panDespota Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 (edytowane) Witam. Przedstawiam już ostatni swój model na konkursu z sąsiedniego forum. Model prosto z pudła, przenitowany, malowany waledżo. Starałem się bardzo nie tyrać. Ulep w malowaniu samolotu z 55 Sentai zdobytego przez Amerykanów na Okinawie w '45. Zapraszam. I cała konkursowa ferajna Edytowane 5 Maja 2019 przez panDespota 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Możesz coś bliżej napisać o modelu? Jak spasowanie połówek kadłuba, przejścia kadłub/skrzydło i całą resztę? Akurat też rozbebeszyłem (na razie mam poskładaną kabinkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 (edytowane) 30 minut temu, Baas ArK napisał: Możesz coś bliżej napisać o modelu? Jak spasowanie połówek kadłuba, przejścia kadłub/skrzydło i całą resztę? Akurat też rozbebeszyłem (na razie mam poskładaną kabinkę). Bez szału, jakichś mega dziur nie ma. Połówki kadłuba spasowane bez żadnych przesunięć. Po klejeniu szpachlowanie. Pamiętam że było trochę piłowania na styku skrzydło/kadłub/chłodnica. Tył osłony kabiny też piłowałem żeby ładnie weszła na swoje miejsce. Na styku kadłub/skrzydła/stateczniki klasycznie szpachla akrylowa. Obcinałem też osłony podwozia bo nie mogłem ich na swoje miejsce wsadzić po wklejeniu goleni- były za długie. Osłona działek przed kabina pilota miała też ubytki na krawędziach. Połowę kratownicy chłodnicy też obcinałem z grubości żeby wyglądało to jak kratka, bo im głębiej tym bardziej zalana była. Wcześniej kleiłem Ki-27 też z RS i był o wiele gorzej spasowany, tak że ten w odbiorze na plus Edytowane 5 Maja 2019 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Fajne te zielone jaskółki. Modelik udany. Z Tamki nie da się tego zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Bardzo fajne te samoloty, podobają mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Ładnie pobrudzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 10 godzin temu, panDespota napisał: Bez szału, jakichś mega dziur nie ma. Połówki kadłuba spasowane bez żadnych przesunięć. Po klejeniu szpachlowanie. Pamiętam że było trochę piłowania na styku skrzydło/kadłub/chłodnica. Tył osłony kabiny też piłowałem żeby ładnie weszła na swoje miejsce. Na styku kadłub/skrzydła/stateczniki klasycznie szpachla akrylowa. Obcinałem też osłony podwozia bo nie mogłem ich na swoje miejsce wsadzić po wklejeniu goleni- były za długie. Osłona działek przed kabina pilota miała też ubytki na krawędziach. Połowę kratownicy chłodnicy też obcinałem z grubości żeby wyglądało to jak kratka, bo im głębiej tym bardziej zalana była. Wcześniej kleiłem Ki-27 też z RS i był o wiele gorzej spasowany, tak że ten w odbiorze na plus Pytałem, bo brak numeratorów części, nie zbyt przejrzysta instrukcja i parę innych detali nie napawają zbytnim optymizmem. Ale kolekcja tworzy się ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Ładniutki jest.Tak mi się spodobał że zacząłem swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Cała trójka bardzo ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 16 godzin temu, mbrnnr napisał: Z Tamki nie da się tego zrobić? Tamiya robi na razie tylko Jaskółkę z krótkim nosem. Pewnie dałoby się wstawić niezbędne przedłużenie, ale to dość mozolne, bo także kształt osłony silnika nieco inny + wlewy, otwory wentylacyjne. Zmiana uzbrojenia z tego najmniej problematyczna. Model robi świetne wrażenie, szczególnie malowanie i brudzenie. Jak najwłaściwszy kolor zbiorników. To wszystko w małej skali - gratulacje. Zwłaszcza, że to short-run, dość mydlany. Miałem kiedyś fazę na ten samolot, ale w większych skalach... w kolejce czeka jeszcze konwersja Ki-100 w 1:32, zbieram siły. Z pozdrowieniami Hubert 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKoziarski78 Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 24 minuty temu, Hubert Kendziorek napisał: Tamiya robi na razie tylko Jaskółkę z krótkim nosem. Dzięki za wyjaśnienie Hubert, nie mam bladego pojęcia jak wyglądają wersje Ki-61, stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 6 Maja 2019 Autor Share Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) Dzięki, fajnie że się podoba. 18 godzin temu, mbrnnr napisał: Fajne te zielone jaskółki. Modelik udany. Z Tamki nie da się tego zrobić? Tego trafiłem pzypadkiem po fajnych pieniądzach. Gdybym miał kupować po cenie rynkowej wybrał bym Tamkę. 9 godzin temu, Baas ArK napisał: Pytałem, bo brak numeratorów części, nie zbyt przejrzysta instrukcja i parę innych detali nie napawają zbytnim optymizmem. Instrukcja irytująca to fakt. Z tego co pamiętam to AZ, KP i RS mają instrukcję jakby spod jednej ręki wychodziły... 1 godzinę temu, Hubert Kendziorek napisał: Tamiya robi na razie tylko Jaskółkę z krótkim nosem. A nie jest to czasem jedynka długonosa? Z tego co udało mi się do tej pory dowiedzieć o tym samolocie (byłem zielony jak mbrnnr, w sumie nadal jestem ) to jaskółki jedynki krótkonose to a/b/c odpowiednio ko/otsu/hei a długonosa to d- tei. Łatwo to rozpoznać po położeniu rur wydechowych względem skrzydła, gdzie w tei są bardziej oddalone i żaluzjach za działkami gdzie ze względu na zwiekszony kaliber do 20mm występują po 4szt. I tą ostatnią robi właśnie Tamka. No chyba, że się mylę i żyję w słodkiej nieświadomości... W dwójki już nie wchodzę bo nic na ich temat nie szukałem. Krótkiego nosa pewnie jeszcze kiedyś zrobię bo bardzo mi się podobają w malowaniu z hinomaru na białych pasach, aluminiowe z zielonymi plamkami. Edytowane 6 Maja 2019 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 22 minuty temu, panDespota napisał: A nie jest to czasem jedynka długonosa? O niech mnie, masz rację. Zarówno w 1:72, jak i 1:48 Tamiya robi długonosą wersję Tei. Przyglądnąłem się wypraskom i przepraszam, że dopiero teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 O, czyli z mojej 48 mogę coś takiego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Momencik, z jakiego zestawu RS-a robiłeś? Mój to 92200 opisany jako Ki-61 I Ko. Pytam, żeby jakiego babola nie strzelić, bo przypaliłem się do "łaciatego" malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Wersja Ko to krótki nos, chowane kółko ogonowe, duże klosze świateł na końcach skrzydeł i kilka innych drobiazgów. Możesz zrobić z niej łaciatego ale trzeba znaleźć odpowiednie malowanie. Raczej trudno będzie dobrać z 244 kokutai, choć nie twierdzę że nie. Różnice między poszczególnymi wersjami jaskółek wyjaśniałem już kiedyś na sąsiednim forum wraz zaznaczeniem tych różnic na rysunkach. Może uda ci się to odszukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 7 Maja 2019 Autor Share Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Baas ArK napisał: Momencik, z jakiego zestawu RS-a robiłeś? Mój to 92200 opisany jako Ki-61 I Ko. Pytam, żeby jakiego babola nie strzelić, bo przypaliłem się do "łaciatego" malowania. RS Models 92143 Ki-61 I tei Kojarzę Twój zestaw- krótki nosek jak wspomniał kolega. Super jest to malowanie pudełkowe. Jest sporo więcej zdjęć tej maszyny 1 godzinę temu, zegeye napisał: Różnice między poszczególnymi wersjami jaskółek wyjaśniałem już kiedyś na sąsiednim forum wraz zaznaczeniem tych różnic na rysunkach. Może uda ci się to odszukać. http://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=961485#p961485 Edytowane 7 Maja 2019 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Maja 2019 Share Napisano 7 Maja 2019 Panowie, Jesteście wielcy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi