Grzes Napisano 30 Kwietnia 2019 Share Napisano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) No to czas na kolejne nowości https://www.infosecurity24.pl/straz-graniczna-podpisala-umowe-na-dostawe-smiglowca śmigłowiec jest już w malowaniu SG Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Kwietnia 2019 Share Napisano 30 Kwietnia 2019 Nie mogli wziąć Puszczyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 30 Kwietnia 2019 Share Napisano 30 Kwietnia 2019 https://www.airplane-pictures.net/photo/1188415/d-hecp-polish-border-guard-eurocopter-ec135-all-models/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2019 A żeby było ciekawiej http://zbiam.pl/robinson-w-strazy-granicznej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Kwietnia 2019 Share Napisano 30 Kwietnia 2019 Wyjaśnijcie mi - skoro mamy całkowicie naszą konstrukcję, jaką jest Puszczyk dlaczego kupujemy te zagraniczne zabawki..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2019 51 minut temu, mandrivecs napisał: skoro mamy całkowicie naszą konstrukcję, jaką jest Puszczyk Konstrukcja jest nasza, ale zakład go robiący już nie. Ogólnie sposób zakupowy wszelakiego lotnictwa (policja, SG, samoloty dla VIP) tej ekipy jest dość mętny. Ale może nie drążmy tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 30 Kwietnia 2019 Share Napisano 30 Kwietnia 2019 Ale prawdą jest też, że Puszczyk nie jest konstrukcją zbyt udaną. Dość trudny w pilotażu, ma problemy ze statecznością oraz wibracjami i jak wszystkie nasze konstrukcje, ma za słabe silniki i brakuje mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 Dlaczego mętny? Sprzęt dla policji i straży granicznej kupuje się w przetargach. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 No to przydały by się kalki (jak już eurocopter znaki dostanie) Póki co w 1/72 są modele (R44 wkrótce, Kania - konwersja), i tylko kalki do Mi-2 i Kani... W 48 nieco grzej - tylko Mi-2... Kania w 48 by się przydała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Maja 2019 Autor Share Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) 2 godziny temu, krzy65siek napisał: Sprzęt dla policji i straży granicznej kupuje się w przetargach Uwielbiam takich domorosłych ekspertów - nie znam się, to się wypowiem... Warto najpierw wiedzieć o czym... Black Hawki: https://www.rp.pl/Przemysl-Obronny/304279937-Dwa-tajne-Black-Hawki-dla-polskiej-policji-z-wolnej-reki.html Cytat Polska policja modernizując swoją flotę śmigłowcową najprawdopodobniej sięgnie po oferowane również armii mieleckie maszyny S-70i Black Hawk. Wielozadaniowe helikoptery zastaną kupione z wolnej ręki. Fakt, iż policja wybrała bezprzetargową drogę pozyskania 2 wielozadaniowych śmigłowców to jedyna pewna wiadomość - potwierdził ją portalowi InfoSecurity24.pl rzecznik prasowy KGP Mariusz Ciarka. Belle: https://www.infosecurity24.pl/trzy-smiglowce-bell-dla-policji-kolejny-zakup-z-wolnej-reki Cytat Komendant Główny Policji gen. insp. Jarosław Szymczyk podpisał umowę na zakup trzech śmigłowców patrolowo-obserwacyjnych typu Bell-407GXi dla polskiej Policji - informuje formacja. Szef KGP pozyskanie sprzętu "z wolnej ręki" zapowiadał jeszcze w listopadowej rozmowie A wracając do Straży Granicznej... ciekawe czy ktoś z Was pamięta, która to już wersja regów tej formacji? Edytowane 1 Maja 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 Podtrzymuję to co powiedziałem - sprzęt kupuje się z przetargów. A domorosłych ekspertów możesz sobie darować - miałem przyjemność kiedyś pracować w firmie, która sporo sprzętu do SG i do policji dostarczyła. A to, że akurat te trzy śmigłowce, przeznaczone do AT kupiono z wolnej ręki nie zmienia mojej tezy. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 Jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku. Pewnie ZWYKLE sprzęt jest kupowany w przetargach, ALE zdaje się, że obecna ekipa nie była w stanie przeprowadzić takowego (już nawet nie mówiąc, że takowego "ze wskazaniem"). I stąd mamy (dla mnie niespecjalnie udane) BH czy może trochę fajniejsze, ze to pieruńsko drogie AW-101... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 Na ile pamiętam, to kiedy poprzednia ekipa ogłosiła przetarg na zakup nowych limuzyn rządowych i zgłosiło się kilka marek, to wymagania co do widełek długości nadwozia (w mm) tak dośrubowano, że tylko BMW się mieściło. I niby przetarg, ale tak rozpisany, że wiadomo kto go wygra. PS. Nie chcę tu roztrząsać która ekipa jest gorsza, jedynie podkreślam, że rozpisanie przetargu niekoniecznie oznaczać będzie jakąkolwiek szansę dla reszty partycypantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Maja 2019 Autor Share Napisano 1 Maja 2019 4 godziny temu, krzy65siek napisał: miałem przyjemność kiedyś pracować w firmie, która sporo sprzętu do SG i do policji dostarczyła I co z tego? Czytanie ze zrozumieniem to cenna umiejętność, bo pisałem tylko o konkretnych zakupach bez przetargu śmigłowców dla policji. Liczenie też się w życiu przydaje... Nie kupiono trzech jak pisze powyżej nasz ekspert, ale na razie sześć, do których mają być wzięte kolejne 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 Rozmawiamy o policji i o Straży Granicznej. Nawet jeśli śmigłowce dla policji kupiono z wolnej ręki, to nie świadczy o śmigłowcach dla SG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi