abtb Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca Mały aczkolwiek istotny postęp przy budowie: Model właściwie składa się dobrze, aczkolwiek istotną cechą (chyba zresztą wszystkich modeli Modelsvita) to to że grubość ma znaczenie - grubość farby. Części muszą być naprawdę bardzo dobrze oczyszczone - zarówno z różnych artefaktów jaki z farby w miejscu styku części. Kolega @tomekk pisał, że miał niewielkie kłopoty z wklejeniem wanny kabiny i dyszy - u mnie weszło to bez najmniejszych problemów. Podobnie dolna część kadłuba wraz ze skrzydłami. Natomiast pewną wadą są linie podziałowe. Jak wspominał @tomekk, są one ładne i wyraźne ale jednak zdecydowanie za płytkie. przed szlifowaniem połączeń i różnych zdrad należy je przeryć, żeby potem nie było problemu z odtworzeniem. Mama nadzieję, że dziś uda mi się ogarnąć wszystkie połączenia i będzie z górki. I na koniec mała zagadka Do czego służyła ta lina holownicza widoczna przy płetwie ogonowej? znajduje się ona tylko po jednej stronie i w modelu jest symbolicznie zaznaczona - trza będzie ją zrobić porządnie bo to ciekawe zjawisko A wracając do pytania - uziemienie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca To lina od spadochronu hamującego. Spadochron był w tym śmiesznym schowku pod silnikiem z lewej strony . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca (edytowane) 3 minuty temu, barszczo napisał: To lina od spadochronu hamującego. No nie spodziewałem się takiego rozwiązania - mocno zaskakujące Wgrał pan talon na komplet garnków z Olkusza Edytowane 24 Lipca przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Lipca Autor Share Napisano 25 Lipca W dniu 12.07.2020 o 19:15, abtb napisał: "rozdrapałem" też "R-a" z Kp Drapię dalej, choć łatwo nie jest W "F" tylko usterzenie poziome doszło: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca 1 godzinę temu, abtb napisał: W "F" tylko usterzenie poziome doszło Fajny, tą wersję lubię najbardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca Ale koszmarnie podziurawiony ten plastik.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Lipca Autor Share Napisano 25 Lipca 41 minut temu, zegeye napisał: Ale koszmarnie podziurawiony ten plastik Taki urok tego produktu Ale jak trzymasz w łapce to jednak już tak chamskiego wrażenia nie robią te nity - jest ok Godzinę temu, barszczo napisał: tą wersję lubię najbardziej Delikatnie zasugerują że to jest wersja "F" a nie "F13", która to jest troszeczkę inna w kilku szczegółach, np fotel, działko, osłona kabiny. A i być może coś jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca 37 minut temu, abtb napisał: Delikatnie zasugerują że to jest wersja "F" a nie "F13", która to jest troszeczkę inna w kilku szczegółach, np fotel, działko, osłona kabiny. A i być może coś jeszcze Dokładnie, F z dwoma działkami. Ojciec wszystkich dwudziestych pierwszych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia Odrobinkę do przodu - drobnica się poprzyklejała: "R"-ka z Kp-lusza też się powoli robi. Paździerz straszny Ogólnie to absolutnie nie polecam, chyba że ktoś musi mieć lub ma jakieś dziwne skłonności 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Oj czekam na tego F-a . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia 1 minutę temu, barszczo napisał: Oj czekam na tego F-a Według "rozkładu jazdy" ma się objawić w całej krasie i okazałości 22.09 Aczkolwiek galeria trochę później Ale takie są skutki jak się rzuca kolegom "rakietowe" kłody pod nogi (Mirage IIIC - operacja wymiany vyzbroya przebiega nad wyraz pomyślnie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia Tymczasem: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia Super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia Pomalowałem: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Września Autor Share Napisano 1 Września Stan na dziś: Teraz to sobie tydzień będzie schło. Potem lakier końcowy , montaż w całość + końcówka rurki pitota i będzie można cykać fotki do galerii i jeszcze coś dla tych co na morzu czyli miłośników "śledzi" - gram 15 do "śledzia" Będzie tłusto: Jak ktoś ma jakieś uwagi - jak to się brudziło, szmalcowało lub ciekło to poproszę o info. Najlepiej pod postacią fotek. Aha - łoszyk już zrobiony - taki delikatny szary 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września 3 minuty temu, abtb napisał: Będzie tłusto: Jak ktoś ma jakieś uwagi - jak to się brudziło, szmalcowało lub ciekło to poproszę o info. Najlepiej pod postacią fotek. Aha - łoszyk już zrobiony - taki delikatny szary Coś tam się poszuka na pewno. Te laty na górze nie są za jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Września Autor Share Napisano 1 Września Teraz, rudy0007 napisał: Te laty na górze nie są za jasne Rzekłbym nawet, że trochę za ciemne Ma być C308 i C307 - różnica po pomalowaniu praktycznie niewidoczna więc trochę przyciemniłem C307 i potem delikatnie rozjaśniałem. Ogólnie uważam że jest dobrze. A jak ja uważam że jest dobrze to znaczy że jest tak jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września Mig świetny, ale że Orzeł do Śledzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września 2 godziny temu, abtb napisał: Aleś wymyślił... Limy lepiej rób, bo czekam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września (edytowane) W dniu 1.09.2024 o 22:46, barszczo napisał: ale że Orzeł do Śledzi.. Zupełnie nie rozumiem tego pokrętnego rozumowania Ale wracając do tematu: skończyłem (prawie, bo jeszcze światła pozycyjne pozostało zmalować) Czy galeria będzie? Teoretycznie będzie, choć jakoś mi ten model nie wyszedł za dobrze i jeszcze się waham Wracając do meritum i tematu głównego: Dalszy kierunek warsztatowania widoczny w tle - PF i PFM oraz MF (nie załapał się na fotkę ) Oczywiście korci mnie jeszcze F-13 z Modelsvita - tak dla porównania z wyrobem Revella Oczywiście postępów przy budowie edkowych "vyrobków" nie będę prezentował, bo już było tyle warsztatów na forum, że moje nic nowego nie wniosą Edytowane 8 Września przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września F-15 ESCI, też go robiłem wieki temu . Mig prześliczny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Października Autor Share Napisano 5 Października Ciąg dalszy kopania się z Kp Powoli zapełniam kokpit i doklejam drobnicę: W modelu można sobie wybrać rodzaj owiewki: z lusterkiem lub bez W sumie to nawet nie bardzo wiem po co się męczę z tym paździerzem Chyba dla zasady , honoru i pokonania materii Pytanie do znawców - rurka pitota ze skrzydełkami czy bez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Rurka pitota bez skrzydełek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października (edytowane) Dzięki za podpowiedź A zatem toczonka do PF/PFM będzie jak znalazł. Dziś trochę poza tematem, aczkolwiek tuż obok Jak mawiał nasz były minister od sprawiedliwości ( czy tam czegokolwiek) - "Nie można być miękiszonem", a zatem trochę dziś podziałałem do popołudniowej kawy i takie coś sobie ulepiłem: Jak widać, troszeczkę szpachli poszło - ale tragedii nie ma Najgorzej to chyba jest z przejściem kadłub - dysza bo w modelu owal kadłuba przechodzi w okrąg dyszy Ale wracając do meritum - jak się ogarnie i będzie z tego jakiś chleb, to pomyślę nad otwarciem warsztatu (w końcu kilka sztuk -tak ze trzy-cztery, by się ulepiło) Edytowane 6 Października przez abtb 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października No pięknie, stado dwudziestychtrzecich się szykuje... i bardzo dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi