gorlock Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Porsche i finalny Henschel. Gąski Masterclub, blaszki Voyager/Aber, lufy RB/Aber, koła jezdne Panzerart (Henschel) i kiepskie napędowe Friulmodel (Porsche). Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez gorlock 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 Koronkowa robota. Ta zielona masa to Green Stuff? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2019 Zimmerit z milliputa standard, z green stuffa spawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 10 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 10 Kwietnia 2019 No i fajne, jak widać stare nie aż tak złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 Czym odciskałeś zimmerit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2019 2 godziny temu, enten napisał: Czym odciskałeś zimmerit? Glownie narzedziem Afv Club, pomocniczo zestawem Trumpetera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Jak zwykle, świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Nie malowałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 19 godzin temu, Baldigozz napisał: Nie malowałbym Ja też nie, ale Gorlock niech to zrobi jak najbardziej. Będzie co oglądać. Czyścisz magazyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Straszne spaślaki te Jagdtigery były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Porszak ma raz transportowe gąski a raz zwykłe. Wyjaśnisz tajemnicę? Dzięki za info o narzędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 3 godziny temu, enten napisał: Porszak ma raz transportowe gąski a raz zwykłe. Wyjaśnisz tajemnicę? Dzięki za info o narzędziach Najpierw zalozylem mu transportowe i zrobilem fotki. Potem stwierdzilem, ze JT na szerokich wyglada lepiej i na takowe zmienilem jednoczesnie wymieniajac kola napedowe na Friula, ktore i tak pewnie zamienie ponownie na zestawowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 8 godzin temu, bazylms napisał: Czyścisz magazyn? Kleje hurtowo by zrobic miejsce na nowe pudelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak zawsze elegancko. Zapytam się tylko o Jagdtigera Porsche. Jakie malowanie planujesz? Nie było ich za wiele i dlatego coś mi w nim nie pasuje. Dokładniej to chodzi o dwa elementy które nie występowały jednocześnie w danej wersji/układzie. Prowadzenie zasilania do lampy z przodu i typ mocowania podpory marszowej - do pancerza. Już precyzuje. Przewód który teraz Masz poprowadzony prosto stosowano w pierwszych pojazdach - Fgst.305001 do Fgst.305005. Natomiast w tych pojazdach nie zastosowano podpory transportowej. W pojazdach Fgst.305006 do Fgst.305009 zastosowano pierwszy wariant mocowania w/w podpory. Właśnie to mi się nie zgadza. Rodzaj podpory (jej mocowanie do pancerza) rozpoczęli stosować od Fgst.305010, lecz w tym czasie stosowano już układ przewodu do przedniej lampy w wariancie drugim. Pozdrawiam Krzysztof PS.Muszę doprecyzować - nie do końca chodzi mi o samo malowanie - bardzo ważny jest też "zimmerit". Różne pojazdy miały go zaaplikowane w różny sposób. Dokładniej w różnych miejscach na różnych wysokościach itd. Niektóre nie miały go wcale. Jeśli będzie wiadomo którego wybrałeś w Swoim modelu - Fgst.- to będzie też wiadome samo malowanie. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez meser262 Doprecyzowanie pytania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2019 18 godzin temu, meser262 napisał: Jak zawsze elegancko. Zapytam się tylko o Jagdtigera Porsche. Jakie malowanie planujesz? Nie było ich za wiele i dlatego coś mi w nim nie pasuje. Dokładniej to chodzi o dwa elementy które nie występowały jednocześnie w danej wersji/układzie. Prowadzenie zasilania do lampy z przodu i typ mocowania podpory marszowej - do pancerza. Już precyzuje. Przewód który teraz Masz poprowadzony prosto stosowano w pierwszych pojazdach - Fgst.305001 do Fgst.305005. Natomiast w tych pojazdach nie zastosowano podpory transportowej. W pojazdach Fgst.305006 do Fgst.305009 zastosowano pierwszy wariant mocowania w/w podpory. Właśnie to mi się nie zgadza. Rodzaj podpory (jej mocowanie do pancerza) rozpoczęli stosować od Fgst.305010, lecz w tym czasie stosowano już układ przewodu do przedniej lampy w wariancie drugim. Pozdrawiam Krzysztof PS.Muszę doprecyzować - nie do końca chodzi mi o samo malowanie - bardzo ważny jest też "zimmerit". Różne pojazdy miały go zaaplikowane w różny sposób. Dokładniej w różnych miejscach na różnych wysokościach itd. Niektóre nie miały go wcale. Jeśli będzie wiadomo którego wybrałeś w Swoim modelu - Fgst.- to będzie też wiadome samo malowanie. Faktycznie nie dopatrzyłem sposobu mocowania podpory i przebiegu kabla zasilającego. Myślę, że da się poprawić. Wzorowałem się na poniższym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 No i teraz dla mnie jest wszystko jasne. Obawiam się że jeszcze do poprawienia będzie ... . Sprawdzę i wtedy dokończę moje przypuszczenia. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Teraz wiadomo że w grę wchodzą cztery pojazdy - Fgst.305006 ~ 009. Dlaczego tylko do 009? Ponieważ 010 ma podporę nowego typu z poprzeczką i jako pierwszy z Jagdtigerów jest malowany trzema kolorami. Pojazdy Porsche kończą się na Fgst.305012. Z tego co wiem to zidentyfikowano namalowane numery na przednim pancerzu tylko na trzech pojazdach. Fgst.305001; 009 i 010. Pojazd "009" ma numer po środku, "010" bardziej na boku płyty czołowej , "001" - to zupełnie inna historia. Najpierw maszyna testowa po poważnej awarii pod koniec wojny wyremontowana z zastosowaniem wszystkich modernizacji - bez pasty "zimmerit" i w trzech kolorach. No to wracam do zdjęcia maszyny na której się wzorowałeś. Na drugiej fotce widać dalej że ma te "graty" na płycie nad silnikowej. Rampa rozładunkowa i platforma transportowa. Ma zamontowane tylne błotniki, gąski transportowe. Trzecia fotka w tle widać platformę transportową i numer widoczny tylko częściowo - 30500?. Podpora wczesna wersja. Na kolejnej widać w tle platformę transportową, cały numer Fgst., podpore marszową, kabel od lampy i co bardzo istotne ułożenie pasty "zimmerit" wokół przedniego MG. Pasta "zimmerit" do poprawienia wokół przedniego MG - ale myślę że nie tylko. Osłony rur wydechowych zamocowałeś w swoim modelu z pastą "zimmerit". Podobnie miał pojazd Fgst.305003, lecz miał on też pastę na błotnikach z przodu i z tyłu. Jedyny pojazd z serii Porsche który się zachował do dzisiejszych czasów to Fgst.305004 produkcja z lipca 1944 roku. I tu warto popatrzeć gdzie jeszcze kładli pastę "zimmerit". W zakamarkach pozostała. . Oczywiście na błotnikach (przednich, bocznych) też miał położoną pastę co widać na fotce - później dopiero ją stracił (pastę). Znane mi fotki pojazdów Fgst.305006 ~ 10 zostały zrobione zaraz po transporcie dlatego są bez bocznych błotników i w gąskach transportowych. Podczas walki miały wszystko uzupełnione i gąski bojowe jak w tych Fgst.305003 i Fgst.305004. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 16 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Dzieki za te wszystkie szczegolowe informacje i foty. Przed malowaniem naprawie co w mojej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi