Jump to content

Nowe śmigłowce dla Straży Granicznej

Grzes
 Share

Recommended Posts

51 minut temu, mandrivecs napisał:

skoro mamy całkowicie naszą konstrukcję, jaką jest Puszczyk

Konstrukcja jest nasza, ale zakład go robiący już nie. 
Ogólnie sposób zakupowy wszelakiego lotnictwa (policja, SG, samoloty dla VIP) tej ekipy jest dość mętny.
Ale może nie drążmy tego...

Ale prawdą jest też, że Puszczyk nie jest konstrukcją zbyt udaną. Dość trudny w pilotażu, ma problemy ze statecznością oraz wibracjami i jak wszystkie nasze konstrukcje, ma za słabe silniki i brakuje mocy.

No to przydały by się kalki (jak już eurocopter znaki dostanie) :)

Póki co w 1/72 są modele (R44 wkrótce, Kania - konwersja), i tylko kalki do Mi-2 i Kani... W 48 nieco grzej - tylko Mi-2...

Kania w 48 by się przydała...

P1010033s.jpg

2 godziny temu, krzy65siek napisał:

Sprzęt dla policji i straży granicznej kupuje się w przetargach

Uwielbiam takich domorosłych ekspertów - nie znam się, to się wypowiem...
Warto najpierw wiedzieć o czym...

Black Hawki:
https://www.rp.pl/Przemysl-Obronny/304279937-Dwa-tajne-Black-Hawki-dla-polskiej-policji-z-wolnej-reki.html

Cytat

Polska policja modernizując swoją flotę śmigłowcową najprawdopodobniej sięgnie po oferowane również armii mieleckie maszyny S-70i Black Hawk. Wielozadaniowe helikoptery zastaną kupione z wolnej ręki.
Fakt, iż policja wybrała bezprzetargową drogę pozyskania 2 wielozadaniowych śmigłowców to jedyna pewna wiadomość - potwierdził ją portalowi InfoSecurity24.pl rzecznik prasowy KGP Mariusz Ciarka.

Belle:
https://www.infosecurity24.pl/trzy-smiglowce-bell-dla-policji-kolejny-zakup-z-wolnej-reki

Cytat

Komendant Główny Policji gen. insp. Jarosław Szymczyk podpisał umowę na zakup trzech śmigłowców patrolowo-obserwacyjnych typu Bell-407GXi dla polskiej Policji - informuje formacja. Szef KGP pozyskanie sprzętu "z wolnej ręki" zapowiadał jeszcze w listopadowej rozmowie

A wracając do Straży Granicznej... ciekawe czy ktoś z Was pamięta, która to już wersja regów tej formacji? :chytry:

Edited by Grzes

Podtrzymuję to co powiedziałem - sprzęt kupuje się z przetargów. A domorosłych ekspertów możesz sobie darować - miałem przyjemność kiedyś pracować w firmie, która sporo sprzętu do SG i do policji dostarczyła. A to, że akurat te trzy śmigłowce, przeznaczone do AT kupiono z wolnej ręki nie zmienia mojej tezy.

Pozdrawiam

Krzysiek

Jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku. Pewnie ZWYKLE sprzęt jest kupowany w przetargach, ALE zdaje się, że obecna ekipa nie była w stanie przeprowadzić takowego (już nawet nie mówiąc, że takowego "ze wskazaniem"). I stąd mamy (dla mnie niespecjalnie udane) BH czy może trochę fajniejsze, ze to pieruńsko drogie AW-101...

Na ile pamiętam, to kiedy poprzednia ekipa ogłosiła przetarg na zakup nowych limuzyn rządowych i zgłosiło się kilka marek, to wymagania co do widełek długości nadwozia (w mm) tak dośrubowano, że tylko BMW się mieściło. I niby przetarg, ale tak rozpisany, że wiadomo kto go wygra.

PS. Nie chcę tu roztrząsać która ekipa jest gorsza, jedynie podkreślam, że rozpisanie przetargu niekoniecznie oznaczać będzie jakąkolwiek szansę dla reszty partycypantów.

4 godziny temu, krzy65siek napisał:

miałem przyjemność kiedyś pracować w firmie, która sporo sprzętu do SG i do policji dostarczyła

:haha:I co z tego?

Czytanie ze zrozumieniem to cenna umiejętność, bo pisałem tylko o konkretnych zakupach bez przetargu śmigłowców dla policji.
Liczenie też się w życiu przydaje... Nie kupiono trzech jak pisze powyżej nasz ekspert, ale na razie sześć, do których mają być wzięte kolejne 2.