primabaleron Napisano 29 Maja 2019 Autor Share Napisano 29 Maja 2019 Ktoś mi podpowiada też aby użyć Surfacera 500 od Gunze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 ja mogę polecić : https://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Dissolved-Putty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 Wydech Mefistofele jest gładki, nie ma na nim chropowatości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 3 Czerwca 2019 Share Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) I to się zgadza. Jest jakas mikrochropowatoś ale w skali (nawet tak dużej) zwykła, gładko położona farba bedzie chyba najlepszym odwzorowaniem tejże chropowatości. Tu masz duże foto i widac to całkiem dokładnie - Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Thombike 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 3 Czerwca 2019 Share Napisano 3 Czerwca 2019 Lakier bezbarwny matowy w sprayu (Tamiya, Vallejo), krótkie psiknięcia ze znacznej odległości, tak aby w momencie osiadania już podsychał. Zrób 3-4 takie warstwy (mokre na suche) i będzie OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 4 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2019 Dziękuję za rady. Zrobiłem taki mixt z Waszych porad i chemii, którą miałem Uporałem się w końcu z tymi cholernymi rozdzielaczami Na fotce znów odpstryknięta kolejna dzwigienka zaworowa. Pisałem o problemie wyżej. Już znalazłem... Spróbowałem postarzyć kalkomanię. Dziobanie różkiem papieru ściernego i rozrzedzony dym. Chyba trochę przesadziłem. Robić jakieś spękania jeszcze? A jeśli tak to jak? Mi nic oprócz ołówka nie przychodzi do głowy. Na koniec przyjdzie szary wash wokół nitów i clear satyna z puszki na to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 6 Czerwca 2019 Share Napisano 6 Czerwca 2019 Wydech chyba jednak az nadto chropowaty wyszedł. on mimo wszystko, choc jest duży to zasadniczo gładki. Za to postarzenie kalkomani jest idealne. Ja bym niczego juz tu nie zmieniał. Silnik wygląda jakby miał działać naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2019 Silnik potwora gotowy w takim zakresie jaki jest możliwy przed jego zabudową do samochodu. Tłumik na razie na patafix... Na fotkach, choć może się nie wydawać, 270 części... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 13 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2019 Dość pierdułek silnikowych. Zaczynam składać te grube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2019 Silnik już w środku co widać po niepomalowanych śrubach na ramie. Chłodnica będzie podobnie mocowana więc mierzymy . Fiat unosi kapelusz w powitaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Czerwca 2019 Share Napisano 16 Czerwca 2019 Cześć! Z boku wygląda bardzo szlachetnie! Jaki długi jest ten model? Życzę powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2019 Długi na 43cm, czyli ponad 5m w oryginale. Była fantazja.... : W lepieniu przyszedł czas na fotel, kierownicę, wydech, łańcuchy, dolne osłony body... W zamierzeniu model ma być nie za bardzo przybrudzony, bo i tak wyścigowy żywot oryginału był krótki i poddawany licznym przeróbkom i przemalowywaniom. Na koniec spróbuję coś tam jeszcze otrzeć na zewnątrz. Macie jakieś pomysły? No i lekkie przykurzenie opon. Mam do dyspozycji 2 oil brushery i pudry Tamki. Będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 2 Lipca 2019 Autor Share Napisano 2 Lipca 2019 Fiat się kończy, a tymczasem powstała dla niego " Abandoned racetrack " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Lipca 2019 Share Napisano 2 Lipca 2019 Jaką techniką pomalowałeś siedzisko fotela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 2 Lipca 2019 Autor Share Napisano 2 Lipca 2019 6 minut temu, enten napisał: Jaką techniką pomalowałeś siedzisko fotela? Oparcia - Tamiya flat black na jakimś beżu, a między nie crackle medium Pentart + oilbrusher Siedzisko - skóra ze starego portfela + oilbrusher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 2 Lipca 2019 Share Napisano 2 Lipca 2019 Takie logo Shella pojawiło się w latach 60-tych, więc na ten okres musi być datowana cała scenka. Nie wiem czy to miałeś w swoich zamierzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 W dniu 2.07.2019 o 21:46, PiterATS napisał: Takie logo Shella pojawiło się w latach 60-tych, więc na ten okres musi być datowana cała scenka. Nie wiem czy to miałeś w swoich zamierzeniach. Dioramka będzie wielokrotnego użytku i służyć będzie też późniejszym 1/12. A oryginalny Fiat Mefisto żyje do dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 ale super model budujesz!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) No i stało się. Skończyłem budowę Fiata. Niezależnie od Waszych opinii jestem z siebie bardzo zadowolony, że po 38 latach przerwy w modelarstwie udało mi się ukończyć ten, jak ktoś wyżej napisał, "model z głębszej wody" Generalnie jest to model z pudełka, choć oprócz malowań (spray i pędzel) i weatheringu minimalnie go zwaloryzowałem. Poniższe zdjęcia z netu obrazują budowany model PZP wykonany przy pomocy kleju i cążek:) : W swoim projekcie użyłem akryli, pomad i washy Tamiya; lakieru semi-gloss MM, metalizerów UvdR, Molotov; sprężyn zaworowych, świec i przelączników 1/12 z RB; dodatkowych pasków pcv, nitów i imitacji śrub z różnych źródeł; czeskich opasek zaciskowych PE, 2mm taśmy maskującej Tamiya, samoprzylepnej taśmy aluminiowej z Castoramy, kabli za starego faksu, blaszki z puszki po piwie, skóry ze starego portfela, pasków pociętego plastra opatrunkowego i... patyków od lodów i z Orlenu Elementy waloryzacji: - malowanie na czarno, czyli na kolor w który był ubrany Fiat podczas bicia rekordu świata - wymiana imitacji na prawdziwe drewno - wzmocnienia pokrywy silnika i wnętrza kabiny zgodne z oryginałem - owijka na kierownicy - dodatkowe śruby na pokrywie wałka rozrządu zgodne z oryginałem - sprężyny zaworowe zbliżone do oryginału - opaski zaciskowe PE na wężach zamiast kalkomanii - dodanie spawów i wzmocnień na kolektorze dolotowym na podobieństwo do oryginału - rozwiercenie otworów w atrapie grila na wielkość zbliżoną do oryginału - fotel z poduszką ze skóry - wymiana imitacji na nity (plastikowe...) - może coś jeszcze, ale nie pamiętam Bardzo dziękuję wszystkim Kolegom za rady w wątku i poza nim ! A oto galeria: Edytowane 7 Lipca 2019 przez primabaleron 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grumpy Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 Model Prima Sort, tylko te łańcuchy psują trochę efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 Dopieść jeszcze te łańcuchy bo tylko tyle brakuje do pełni szczęścia! Przepiękny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 26 minut temu, enten napisał: Dopieść jeszcze te łańcuchy bo tylko tyle brakuje do pełni szczęścia! Przepiękny! Chodzi o ich naprężenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Naturalny zwis Dolna część do dołu a górna do ułożenia na zębatkach. Edytowane 7 Lipca 2019 przez enten 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 Przepiekny model. Mistrzostwo. Zdjęcia też bardzo ładne. , 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi