak strasznie duże mi te odpryski wyszły - chyba za duże narzędzia ... na początku robiłem przystrzyżonym pędzlem potem z pomocą "rozgryzionej" końcówki wykałaczki dodatkowo starałem sie przeciągać od lewej do prawej - tak jak by miały powstawać rysy od przesuwania ... no i niby wyszło ale w tej środkowej części strasznie mi sie farba zmechaciła - może jak wyschnie to odpadnie .... niby wiem że na to idzie jeszcze dużo specyfików ... ale nie wiem czy jestem zadowolony generalnie planowałem po tej warstwie nałożyć ton jaśniejszy z modulowaniem jeszcze jaśniejszym i zetrzeć całkowicie środkowe część "paneli" ale teraz to chyba musz e sie z tym przespać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Stara szczotka do zębów jest najlepsza. Tego tylu faktura to normalka, przy kamieniu czajnikowym jest to nawet plus. Żeby tego uniknąć trzeba dużo wody i ścierania w jedną stronę, albo robienie pod bierzącą wodą... Jeżeli będziesz lutował szczotą pod kątem prostym do płaszczyzny powierzchni uzyskasz więcej mniejszych odprysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 ha czyli że nie jest aż tak złe tak:)?, psiknąłem na razie lakierem i położę kolejną warstwę - tą będę ścierał jak mówisz - choć pod wodę nie wsadzę = dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Technicznie ujdzie, choć wielkość odprysków nie przystaje do skali, pocieszam się tym, że w większości i tak to zalalujesz kolejnymi szarymi. Koncepcyjnie natomiast nie bardzo rozumiem co mają symbolizować rdzawe odpryski na.... betonie. No ale mam otwarty umysł i być może ostatecznie okaże się to genialnym sztychem Działaj dalej i pokazuj foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 8 minut temu, Szydercza Gała napisał: Technicznie ujdzie, choć wielkość odprysków nie przystaje do skali, pocieszam się tym, że w większości i tak to zalalujesz kolejnymi szarymi. ja też mam taką nadzieje 8 minut temu, Szydercza Gała napisał: co mają symbolizować rdzawe odpryski na.... betonie chciałem zwrócic uwage iż są to wrota do doku i z mojej wiedzy były stalowe ? chyba ze coś mi sie pokickało koncepcyjnie to sobie takie zrodlo znalazłem choć to zdjęcie jest znacząco mniej rdzawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Jak stalowe, to co innego, wtedy ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Maja 2019 Autor Share Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Szydercza Gała - znaczy ja tak zakładam że to są stalowe - bo chyba betonowych to by sie nie dało - za ciezkie ? W dniu 20.05.2019 o 20:52, Super_Hans napisał: Z tymi oknami to każdemu by się ręką zatrzęsła jak by miał plakat z porucznik Rosel nad głową. no może i prawda tylko nie wiem czy mi budynek odbiorą do użytku PYTANIE: ktoś ma pomysł na zieleń w 700 - trawa - tylko zaznaczyć "zielonym" kolorem czy raczej jest coś takiego małego sterczącego ... co mozna by zastosować - chwilę myślałem nad - pumeksem - taki tani za pare złotych kruszy sie w pył - w 35 kiedyś stosowałem jako mech a tu moze by sie nadało ? co sądzicie Edytowane 23 Maja 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 Ja na dioramie z Fuso zastosowałem posypke, taką jak do makiet kolejowych. Jest to w zasadzie taki pył zielony i moim zdaniem w 700 wygląda znacznie lepiej niż trawa. Jutro podeślę Ci fotkę tego co mam jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Maja 2019 Autor Share Napisano 23 Maja 2019 2 godziny temu, chudyhunter napisał: Ja na dioramie z Fuso zastosowałem posypke O tak Fuso wypas - tylko u ciebie bogactwo roślinności a u mnie rachityczna trawka gdzie nie gdzie foty zawsze - muszę obejrzeć tą posypkę dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 Na zdjęciach Fusiaka tego nie widać, ale pod drzewami najpierw sypnąłem posypką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Co do zieleni możesz też kombinować z flockiem 0,5-1mm [chyba Mininatur o ile dobrze pamiętam] albo trawą 1mm Polaka, drobniej nie będzie Na zarośla, krzewiny itp chyba się nada. ...wciągnąłem się w obserwację tego warsztatu Powodzenia. Edytowane 23 Maja 2019 przez LordDisneyland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi